JUNGLA din Micro 13 B şi Micro 39 C - LOCURI DE PARCARE lipsă şi CÂINI COMUNITARI (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

JUNGLA din Micro 13 B şi Micro 39 C - LOCURI DE PARCARE lipsă şi CÂINI COMUNITARI (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mizerie, locuri de parcare lipsă şi câini comunitari, acestea sunt lucrurile cu care te întâmpină cele două cartiere


În această săptămână, echipa Vieţii Libere a fost prezentă la întâlnirea cu cititorii din cartierele Micro 13 B şi Micro 39 C, poate unele dintre cele mai oropsite cartiere ale Galaţiului, atunci când vine vorba de investiţii, locuri de muncă, locuri de joacă sau curăţenie. Potrivit celor care au venit să stea de vorbă cu noi, locuitorii acestor cartiere au fost uitaţi cu desăvârşire de autorităţile, care îşi arată faţa prin aceste zone doar când vine vorba de colectat voturi. Altfel, cele câteva mii de oameni care locuiesc între pereţii gri ai blocurilor combiniste nu le rămâne de făcut decât să spere că cineva, cândva, va veni şi pe strada lor.

 

Raiul câinilor

Delăsarea autorităţilor te izbeşte pe fiecare stradă din cartier. Poate cel mai vizibil aspect al acestei stări de fapt este omniprezenţa haitelor de câini comunitari, ce-şi fac veacul nestingheriţi printer picioarele trecătorilor. Trântiţi pe asfaltul cald, printer chioşcuri, printre blocuri, pe alei, pe lângă şcoli sau licee, animalele îşi fac simţită prezenţa oriunde. “Nimeni nu vine niciodată să îi vadă. Noaptea, pe lângă faptul că sunt extreme de agresivi, mai sunt şi gălăgioşi şi nun e lasă să dormim. Probabil că este nevoie de câteva tragedii, de copii sau de bătrâni omorâţi, pentru ca cineva să şi facă ceva”, a explicat pentru “Viaţa Liberă” Veronica Ionescu.

“De când s-au demolat chioşcurile din zonă, câinii parcă au pus stăpânire pe cartier. Nu mai ştim ce să facem. Mereu vine câte unu să ne promită că această problemă se va rezolva, însă situaţia parcă nu se schimbă niciodată. Nu ştim ce să ne mai facem”, a spus şi Walter Furcoi, un alt om prezent la întâlnirea pe care “Viaţa Liberă” a realizat-o în cursul zilei de joi.

Străzile nimănui

Lăsând la o parte câinii comunitari, mai există şi alte probleme grave ce apar în acest cartier. Este vorba de străzile, ce nu au mai văzut un utilaj de asfaltare din paleoliticul târziu. Rezultatul poate fi văzut cu ochiul lober. Peste tot, cei care se aventurează cu maşina pe aceste străzi sunt nevoiţi să facă slalom printer gropi, canalizăti fără capac sau bucăţi de bordură desprinse. “Practic, fiecare groapă mai serioasă înseamnă o vizită la service. Ştiu că aceste două cartiere nu sunt unele centrale, dar şi noi suntem plătitori de taxe, străzile dintre blocuri sunt tot ale Galaţiului, nu ale unui alt oraş. Poate că nu se apucă nimeni să le repare, pentru că este mai uşor de furat la un kilometru de autostradă decât la cinci şase metri de asphalt turnat printer blocuri, acolo unde muncitorii sunt văzuţi”, spune şi Alexandru Ilicenco.

Planul de reparaţie ar trebui să cuprindă şi parcări

Şi lipsa locurilor de parcare îi nemulţumeşte pe locuitori, mai ales că, de curând, parcarea de la ieşirea în Centură a fost desfiinţată şi înlocuită cu un sens giratoriu. Astfel, cele câteva zeci de maşini care îşi aveau locul în acel spaţiu stau acum de-a lungul trotuarului, ocupând o bandă de circulaţie, sau ilegal, pe trotuare. „De când cu intersecţia asta, e balamuc aici. Oamenii îşi înghesuie maşinile pe unde apucă, măcar de-ar amenaja în altă parte o parcare”, mai explică un cetăţean. Prima soluţie propusă Primăriei ar fi reprezentată de ridicarea maşinilor abandonate dintre blocuri, maşini ce nu fac altceva decât să ocupe spaţiul public şi să reprezinte adăposturi insalubre pentru oamenii străzilor.

Piaţa de la „Pietroiul răsturnat”

Oamenii se plâng că nu au o piaţă în adevăratul sens al cuvântului şi că în zonă vin câţiva comercianţi care vând la suprapreţ şi folosesc, pe post de tarabă, celebrul „pietroi răsturnat”. Vor să aibă măcar o hală aprovizionată, căreia să-i spună piaţă şi să nu se mai împiedice dimineaţa de saci şi lăzi cu legume şi fructe şi seara de gunoaiele rămase în urma comercianţilor. 

Frigul de la iarnă

Lăsând la o parte problemele evidente ale celor două cartiere, la orizont se întrevede o situaţie de-a dreptul groaznică. După cum explica săptămâna trecută administratorul special al celor de la Apaterm, Cristian Istrate, asociaţiile care nu vor face nimic pentru a-şi achita datoriile către Apaterm se vor trezi în situaţia de a-şi petrece iarna în frig. De altfel, începând cu data de 30 septembrie, adică de mâine, cei care nu au datorii la întreţinere vor primi apă caldă, având în vedere că CET a anunţat că la această dată va finaliza reviziile anuale. În acelaşi timp, cei care nu vor primi de mâine apă caldă pot fi aproape siguri că sunt condamnaţi să-şi caute surse alternative de încălzire pentru la iarnă.

Potrivit datelor făcute publice de societatea care se ocupă de furnizarea căldurii şi a apei calde din Galaţi, în aceste cartiere, respectiv Micro 13 B şi Micro 39 C, lista asociaţiilor cu probleme este mult mai mare decât cea a celor ce vor beneficia de căldură la iarnă. Astfel, printre cele mai datoare asociaţii din Galaţi se află asociaţia numărul 717, din Micro 39 C, care la începutul săptămânii trecute înregistra o datorie de 699,498.24 lei către Apaterm. În perioada aprilie-septembrie, membii acestei asociaţii au plătit către Apaterm suma de 83,206.81 lei. Nici în Micro 13 B lucrurile nu stau mai roz. În această zonă, Apaterm a obţinut senţinţe executorii ce vizează proprietarii din 14 asociaţii de locatari. Dacă lucrurile vor continua în aceeaşi manieră, toţi cei care nu şi-au rezolvat problema datoriilor la întreţinere vor fi nevoiţi la iarnă să stea în frig.

Citit 6502 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.