REPORTAJ/ În Ţiglina II, garajele şi spaţiul verde se luptă pentru supremaţie (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ În Ţiglina II, garajele şi spaţiul verde se luptă pentru supremaţie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă este unul dintre cele mai verzi cartiere, Ţiglina II este plin de garaje, garduri vechi şi ruginite, dar şi de locuri de relaxare lăsate în paragină * Cetăţenii sunt în continuare nemulţumiţi de modul cum a ales Gospodărire Urbană să fasoneze teii de pe strada Brăilei


În cartierul Ţiglina II, pe cât de multă verdeaţă este, pe atât de multe sunt şi garajele. Sute de metri pătraţi acoperiţi de astfel de construcţii arată ca nuca în perete printre grădinile de la blocuri şi oazele de pământ care aşteaptă să crească iarba, iarbă care, pe timp de vară, nu este cosită cu lunile, potrivit cetăţenilor. De asemenea, locurile de relaxare existente în cartier mai sunt acum doar cu numele. Băncile, mesele de şah şi de tenis sunt moarte de multă vreme.

„Mai întâi să înfrumuseţeze”

În acest cartier, verdeaţa şi garajele se luptă, parcă, pentru supremaţie. Oricât de sufocante, de dizgraţioase şi oricât ar ocupa spaţiul pe care s-ar putea construi parcuri sau parcări, unii consideră că Primăria ar trebui să se ocupe mai întâi de spaţiile verzi, să le îngrijească sau să creeze altele noi, apoi să demoleze. „Primarul nu ştie decât să distrugă şi să demoleze. A început cu garajele din Micro 19, dar ar trebui să construiască mai întâi, nu să distrugă. Nu zic că nu e bine ca garajele să fie demolate, dar mai întâi să înfrumuseţeze. Să facă parcuri şi să le recondiţioneze pe cele existente. Unde mai pui că demolează şi apoi îi pun proprietari să plătească manopera. Primarul vrea să le demoleze, el să plătească”, ne-a spus o locatară din Ţiglina II.

Locuri de relaxare lăsate în paragină

Printre blocurile cartierului sunt foarte multe lăcaşuri pentru relaxare gândite cu mese de şah şi scăunele, ori cu mese de tenis, însă toate sunt aproape nefolosibile. Stau într-o rână, măcinate de timp, sparte. Astfel, cele câteva mese de şah şi de tenis din Ţiglina II, amenajate acum mulţi ani, sunt degeaba, doar nişte mormane din piatră, care în loc să dea personalitate şi o opţiune pentru relaxare, oferă doar o imagine a degradării.

Anul trecut, la nivelul Primăriei, se demarase un proiect de amplasare a unor mese de tenis prin diferite puncte din oraş, dar acesta s-a oprit. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Infrastructură şi Lucrări Publice, Radu Dinu, amplasarea meselor nu va mai continua. „Nu era proiectul meu, eu doar am urmărit modul în care acesta se desfăşura”, ne-a declarat directorul Radu Dinu. Chiar şi aşa, dacă proiectul amplasării meselor de tenis în noi puncte în oraş s-a oprit, municipalitatea ar putea măcar să refacă, pe cât posibil, vechile puncte. Directorul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Lucrări Publice a promis, totuşi, vineri, că va trimite o echipă să inspecteze terenul şi să vadă starea acelor părculeţe.

Garduri ruginite şi rupte

Pe cât încearcă unii dintre locatari să aibă grijă de grădinile lor din faţa blocului - cu toate că nici asta nu este o regulă, iar pe mulţi îi prinde primăvara doar cu crengi şi mizerii în loc de flori, pe atât sunt gardurile de urâte. Unele asociaţii de proprietari se gospodăresc singure, după posibilităţi. Altele aşteaptă ca Primăria să le aducă şi lor un gard verde sau măcar unul mai acătării. În acest sens, ştim din informaţiile mai vechi oferite de către Primăria Galaţi că instituţia cumpără câte şase, şapte kilometri de gard (este vorba de gard tip Metro), iar pe măsură ce Serviciul Ecosal îl montează, aceasta mai cumpără, dar se pare că ritmul în care gardul este montat este destul de lent. Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, gardul pentru anul acesta încă nu a fost achiziţionat.

Teii de pe Brăilei sunt plânşi

Scandalul fasonării teilor nu este uitat de către cetăţenii din Ţiglina II, care încă mai plâng coroanele bogate ale copacilor de pe strada Brăilei. „Făceau multă umbră, aveai unde să te adăposteşti de soare”, ne-a spus o doamnă care nu a vrut să-şi dea numele. Potrivit locatarilor, primarul pleacă urechea un pic prea mult la angajaţi, iar teii pur şi simplu au fost masacraţi. Reamintim că Garda de Mediu a amendat societatea Gospodărire Urbană, pentru modul în care s-a făcut fasonarea, însă aceasta a contestat sancţiunea în instanţă.


 

* Trotuarele sfărâmate din Ţiglina II sunt în faza de proiectare pentru reabilitare * Maşinile parcate zilnic în faţa firmei Agatur îi împiedică pe cetăţeni să meargă normal * Potrivit cetăţenilor, şi trotuarele de pe Coşbuc sunt ignorate

În cartierul Ţiglina II, îţi trebuie curaj ca să umbli pe stradă, o dată din cauza asfaltului fărâmiţat şi plin gropi, iar a doua oară din cauza maşinilor parcate pe trotuar, mereu în număr mare, printre care trebuie să te strecori ca un şoarece. La orele de vârf, zeci de maşini sunt parcate pe esplanada din faţa agenţiei de turism Agatur, situaţie neschimbată de mulţi ani, chiar dacă la câţiva metri e o ditamai parcarea, respectiv cea de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Trotuare şi dale ca nişte capcane pentru animale

Zona pietonală din Ţiglina II e de la un capăt la altul plină de locuri în care asfaltul s-a măcinat cu totul, fie pentru că este vechi, fie pentru că a fost stricat de maşinile care sunt parcate zilnic pe el sau din cauza multelor zăpezi pe care le-a susţinut de-a lungul timpului. Dacă nu sunt gropi nesimţite ca în zona Agatur, de la CEC şi până pe Constructorilor, există crăpături la fiecare câţiva pas, iar dalele dinspre marginea trotuarelor sunt sparte, denivelate, pline smocurile de iarbă care au străbătut printre ele. Dacă nu am şti că trotuarele au fost construite pentru uz uman, respectiv pentru traficul pietonal, ai putea crede că sunt capcane pentru animale, în care să îţi rupi picioarele.

Veste bună Primăria are, dar cam veche

Dacă anul trecut, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, ne spunea că reparaţia trotuarelor de pe Brăilei este în faza de proiectare, acum, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Emanuela Turcu, ne spune că reabilitarea este tot în faza de proiectare. „Din aprilie încep reparaţiile la trotuare. Se vor reabilita punctual trotuarele cu cele mai mari probleme, exemplu fiind cele din zona Spitalului Judeţean. Suntem în faza de proiectare pentru reabilitarea trotuarelor de pe Brăilei, de la Inelul de Rocadă până în Domnească, pe ambele sensuri”, ne-a spus Emanuela Turcu. Anul trecut, Costache ne spunea că reabilitarea trotuarelor de pe Brăilei este încă în fază de proiectare, pentru că municipalitatea vrea să îngroape odată cu asfaltarea şi toate cablurile de pe stâlpi şi nu pot începe până când cabliştii nu predau proiectantului datele complete cu privire la necesarul de materiale de îngropat.

Trotuare neglijate şi pe Coşbuc

În Ţiglina II, pentru cetăţenii care locuiesc în cartier, nu doar trotuarul de pe Brăilei este important, pentru că şi în interiorul acestuia sunt destule zone care ar mai avea nevoie de câteva mâini de asfalt proaspăt. „Pe bulevardul Coşbuc, trotuarele din zona complexelor comerciale dintre blocurile M1-M2 (Profi) şi M3-M4 (Farmacie - Poştă) necesită reparaţii în totalitate”, ne spune domnul Mihai Muşat, care este deranjat şi de faptul că tot spaţiul verde din preajma Profi este stricat din cauza maşinilor care aprovizionează magazinul prin lateral şi nu prin spate. „S-au format gropi acolo, iar când plouă se nasc bălţi”, ne-a mai spus acesta.

Citit 8188 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.