Micro 39C, o PATĂ NEAGRĂ pe harta oraşului (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Micro 39C, o PATĂ NEAGRĂ pe harta oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Maşini care blochează trotuarele, şoferi care opresc chiar în staţie pentru a-şi cumpăra un pachet de ţigări sau o cafea de la buticul din colţ, gropi în asfalt, garduri lăsate neterminate, chiloţi şi şosete întinse la vedere în grădinile dintre blocuri, bănci ruginite şi tobogane găurite. Prin forfota de oameni care trec în şi dinspre piaţă, acestea sunt cărţile de vizită ale cartierului de vizavi de Talcioc.

O zi călduroasă de vară, la amiază. În timp ce mamele stau de vorbă pe o bancă atinsă de rugină, un copil urcă scăriţele ce duc spre toboganul aşezat în locul de joacă din cartier. Se uită în jos la suprafaţa alunecoasă, dar nu îndrăzneşte. Ultima oară când a încercat să se dea pe tobogan s-a ales cu o durere care încă persistă. Totul de la găurile făcute în jgheab de-a lungul vremii. La doar câţiva metri mai încolo, zace părăsită groapa dreptunghiulară în care odată apăreau zilnic noi castele de nisip. Acum nisipul lipseşte, locul său fiind luat de un pământ  umed, numai bun pentru câinii care vor să-şi facă nevoile. Mergem mai departe şi ne sar în ochi mai multe leagăne care atârnă într-un singur lanţ, şi el ruginit. Chiar de lângă alee răsare din pământ o bucată ascuţită de fier, al cărei rost nu-l putem înţelege într-un astfel de loc. Chiar şi în asemenea condiţii părinţii şi bunicii spun că ies cu cei mici în parc pentru că nu au o alternativă.

Garduri şi promisiuni electorale

Alături de gardurile vii care în unele zone inundă trotuarele, unele grădini sunt împrejmuite cu garduri din sârmă. Nu puţine dintre ele sunt incomplete, ruginite şi găurite. „Gardurile dintre blocuri au fost şi sunt puse în funcţie de nepotisme. Dacă locuieşti într-o scară cu o secretară sau cu un alt angajat cu influenţă din Primărie, ai parte de un gard normal. Dacă nu, stai ca după război. Eu stau la blocul Z 10, înspre Centură. A venit în anii din urmă Ciumacenco, căruia i-am semnalat necesitatea unui gard de protecţie acolo. Mi-a promis că se rezolvă şi a trimis o echipă de muncitori care au terminat însă doar jumătate din gard. Acum, doar o parte din grădină este împrejmuită. Arată foarte urât aşa”, se plânge Constantin Ştetner.

Străzi şi trotuare cu gropi

O altă problemă semnalată de către cei care locuiesc aici, dar vizibilă pentru oricine, este cea a gropilor din asfalt. Din spusele locuitorilor, tot cartierul este împânzit de gropi. Chiar şi în locurile în care echipele de muncitori au asfaltat, oamenii se plâng că au rămas urme, semn al unor lucrări făcute de mântuială. Este cazul, spre exemplu, al intersecţiei străzilor Nicolae Mantu cu Milcov. Nemulţumiri au rămas şi din urma demolării chioşcurilor. Astfel, deşi au trecut mai mult de şase luni, nimeni nu a venit să asfalteze şi să acopere urmele rămase, potrivit oamenilor.

„Garajele şi chioşcurile nu ar trebui demolate”

Mai mulţi dintre cititorii care au venit, joi, la întâlnirea cu echipa „Vieţii libere”, au ridicat problema garajelor şi a chioşcurilor de cartier. Oamenii spun că în Micro 39C ar fi destule spaţii în care autorităţile să construiască parcări chiar şi în condiţiile în care garajele nu ar fi demolate. Mai mult, locuitorii arată cu degetul spre modul în care sunt îngrijite parcările actuale. Ei spun că angajaţii Primăriei nu au mai venit de ani buni ca să traseze noi dungi de delimitare în parcări, motiv pentru care şoferii parchează haotic. „Problema garajelor nu este una atât de mare precum ne este mereu prezentată. Multe dintre aceste construcţii chiar sunt folosite pentru maşini. Mai sunt şi proprietari de garaje care între timp au rămas fără maşini. Şi ce dacă folosesc spaţiul rămas liber pentru a depozita diverse mărfuri? Se împiedică cineva de ele? Problema ţine mai mult de invidia celor care nu au garaje, cred. Plus că, dacă oamenii ar fi civilizaţi şi ar lăsa cum trebuie maşinile, nici nu ne-am mai plânge că nu avem destule parcări”, ne-a spus Constantin Ştetner (foto 2). 

Buticurile şi conspiraţia supermarketurilor

Un alt cititor este nemulţumit de decizia Primăriei de a demola toate chioşcurile de pe trotuare. Bărbatul spune că decizia ar fi fost luată pentru a favoriza marile lanţuri de magazine care au împânzit oraşul. „Dacă rămâneam seara fără ceva, coboram la magazinul din colţ şi cumpăram. Acum ce trebuie să fac? Să mă duc la supermarket pentru o sticlă de apă? Preţul nu este cu mult mai mic acolo decât la un magazin de cartier, dacă punem la socoteală şi banii daţi pe transport. Nu toţi avem maşini şi puterea de a  căra sacoşe grele pe distanţe mai mari, mai ales că mulţi dintre locuitorii cartierului sunt destul de bătrâni. Plus că, dacă mergi în supermarket, eşti tentat să cumperi şi lucruri care nu îţi trebuie”, este de părere G.Z.

„Poliţia doarme în timp ce portofelele dispar”

Cu piaţa într-o parte şi cu Talciocul la cealaltă extremitate, Micro 39C este unul dintre cartierele Galaţiului cele mai tentante pentru hoţi. Nu întâmplător oamenii ne-au spus că de multe ori se tem pentru siguranţa lor sau pentru a celor din jur. Victime ale hoţilor cad nu doar locuitorii cartierului şi cei veniţi la cumpărături, ci şi comercianţii din piaţă. Oamenii ne-au spus că este de ajuns un moment de neatenţie pentru a rămâne fără portofel sau alte bunuri.

„Ştiu o vânzătoare din piaţă care mi-a spus că i-a fost furat portofelul. Şi în cartier, printre blocuri, mai au loc tâlhării. Problema este că hoţii sunt încurajaţi de lipsa de reacţie a poliţiei. Te duci şi faci plângere, şi apoi nu se mai întâmplă nimic. Poliţiştii stau şi dorm în post aici. Îi mai schimbă din când în când, dar şi cei care le iau locul tot nu fac nimic. Ar trebui să patruleze nu doar prin piaţă şi pe strada principală, ci şi printre blocuri, acolo unde de multe ori sunt probleme. Dacă stai la parter şi nu ai gratii, te temi să laşi un geam deschis, chiar şi ziua, în amiaza mare”, ne-a spus E.D.

Tineri gălăgioşi

Chiar dacă actualele găşti din cartier sunt mult mai puţine decât în urmă cu ceva ani, oamenii spun că, mai ales noaptea, sunt deranjaţi de zgomotul făcut de tineri, care pe deasupra mai şi transformă în tomberon locurile în care stau. „Dimineaţa găseşti la intrarea în bloc ambalaje, sticle goale sau sparte şi un covor de coji de seminţe apretat cu scuipat. Încercăm să-i înţelegem, că sunt tineri, dar uneori e prea de tot. Se mai întâmplă să chemăm poliţia, care vine şi le dă doar câte un avertisment”, ne-a spus acelaşi cititor.

Copacii bătrâni, o ameninţare

Asemenea gălăţenilor din alte cartiere ale oraşului, şi locuitorii din Micro 39C se plâng de copacii care pe alocuri stau să cadă peste trecători, maşini sau clădiri la o pală mai puternică de vânt. Potrivit cititorilor veniţi la întâlnirea din cartier, în majoritatea grădinilor de bloc există cel puţin câte un arbore netoaletat care poate reprezenta un potenţial pericol.

„Sunt copaci care au fost plantaţi încă de pe vremea când au fost construite aceste blocuri. În cei câţiva zeci de ani au îmbătrânit şi, pentru că nici nu au fost îngrijiţi aşa cum ar trebui, acum au rădăcinile slăbite şi pot cădea în orice moment”, ne-a spus M.A., un cetăţean.

Şi la întâlnirea noastră precedentă din luna februarie cu locuitorii din Micro 39C, unii oameni se plângeau de aceeaşi problemă. „Nu doar că reprezintă o ameninţare, dar la fiecare furtună sau vânt mai puternic zgârie şi lucrările de hidroizolaţie de pe blocuri. Au fost făcute la Primărie numeroase sesizări pe această temă, atât din partea locuitorilor, cât şi a asociaţiilor de locatari. Nu au luat nicio măsură însă”, ne spunea atunci domnul Gheorghe, un cititor.

Iluminatul public, inexistent

Oamenii ni s-au plâns şi de problemele care există la stâlpii de iluminat montaţi în grădinile şi pe aleile dintre blocuri. Astfel, la puţin timp după ce au fost instalaţi, stâlpii au devenit simple piese de muzeu în aer liber. „Au venit de la o firmă de profil, s-au chinuit, dar nu au reuşit să-i dea de cap problemei. Au rămas apoi aşa, abandonaţi”, ne spune E.D., 71 de ani.

Câini zgomotoşi şi agresivi

Nu a existat vizită într-un cartier gălăţean, fie el central sau de periferie, în care locuitorii să nu ne aducă la cunoştinţă problemele pe care le întâmpină cu patrupedele fără stăpân. Bineînţeles, nici cartierul din apropierea Talciocului nu este o excepţie. Oamenii se plâng de maidanezii care devin parcă mai numeroşi de la anotimp la anotimp, în ciuda măsurilor anunţate de autorităţi. Problema devine şi mai supărătoare vara, atunci când oamenii care peste noapte lasă geamurile de la camere întredeschise se trezesc invariabil spre dimineaţă într-un concert de lătrături. Mai mult, spun oamenii, pe aproape fiecare alee dintre blocuri există riscul de a călca în excremente de câine. Şi în jurul tomberoanelor de gunoi câinii sunt o problemă, din cauza faptului că, în căutare de hrană, rup pungile cu resturi menajere şi împrăştie conţinutul.

„Sunt şi zone în care nici nu poţi trece pentru că rişti să fii muşcat. Autorităţile ar trebui să-i mai adune. Plătim anual taxă de ecarisaj. Unde se duc acei bani? Unde sunt padocurile pe care ni le-au promis? Şi în alte oraşe din ţară a fost problema asta şi autorităţile de acolo au reuşit cumva să o rezolve. La noi de ce nu se poate, de atâta timp?”, se întreabă retoric Maricel Mihalcea, un alt cititor.

Construcţii care nasc supărări

Doi dintre cititorii care au răspuns invitaţiei noastre şi au venit la chioşcul „Vieţii libere” s-au plâns de existenţa unei clădiri cu etaj construită chiar în apropierea gangului care duce înspre piaţa din Micro 39C. Fără a-şi dezvălui numele, bărbaţii ne-au spus că locuitorii din zonă au observat că dincolo de activitatea declarată de comerţ cu produse alimentare, în respectiva clădire ar avea loc activităţi mai dubioase. „Bănuim că ar funcţiona chiar şi un bordel în clădire. Am făcut câteva reclamaţii la secţia de poliţie, însă fără rezultat. Oricum, ne întrebăm cine din Primărie a dat autorizaţia de construcţie pentru o asemenea clădire. Unui simplu cetăţean i se pun beţe în roate chiar şi atunci când vrea să construiască o uşă, iar unii favorizaţi obţin autorizaţii peste noapte”, au fost de părere oamenii.

Zgomot de la depozitul de fier vechi

A.D., un cititor care locuieşte în apropierea Fabricii de bere din Micro 39, s-a plâns de zgomotul provenit de la depozitul de fier vechi situat în apropierea fabricii. "Vin cu remorci întregi cu fier şi fac un zgomot infernal atât atunci când îl descarcă, cât şi atunci când îl încarcă în camioane. În ciuda plângerilor la poliţie, nu a fost luată nicio măsură", spune cetăţeanul.

Lipsa toaletelor ecologice

Mai mulţi cetăţeni s-au plâns de absenţa toaletelor ecologice din cartier. Oamenii ne-au spus că deşi mirosea în jurul lor, toaletele erau utile într-un loc aglomerat, aşa cum este piaţa din Micro 39.

 

Vezi şi: REPORTAJ la Casa Roşie/ Mall-ul boschetarilor şi arena maidanezilor (FOTO)

Citit 7075 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.