MAZEPA I - Gălăţeni terorizaţi de GĂŞTILE DE CARTIER şi BĂLĂRII ca-n JUNGLĂ (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

MAZEPA I - Gălăţeni terorizaţi de GĂŞTILE DE CARTIER şi BĂLĂRII ca-n JUNGLĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maşini parcate una peste alta, trotuare ciuruite, găşti de cartier gălăcioase şi zone dintre blocuri pline de bălării * Aşa putem descrie, după o vizită de doar două ore, cartierul Mazepa I, din centrul Galaţiului


Când spunem Mazepa, probabil că unii se gândesc că e un cartier din centrul oraşului şi speră, ca prin absurd, că printre blocurile gri sau pestriţe (pentru că fiecare îşi colorează după bunul plac pereţii exteriori ale apartamentului după reabilitarea termică), situaţia să fie mai roz decât în zonele mărginaşe ale oraşului. Însă, în timpul vizitei noastre din cadrul campaniei „Cartier”, gălăţenii ne-au „bombardat” cu nemulţumiri şi reclamaţii.

 

Vegetaţia sălbatică, crescută ca în junglă

Lăsând la o parte faptul că peste tot în zonă străzile sunt pline de gropi, iar trotuarele ocupate de maşini care nu-şi găsesc loc în altă parte, primul lucru care ne-a atras atenţia este vegetaţia crescută mult prea mult printre scările de bloc. Locatarii ne-au spus că se simt ca în junglă şi, mai în glumă, mai în serios, boscheţii le vor intra în case. Să nu credeţi că e o problemă de pe-o lună pe alta. Riveranii mărturisesc că le este dor să mai vadă muncitorii de la Ecosal care să mai aerisească puţin zona. Da’ de unde…În unele locuri, ierburile au crescut mai bine de un metru, de exemplu în  dreptul blocurilor W. Doamna Niculina ne explică care este soluţia salvatoare. Însă şi aceasta se lasă uneori aşteptată: „Înainte administratorul blocului B4 mai plătea un bărbat de aici de la biserică, care mai cosea din când în când iarba asta mare. Acum însă nu ştiu ce s-a întâmplat”.  Şi doamna Dina afirmă că zona în care locuieşte este total neîngrijită. „A trebuit să fac cerere scrisă şi să mă duc de două ori să vorbesc la Primărie să taie gardul viu aflat la stradă. Din cauza faptului că era crescut mult, riscai să te lovească o maşină, pentru că nu vedeai dacă, după colţ, se apropie vreun autoturism. La bloc am făcut eu curăţenie la parter, am pus gard viu, că vreau să trăiesc civilizat. Dar primarul preferă să dea banii pe concerte şi tot felul de evenimente scumpe”, spune revoltată femeia.

 

„Poliţiştii locali nu-şi fac bine treaba”

O altă problemă care îi frământă pe gălăţenii care locuiesc în Mazepa I este cea a găştilor de cartier care, mai ales acum pe timpul verii, stau până târziu la colţ de bloc şi fac gălăgie până târziu în noapte. Grav este faptul că, spun riveranii, oamenii legii nu iau nicio măsură în acest sens. „Poliţiştii nu îşi fac treaba cum trebuie. Se duc la faleză, stau jumătate de oră la umbră, îi văd mereu pe faleză când ies la plimbare, se mai foiesc puţin şi înapoi pe faleză”, spune Dina. Ea spune că de multe ori s-a confruntat cu situaţii dificile, în faţa blocului. „Într-o seară, când veneam acasă, în faţa scării, doi tineri înalţi stăteau cu cutiile de bere şi pungile de seminţe lângă ei, nici nu aveai cum să urci în casă. Nu locuiau aici, dar mereu lasă o mizerie infernală pe scară. Am avut noroc că nu mi-au vorbit urât. Dar mulţi tineri din ziua de azi sunt nesimţiţi şi tupeişti”, a mai adăugat femeia. Un alt cetăţean ne-a spus: „ În spatele blocului Paltin, golanii stau până la trei noaptea şi nu ne putem odihni. A venit de mai multe ori poliţia, însă degeaba. I-a mai alungat, dar fie se întorceau repede, fie îşi schimbau locul unde să mănânce seminţe, să bea, să facă scandal. Sunt nişte nesimţiţi. Dacă le spui ceva, te înjură, vorbesc urât”.

 

Tâlhăriţi în plină zi

Când e vorba de ieşit din casă, gălăţenii din Mazepa, în special cei mai în vârstă (care sunt victime sigure) se gândesc cu groază să nu cadă pradă hoţilor de cartier. Nu ar fi prima dată când se întâmplă aşa ceva. Oamenii povestesc că le este teamă, pentru că infractorii ştiu că este o zonă locuită în majoritate de bătrâni şi stau la pândă. „Cunosc o doamnă care stătea pe bancă aici, de abia se întuneca afară. Au urmărit-o şi, când să ajungă în faţa scării, i-au smuls geanta. Biata femeie a ţinut atât de tare de poşetă, că avea înăuntru cheile, telefonul şi cine ştie mai ce, încât i-au rupt degetele şi a ajuns la medic. O altă doamnă, de la scara noastră, venea de la piaţă, încărcată cu două sacoşe pline şi, într-o fracţiune de secundă a rămas fără lănţişorul de aur de la gât. Ea nu a putut să fuge după hoţ. La o bătrână la fel au procedat. Femeia suna la interfon, stătea cu spatele, şi i-au furat pandantivul, în plină zi. E teroare”, ne-a povestit o altă femeie.

CITEŞTE ŞI: Micro 38, CARTIERUL unde gospodăria e o noţiune abstractă (FOTO)

Citit 9426 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 09:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.