REPORTAJ/ Ţiglina I, GHETOUL din mijlocul oraşului (FOTO)

REPORTAJ/ Ţiglina I, GHETOUL din mijlocul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unul dintre cele mai importante cartiere ale Galaţiului a devenit în ultimii ani o adevărată groapă de gunoi * Autorităţile au uitat aproape cu desăvârşire de promisiunile din campaniile electorale


Ca în fiecare săptămână, cotidianul "Viaţa liberă" a dat o raită printr-unul dintre cartierele Galaţiului, pentru a vedea ce spune vocea urbei. De această dată, a venit rândul cartierului Ţiglina I, altă dată o adevărată mândrie pentru oraşul de la malul Dunării.

Câinii, vechea problemă

În primul rând, oamenii sunt interesaţi de siguranţa lor. Faptul că în fiecare zi sunt obligaţi să se ferească de câinii comunitari le crează un mare disconfort. "Noi înţelegem problemele hingherilor, dar până la un punct. În cartierul ăsta sunt câteva haite de câini periculoşi, animale care sar la oameni. Spre exemplu, în faţa blocului PS 11 A sunt nişte maidanezi ce latră zi şi noapte şi sunt foarte agresivi. Am făcut zeci de plângeri către Primărie, însă nimeni nu a făcut absolut nimic până acum. Nici nu ştim ce să mai facem şi cui să ne adresăm", ne-a spus Lucica Gheonea.

Femeia a fost completată de un vecin de cartier. "Nu numai acolo este problema cu câinii. Şi în piaţă avem ceva similar. Pentru ca un câine agresiv să dispară a fost nevoie ca un om să fie muşcat şi să leşine. Nu este admisibil aşa ceva".

Vasile Florentin, un alt gălăţean care locuieşte în cartier a identificat problema. "Foarte mulţi boschetari îşi fac veacul pe aici. Beau, se îmbată, îşi întind hainele pe unde pot şi adună cât mai mulţi câini în jurul lor. Spre exemplu, este deja celebru cazul unui anume Gheorghe, care, de fiecare dată când se îmbată, vorbeşte execrabil. Din păcate nimeni nu face absolut nimic", ne-a spus acesta.

Centrul de transfuzii, raiul boschetarilor

Vechiul centru de transfuzii, situat în mijlocul cartierului, a devenit de-a lungul timpului un adevărat hotel pentru oamenii fără căpătâi. "Este mare păcat de această clădire. Este atât de solidă şi i se pot da atât de multe destinaţii. Din păcate, autorităţile stau şi se uită la ea şi o lasă să se degradeze. L-aş întreba pe city-managerul Galaţiului pentru ce îşi ia banii, dacă nu este în stare să rezolve o astfel de problemă. Clădirea fostului centru de transfuzii s-a transformat într-un pericol pentru sănătatea populaţiei şi, mai mult, într-un pericol social. Tot felul de drogaţi şi boschetari îşi fac veacul acolo zi şi noapte, toată lumea ştie de acest gen de situaţii şi, cu toate acestea, nu se ia absolut nicio măsură. Este jenant pentru un oraş european, cum se pretinde Galaţiul", ne-a spus Ilie Popa.

"Centrul vechi de recoltare sânge a ajuns o paragină. Atunci când a fost construit era una dintre cele mai frumoase clădiri ale cartierului. Acum este plin de microbi. Mai mult, vin şi oameni care aruncă acolo molozul rezultat în urma lucrărilor de construcţii", a punctat şi Lucica Gheonea.

Paradoxul vezicii

Gălăţenii care locuiesc în acest cartier au şi probleme ce ţin strict de partea lor fiziologică. "Avem parc, aşa cum este el, avem piaţă, avem magazine şi, cu toate acestea, în această zonă există o singură toaletă ecologică, şi aceea vai de mama ei. Dacă ai nevoie să o foloseşti, trebuie să ai nasul înfundat, deoarece trăzneşte de la o poştă în momentul în care i-ai deschis uşa", ne-a explicat Dan Ifrim.

Totuşi, unii dintre cei care trec prin cartier au rezolvat această problemă într-un mod cât se poate de expeditiv. "În spatele staţiei de autobuz este un chioşc dezafectat. Acolo vin în principal taximetriştii, care îşi fac nevoile fix în spatele respectivei coşmelii. Stau într-unul dintre blocurile din apropiere. Nu vă puteţi închipui în ce hal poate să miroasă pe timpul verii", ne-a mai spus Dan Ifrim.

Toate aceste probleme ridicate de cititorii "Vieţii libere" arată faptul că locuitorii din cartierul Ţiglina I nu se mai consideră demult privilegiaţi de statutul de locuitori ai centrului. "Măcar dacă ne lasă aşa de izbelişte, să nu ne mai pună să plătim taxe de centru", a conchis Ilie Popa.

Treabă făcută de mântuială

Locuitorii din Ţiglina I au avut parte de surpriza vieţii lor, după ce municipalitatea a reparat pagubele produse de hoţi. "În faţa blocului PS 11 A, pe strad Arad, s-au furat cu ceva timp în urmă şase sau şapte capace de canalizare. Când au adus alte capace să le schimbe, muncitorii au făcut o treabă de mântuială. Mai exact sunt trei capace de canaliozare, situate în dreptul blocului PS 12, care au fost montate cu susul în jos. Astfel, şuruburile care ar fi trebuit să fie instalate în interiorul canalizării sunt acum pe partea carosabilă. Fiecare şofer care trece prin această zonă riscă să facă pană, în cazul în care trece peste un astfel de capac de canalizare. Nu ştiu cine şi cum a reuşit să monteze astfel capacele, însă treaba a fost făcută foarte prost", ne-a spus Lucica Gheonea.

"Nu numai acolo sunt probleme. Întreaga stradă Saturn arată ca după bombardament. Se tot promite că va fi asfaltată, însă muncitorii par că-şi iau concediu în fiecare zi. Dacă lucrurile continuă în acelaşi hal, practic nu se va mai putea circula pe aici", ne-a spus şi Lucian Teodor.

Nu numai apariţia gropilor din carosabil sau capacele de canalizare montate parcă de Păcală le dau dureri de cap ghinioniştilor care trebuie să parcurgă cu maşina străzile din cartierul Ţiglina I. Nici măcar în momentul în care lasă volanul din mână, şoferii nu sunt în siguranţă.

"Pentru şoferi, o mare problemă o reprezintă şi bordurile mult prea înalte ce au fost instalate în zona pieţei. Practic, în momentul în care îţi parchezi maşina, dacă nu eşti atent, poţi foarte uşor să îţi distrugi bara din faţă. Primăria ştie să ia bani pentru parcare, însă, pe de altă parte, nu face nimic pentru şoferi", s-a plâns Ilie Popa.

Parcuri distruse şi năpădite de bălării

Două dintre principalele locuri de joacă în care ar fi putut să-şi petreacă timpul liber copiii cartierului Ţiglina I arată ca după bombardament. Mobilier distrus, iarbă cât gardul, fiare contorsionate, totul pare o paragină. În Orăşelul copiilor, care cel mai probabil se va popula intens odată ce cursurile şcolilor se vor încheia, trebuie să te gândeşti de două ori înainte de a-ţi lăsa copilul să se joace. Nu de alta, dar pe lângă pericolul evident al căpuşelor ce se pot ascunde prin iarbă, copilul s-ar putea răni destul de serios în vreun fier ieşit din pământ.

"Uitaţi-vă şi dumneavoastră în ce hal pot să arate aceste locuri de joacă. Printre aceste blocuri au crescut campioni, medici, ingineri. Acum îţi este teamă să mai laşi un copil pe-afară. Iarba este cât casa, se mai ascund şi câini prin ea. Băncile, leagănele, toate sunt distruse. Nimeni nu îşi pune problema unde se joacă aceşti copii", ne-a spus Lucian Teodor.

"În plus, în fiecare noapte, pe aici stau şi beau oameni fără căpătâi. Este mai mare păcatul ca, în mijlocul Galaţiului, să nu mai ai încredere să îţi laşi copilul să se joace", a mai spus omul.

Nu numai starea deplorabilă a locurilor de joacă îi deranjează pe locuitorii cartierului. Spaţiile verzi dintre blocuri, spaţii ce teoretic ar trebui să înfrumuseţeze zona sunt pline de gunoaie. Tot locuitorii vin cu o soluţie în acest sens. "Sunt foarte puţine coşuri de gunoi printre blocuri. Poate dacă s-ar suplimenta numărul coşurilor de gunoi, persoanele needucate s-ar gândi de două ori înainte de a arunca mizeria pe jos. Dacă ar exista mai multe coşuri de gunoi, poate şi Poliţia Locală i-ar amenda pe cei care fac mizerie", ne-a spus şi Lucica Gheonea.

Saturnul, o ruşine pentru Galaţi

Cei din Ţiglina I speră ca măcar părţile vizibile ale cartierului să fie refăcute în cel mai scurt timp. "Strada Saturn este una foarte circulată, sunt o grămadă de şoferi care trec pe aici în drum spre bac. Dacă ar fi turişti care ar vrea să vină la Galaţi, tot pe această stradă ar veni. Este o ruşine, din punctul meu de vedere, să fie plină de gropi. Măcar pentru această arteră principală a cartierului s-ar putea face ceva", ne spune Lucica Gheonea.

Ce face Poliţia Locală?

Dacă oamenii plătiţi din bani publici nu văd nicio problemă, nu înseamnă că ea nu există. Spre exemplu, locuitorii din Ţiglina I se plâng de faptul că boschetarii au ajuns să facă legea pe aleile dintre blocuri, prin parcuri şi chiar prin zonele circulate, fără ca nimeni să ia vreo măsură. "Toată ziua vedem poliţişti comunitari prin zonă, însă nu prea înţeleg care este rolul lor în oraş. Vă dau un exemplu concret. Boschetarii se îmbată zilnic, fac scandal, dau chiar chefuri, însă niciunul dintre purtătorii de chipiu nu îi vede. Ar putea măcar să îi întrebe pe oamenii de pe stradă dacă au vreo problemă. Ei se rezumă în a le da amenzi stăpânilor care nu-şi ţin câinii în lesă. Când văd însă vreun boschetar beat mort sau scandalagiu, întorc capul, sau pur şi simplu pleacă din zonă. Bine, acest lucru nu este valabil neapărat numai în cartierul acesta. Nu văd însă care este motivul pentru care noi îi mai plătim pe aceşti oameni din buzunarul nostru", a spus Stamate Spirescu.

Iarbă rămasă ca pe câmp

Locuitorii cartierului Ţiglina 1 s-au bucurat în urmă cu două săptămâni, în momentul în care au văzut că lucrătorii municipalităţii au venit să cosească iarba din faţa blocurilor. Numai că bucuria oamenilor a fost una de scurtă durată. "Au venit, au cosit, după care au lăsat iarba în mijlocul spaţiilor verzi. Acum, la mai bine de o săptămână de când ar fi trebuit să termine lucrarea, iarba stă în continuare acolo şi se împute. Văd că nimeni nu are de gând să vină să o strângă. Mi se pare o nesimţire să faci aşa ceva", ne-a spus Constantin Ciupitu.

 

Citit 9850 ori Ultima modificare Marți, 17 Iunie 2014 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.