Micro 16 - GHETOUL dintre cartiere, o insuliţă... Continentală (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Micro 16 - GHETOUL dintre cartiere, o insuliţă... Continentală (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai ţineţi minte Complexul comercial „Continental”, o arhitectură modernă, cu o piaţetă largă, magazine mari, cu Cinema „Doina” în apropiere? Acum este greu să mai distingi câte ceva coerent din faţada obosită a complexului, invadată haotic de firme de magazin, ascunsă de gardul (prea) viu, adică extrem de înalt, din faţa complexului, gard verde care nu mai e tuns. Şi parcă apărat (şi sufocat!), la rândul său, de o „baterie” de tomberoane, plus cele trei mari containere din plastic pentru recuperarea diferenţiată a deşeurilor (nu departe, la 20 de metri, sunt însă şi alte containere, în varianta de câte două!). Îşi pune oare cineva coşurile de gunoi chiar la intrarea în casă?! Aşa te întâmpină fostul „Continental”...

Greu de ajuns!

Greu se mai pătrunde în cartierul devenit astfel închisoare: pentru pensionari şi bolnavi în special, accesul până la prima staţie auto este îndepărtat! Doar două trasee de autobuz, rare (oficial, la 20 de minute), ajung în staţia de pe Prelungirea străzii Brăilei. Pe strada Gh. Asachi, cu staţie peste drum de Flora, trec des maxi-taxiuri, dar numai dacă ai treabă în Micro 19, nu în Centru sau în Piaţa Mare. Staţia de tramvai de la Flora este numai pentru cele care vin dinspre Micro 19. În afară de magazinele mari din complex, cartierul te trimite la cumpărături… cu autobuzul. Prin „miezul” cartierului, transformat parcă în ghetou, nu trec maşini! Automobile vezi însă destule, „la locul lor”, adică… pe trotuar! O să spuneţi că ne rămâne carosabilul, dacă tot nu se prea circulă pe patru roţi. Aiurea, pe acolo trec câinii, în haite hămesite!

Ne-au aşteptat mulţi nemulţumiţi

La fostul Complex comercial „Continental” (ce impozant suna!), cândva chiar cu prestanţă arhitectonică, în faţa chioşchiului de ziare al „Vieţii libere”, ne-a aşteptat cel mai mare număr de cetăţeni care ne-a întâmpinat vreodată, pentru a-şi vărsa năduful. Din păcate, unul singur dintre cei prezenţi a avut tăria să-şi lase şi numele. Oamenii se tem de violenţa celor din jur, de autorităţi chiar.

Pensionarul Virgil Neagu, locuitor în cartier chiar de la fondare, s-a constituit astfel într-un fel de purtător de cuvânt, ceilalţi încuviiţându-i plângerile sau chiar completându-le. Dumnealui locuieşte la F 2, chiar în spatele magazinului Billa din complex, şi are multe nemulţumiri, aşezate frumos pe hârtie, în ordine. Pe unele le-a mai trimis autorităţilor, însă fără succes, aşa că arăta foarte supărat. Locuieşte aici chiar de la construcţia complexului comercial şi a blocurilor din jur, în 1967!

Începe chiar cu „o bilă neagră” pentru "Viaţa liberă": să scrie despre Poşta din Ţiglina III, că mai poate fi salvată! „Dl Marius Stan a copilărit în Ţiglina III, la A 19 sau A 20: când cobora la maşină, trecea pe lângă poştă; acum nu mai locuieşte acolo…. Jos, e mizerie, sus e cămin. Jos se poate remedia şi să se facă unul sau două apartamente pentru nevoiaşi sau să se aducă poşta înapoi din Ţiglina IV”, propune dl Neagu. Dar mizerie găseşti pe alese şi în alte părţi: „în subsolurile de la Billa şi Profi e mizerie de nedescris! Se pot face acolo parcări, cu plată sau fără plată, pentru că acum se parchează pe spaţiile verzi, pe trotuare. Chiar vă rog să menţionaţi din nou treaba asta!”

Jumătate de veac cu trotuarele sparte!

„Dacă mergeţi la A 5 şi la A 4, o să vă rupeţi picioarele şi încălţămintea!”, ne avertizează dl Neagu. „Sunt trotuare şi alei pe care, de când sunt eu în cartier, din ´67, nu s-a pus o mână de macadam!” Dar ne spune şi ceva de bine: „La Bingo, mai încolo de A 5, s-a mai remediat, s-au pus nişte plombe.”

Frica nopţii şi modulul cu grade

Când am intrat în cartier, văzusem trecând o maşină de Poliţie Locală şi o patrulă a acesteia. Dar se vede că era zi, căci noaptea, spune pensionarul, lucru întărit şi de alţi cetăţeni din grup, „noi nu avem pază asigurată de Poliţia Locală, Jandarmerie sau Poliţia - poliţie! De ce? Nu ştiu! Am propus şi mai propun: să se monteze un modul, ori aici, ori la ”Siretul”, unde să stea noaptea un poliţist, doi - să se ştie că în cartier este Poliţie! Aşa, până la ora două-trei noaptea, la noi e dezastru, nu altceva! Fiecare îşi face de cap, e „democraţie”!”

De la parc la ping, de la pong la droguri

Doamnele se tem să-şi dea numele - uneia chiar i-a spart un tânăr geamul, pentru că doamna a încercat să ceară linişte. Un punct nevralgic în zonă este parcul, cu lumea lui colorată şi mai mult decât gălăgioasă, în jurul unor mese de ping-pong. N-am găsit pe nimeni care să joace dimineaţă, dar sigur sunt şi tineri care îşi vor apăra „teritoriul”, însă mesele sunt chiar sub geamul oamenilor, iar noaptea nu trebuie să se joace, să se strige, să se înjure! „Să plece cu ele, cu mesele!”, spun câteva vecine, care se plâng de ping-pongeala de noapte, chiar şi până la ora trei, la numai câţiva metri de ferestrele blocurilor. „Şi ce le e dat să audă urechilor, ce trebuie să audă copiii de la ăştia! Înjură ca la uşa cortului!" Deci: "Cine le-a pus să le ia! Ajungem până la preşedinte, că nu se mai poate! Nu mai suportăm! Nici nu ne-au întrebat dacă le vrem sub geam, ne-am pomenit cu ele!” „Să vedeţi şi ce praf îmi intră în casă, după ce se joacă fotbal!”, adăugă o vecină. „Şi dacă spun ceva, îmi zice câte unul: „Nu vezi că mai ai doar o chemare?! Du-te dracului de-aici!”” Din câte se vede pe geam, noaptea unii îşi confecţionează ţigări: „Credem că sunt droguri!” Nu e deloc de râs: cine vrea să se distreze, trebuie să respecte un orar. De aia sunt şi legi, doar că la noi cine să le respecte?

O staţie nouă de autobuz şi WC restitutio

Tot dl Neagu zice: „Rog în numele locatarilor din Ţiglina III şi Ţiglina IV să ne facă şi nouă o staţie de autobuz, cum s-a făcut peste drum!” Şi un alt punct nevralgic: lumea… fertilizează natura cu excremente! E barbar, dar nici WC public nu mai există! Nici unul: „Să se monteze un WC public, ecologic. Cum a fost! E foarte bine că s-au pus mesele şi băncuţele pentru pensionari [lângă complex], pentru şah, table, dar unde să se „ducă” omul?” Tocmai acasă, iar nesimţiţii se uşurează chiar şi ziua, fără să se sinchisească de privirile femeilor! Alţi locatari confirmă că-i văd adesea pe unii care se uşurează în boscheţii generoşi ai gardului viu ori în parc.

Parcul din coastă

Parcul din coasta Complexului e un cui în... coasta locatarilor! „Billa s-a făcut în 2010. Parcul de lângă a fost deschis cu o lună-două înainte, de viceprimarul Ciumacenco”, precizează pensionarul. „Era şi un stâlp cu drapel, nu mai este! Au fost coşuri de gunoi, nu mai sunt! Le-au demolat, nemernicii! Am rugat şi rog să se monteze coşuri de gunoi, cum sunt prin alte zone, mai rezistente. A fost şi o bancă, a fost furată. Un sfert din gard a dispărut şi el!” Şi alţi locatari s-au plâns că s-a pus ciment pe iarbă, că îi îngreţoşează mirosul de fecale lăsate de oaspeţii nocturni, de gălăgia de până noaptea târziu. „Tocmai din alte cartiere vin să joace aici mingea, că noi nu avem copii”, spune o doamnă. De la Ecosal, care îşi trimisese iar oamenii cu o zi în urmă să adune mizeria cea precum un perpetuum mobile, au fost sfătuiţi să ceară Primăriei să desfiinţeze parcul, care este „un focar de infecţie”. Nu mai sunt coşuri de gunoi, nici WC şi niciun gardian care să „vegheze” la respectarea liniştei şi curăţeniei. La început a fost unul, dar a fost retras.

La peisaj, trebuie adăugate şi haitele de câini maidanezi! Doamnele spun că sunt probabil aduşi de prin alte părţi, că apar câini deja mari. Într-un cartier plin de gunoi, dai peste tot de puncte de colectare! Dl Neagu a numărat zece tomberoane colectoare galben cu albastru - aici la Continental, dar şi în alte locuri, inclusiv la Cimitir. Nu au fost văzuţi oameni care să le folosească! De altfel, alături sunt tomberoanele şi punctul clasic de colectare diferenţiată a gunoiului. „Ce efect pozitiv au pentru noi, care plătim dări?”

Cât despre demolarea consignaţiilor, „nu suntem de acord! Doar ce cobora omul din bloc şi lua o pâine, apă minerală. Patronul care a rămas fără chioşc nu mai plăteşte impozit, s-au pierdut salariile vânzătorilor: primarul a creat şomaj!”

Citit 6664 ori Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.