CARTIER cu potenţial de lux DAT UITĂRII de autorităţi! (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CARTIER cu potenţial de lux DAT UITĂRII de autorităţi! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trotuarele încă aşteaptă reabilitarea * Maşinile parcate pe trotuar dau bătăi de cap trecătorilor * Gropile sunt încă la ele acasă * Curăţarea domeniului public lasă de dorit


Periplul redactorilor cotidianului "Viaţa liberă" prin cartierele gălăţene a ajuns din nou, pentru a treia oară, în Ţiglina II. Zona cuprinsă între Brăilei - Coşbuc - Crizantemelor – Constructorilor, cunoscută drept cartierul Ţiglina II, avea, în urmă cu vreo 15 ani, potenţial destul de mare de „cartier de lux”. Totul a rămas însă la stadiul de potenţial şi asta din cauza autorităţilor care s-au perindat la conducerea acestui oraş. Acum, pentru o vizită în acest cartier îţi trebuie ceva curaj. Şi asta din cauză că trotuarele sunt fie pline de gropi, fie ocupate de maşini. La întâlnirea stabilită de noi, câţiva cititori, locuitori ai vechiului cartier, au venit să îşi spună păsurile, aceleaşi ca şi la întâlnirile anterioare. Gălăţenii ne-au mărturisit că sunt dezamăgiţi de aleşii locali pentru că, după ce i-au votat, promisiunile făcute în campania electorală au fost date uitării. Cu toate acestea, speranţa lor că se vor face auziţi nu a murit, fapt pentru care ne-au prezentat, încă o dată, problemele cu care se confruntă zi de zi.

Parcare ilegală

Cine îndrăzneşte să-şi dorească să ajungă dinspre staţia de autobuz spre Casa de Cultură a Sindicatelor trebuie să-şi croiască drum printre maşinile parcate pe esplanada agenţiei de Turism Agatur.  Situaţia nu este de ieri ci trenează de ani de zile, iar oamenii sunt din ce în ce mai revoltaţi. Chiar şi aşa, nimeni nu le aude păsul. „Este ditamai parcarea la casa de Cultură a Sindicatelor. Le este pur şi simplu lene să îşi lase maşinile acolo. Nu numai că noi, pietonii, nu mai avem pe unde merge, dar au distrus şi trotuarul. În fiecare zi aici e parcare publică, dar fără plată. De ce nu vine poliţia locală să-i amendeze?”, ne-a întrebat Niţă Damian.

Omul a semnalat această problemă şi la precedentele întâlniri cu redactorii "Vieţii libere", dar, din păcate, nimic nu s-a schimbat.

Gropile de uzură aşteaptă asfaltarea

În întregul cartier, gropile sunt ca la ele acasă. Fie că şi-au găsit locul pe trotuare, fie pe partea carosabilă, gropile reprezintă un reală problemă. „Sunt gropi de uzură care nu au mai văzut asfalt de 20 de ani. Aşteptăm să-i vedem pe cei cu asfaltările şi printre blocuri, pe aleile care aparţin tot domeniului public. Parcă suntem uitaţi de lume aici”, ne-a spus  Costel Sofronovici.

Te-ai aştepta măcar să nu vezi gropi pe partea carosabilă aflată mai în ochii autorităţilor. Ei bine, nici măcar aici nu e totul ca la carte. Din păcate, situaţia este aceeaşi în orice zonă a cartierului.

Nici trotuarul aferent străzii Coşbuc nu arată prea bine. Asfaltul, fărâmiţat de vreme, ar avea nevoie urgentă de o înlocuire. Chiar în faţa zonei comerciale, unde cândva era un cunoscut şi căutat complex, oamenii trebuie să fie foarte atenţi pe unde calcă. Şi nu de alta. dar riscă oricând să se aleagă cu o luxaţie din cauza denivelărilor.

În speranţa că vor fi auziţi

Locuitorii din Ţiglina II aşteaptă să fie şi ei importanţi. „Ne-au promis la alegeri o mulţime de lucruri. Încă aşteptăm să fim şi noi băgaţi în seamă. Suntem importanţi doar când trebuie să dăm votul?”, ni s-a plâns o gălăţeancă.

Încă de anul trecut reprezentanţii primăriei vorbeau despre o reparaţie a trotuarelor de pe strada Brăilei, cu menţiunea că se aşteptă un proiect de la cablişti, astfel încât, o dată cu asfaltarea, să fie îngropate şi toate cablurile de la stâlpi. Gălăţenii din această zonă însă spun că nu au văzut nicio modificare care să-i determine să creadă că le va veni şi lor rândul la modernizare.

Locuitorii, sufocaţi de buruieni şi copaci uscaţi

Cosmetizarea copacilor din Ţiglina II s-a făcut doar la stradă, cei din interiorul cartierului fiind lăsaţi de izbelişte. Asta îi nelinişteşte foarte tare pe gălăţenii de aici, mai ales că în ultima vreme, din cauza furtunilor iscate din senin, mai mulţi copaci din oraş au căzut peste maşini. „La strada principală au toaletat copacii. În spatele blocurilor însă nu a venit nimeni. Sunt copaci bătrâni, care ar trebuie tăiaţi, dar, în ciuda faptului că am făcut zeci de cereri la ADP, nimeni nu ne aude”, ne-a spus Nicolae Breabăn.

Oamenii se tem că oricând se poate întâmpla o nenorocire şi se întreabă cine ar plăti dacă ar fi aşa. „Sunt copaci foarte înalţi, care riscă să se rupă oricând. Sunt copaci care au crengi uscate, iar acestea cad la orice vânt mai puternic. Ce se întâmplă dacă trece pe acolo, chiar în acel moment, un om? Cine plăteşte? Noi am făcut cereri peste cereri, dar nimeni nu se ocupă de ele. Şi aici e tot domeniu public”, ne-a spus un alt gălăţean.

Nicolae Breabăn, care este preşedinte de asociaţie de locatari, ne-a mai semnalat o problemă, care ţine tot de administrarea domeniului public. „Au tăiat iarba pe scuarul de pe strada Brăilei. Printre blocuri însă au crescut buruienile cât vezi cu ochii. Nu trece nimeni să le taie. Noaptea îţi este frică să treci pe lângă ele pentru că poţi fi oricând atacat de un câine care îşi face somnul la adăpostul acestor buruieni şi pe care nu ai cum să-l vezi. Eu am mai vorbit cu locatarii din asociaţie şi a ieşit fiecare cum a putut, să facă un pic de curăţenie. Au ieşit oamenii cu sapa să taie iarba, dar nu pot face asta în tot cartierul sau la fel de bine ca cei de la Ecosal, care au ustensile performante”, ne-a explicat Nicolae Breabăn.

Spaţiul verde, dat uitării

Deşi în Ţiglina II spaţiile verzi au pierdut de mult timp lupta cu betoanele, singurele bucăţi de pământ pe care mai creşte încă verdeaţă sunt lăsate în nepăsare. Şi asta în ciuda faptului că în cartier mai există şi copii, care îşi doresc să se joace, iar joaca lor se poate transforma oricând într-o tragedie. Orice spaţiu cu verdeaţă neîngrijit adăposteşte şi zeci de pericole, unul dintre ele fiind căpuşele.

Aşadar, locatarii cartierului, în ciuda faptului că au solicitat de zeci de ori rezolvarea problemelor, mai au de aşteptat până când angajaţii de la Ecosal şi cei de la Gospodărire Urbană vor ajunge şi în zona lor pentru a face curăţenia de vară, că primăvara s-a dus demult, atât în ceea ce priveşte toaletarea copacilor, cât şi cu privire la puţinele spaţii verzi din zonă. 

Au dispărut băncile de pe trotuarul de pe Coşbuc

Deşi în cartiertul Ţiglina II locurile de relaxare lipsesc aproape cu desăvârşire, bătrânii care locuiesc în zonă erau mulţumiţi şi de băncile amplasate pe trotuarul aferent străzii Coşbuc. Recent însă oamenii au constatat că până şi acestea au dispărut. „Nu mai ai unde să te aşezi să te odihneşti o clipă când vii de la piaţă. Erau bune, dar au dispărut pur şi simplu”, ne-a semnalat Niţă Damian.

Cert este că doar în apropierea blocului M1 mai poate fi zărită o bancă, aceasta fiind însă insuficientă pentru toţi cei care ar avea, la un moment dat, nevoie de o clipă de odihnă.

Locurile de relaxare lipsesc cu desăvârşire

Printre blocurile cartierului sunt foarte multe locuri pentru relaxare gândite cu mese de şah şi scăunele, ori cu mese de tenis, însă toate sunt aproape impracticabile. Astfel, cele câteva mese de şah şi de tenis din Ţiglina II, amenajate acum mulţi ani, sunt doar nişte mormane din piatră, care în loc să dea personalitate şi să fie o opţiune pentru relaxare, oferă doar o imagine dezolantă. 

Staţiile încă aşteaptă refugii

Deşi au trecut mai bine de şase luni de când "Viaţa liberă" a scris prima dată despre faptul că gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte autobuzul în ploaie, vânt sau în arşiţa soarelui, situaţia nu s-a schimbat. Cu această problemă se confruntă un întreg cartier de mai bine de doi ani de zile, de când vechile staţii au fost tăiate şi scoase din amplasamentele lor. Este o realitate la care locuitorii din Ţiglina II trebuie să se conformeze de mai bine de doi ani, dar care îi nemulţumeşte, în mod firesc, pe toţi. ”Vrem şi noi o staţie modernă ca în alte cartiere din Galaţi. Aici stăm în soare sau în ploaie şi aşteptăm autobuzul. Staţia este la stradă, dar nimeni nu observă că lipseşte un adăpost”, ne-a spus Nicolae Breabăn.

Locuitorii cartierului mai au încă o doleanţă. "Vrem şi o staţie în faţa magazinului Profi. Chiar este nevoie acolo de o staţie pentru că sunt oameni bătrâni care nu pot merge foarte mult pe jos", ne-a semnalat un gălăţean.

Nu scriem chiar degeaba. Au fost acoperite canalizările

Şeful Asociaţiei de Locatari nr. 250 ne-a remarcat faptul că de la ultima noastră vizită în cartier mai multe guri de canalizare au fost acoperite. Este adevărat că, şi în această zonă, ca în multe altele din oraş, hoţii de capace de canalizare nu au odihnă. Oamenii speră ca de această dată să nu mai fie nevoiţi să suporte mirosul emanat de canalizări.

Ce-şi doreşte fiecare. Labirintul de garaje împarte locuitorii în două tabere

Eterna problemă a gălăţenilor, garajele, a împărţit şi locuitorii din Ţiglina II în două tabere, ca în mai tot oraşul. Chiar în inima cartierului există un conglomerat de beton. Şi asta din cauza zecilor de garaje construite, cei-i drept, care pe unde a apucat fiecare proprietar de maşină. Cei care au maşini şi deţin şi garaje se pot considera norocoşi, mai ales că este destul de greu să găseşti un loc de parcare în zonă. Acesta este şi motivul pentru care nu sunt de acord cu iniţiativa primăriei. Tocmai de aceea, unii îşi doresc în continuare garajele, alţii vor ca ele să fie desfiinţate. „Întâi ar trebui să construiască şi apoi să dărâme. Ce a făcut în locul garajelor distruse în alte cartiere? Nimic. Păi atunci să nu le mai dărâme. Şi eu îmi doresc mai mult spaţiu verde, dar nu vreau să se distrugă ceva fără să se facă nimic în loc”, ne-a spus o locatară.

„Şi eu am garaj, dar eu îmi ţin maşina în el pentru că îmi este frică să nu îmi cadă vreo creangă sau, şi mai rău, vreun copac, pe ea. Cine îmi plăteşte daunele dacă se întâmplă aşa?”, ne-a spus un alt gălăţean.

Construcţii făcute anapoda

Nu sunt puţini însă cei care recunosc că le este teamă să meargă noaptea prin labirintul de garaje.  „Rişti să te întâlneşti cu tot felul de oameni printre garaje. Eu încerc să evit cât pot de mult să merg printre ele noaptea. Sunt mulţi tineri din ăştia care stau şi beau pe la garajele alea şi îmi e teamă să nu păţesc ceva”, ni s-a plâns o doamnă trecută bine de prima tinereţe.

Oamenii din zonă recunosc că au mare nevoie de locuri de parcare. „La orele de vârf, între Liceul Pedagogic şi magazinul Orange nu se poate circula. Este plin de maşini pentru că vin oamenii să îşi ia copii de la şcoală. Ar fi mare nevoie de parcări europene în tot oraşul, nu numai aici”, ne-a spus Nicolae Breabăn.  

Fie că vorbesc sub protecţia anonimatului, fie că îşi dau numele, oamenii s-au împărţit deja în două tabere când vine vorba despre garaje. Utilitatea lor este cunoscută, dar, trebuie să recunoaştem, atât în Ţiglina II, cât şi în alte cartiere din oraş, garajele au fost construite fără a fi respectat vreun plan. Oricum, un lucru e cert: dacă se va lua decizia de a fi demolate şi garajele din Ţiglina II,  cu siguranţă disputele între cele două tabere se vor încinge.

Citit 5998 ori Ultima modificare Marți, 22 Iulie 2014 06:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.