Cartierul Gării, o zonă aparent abandonată, dominată de câini (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cartierul Gării, o zonă aparent abandonată, dominată de câini (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Locuim într-un cartier liniştit, ne cunoaştem între noi, suntem foşti CFR-işti rămaşi aici în cartier. Nu avem aşa multe bătăi, scandaluri, ca în alte zone ale oraşului”. Acestea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit de la gălăţenii care locuiesc în cartierul de lângă Gara CFR. Liniştit, însă destul de sărăcăcios, am putea adăuga. În zona de blocuri, unde locuiesc deopotrivă oameni tineri, în blocurile ANL, ori ceva mai în vârstă, în imobilele cu patru etaje, oamenii sunt mai comunicativi, îşi spun păsurile şi doresc să lege o conexiune cu autorităţile, fac sesizări către Primărie, încearcă să rezolve lucrurile care nu le sunt pe plac. Însă în zona caselor, pe străzile dinspre Spitalul CFR, locuitorii îşi văd de treaba lor şi evită în general să stea la discuţii (oare e semn că nu au prea multe nemulţumiri?).

O zonă a nimănui

Dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să scoatem din peisaj orice persoană care merge pe stradă, o mare parte a cartierului de la Gara CFR ar părea o zonă abandonată, locuibilă cândva, însă acum părăsită şi cu multe clădiri abandonate ori dărâmate. O imagine care nu ne face deloc cinste se află chiar la câţiva metri de gară: gunoaie, moloz şi boscheţi, o porţiune pe care se pare că nu o vede nicio pereche de ochi a reprezentanţilor administraţiei.

Urcând spre oraş, fie într-un autobuz care ne zdruncină din toate încheieturile la ieşirea din gară, fie pe jos, la pas, vedem pe partea dreaptă mormare de moloz, rămas aşa după ce angajaţii Primăriei au demolat chioşcurile şi barurile din zonă. Nici nu ne miră, căci astfel de peisaje sunt în multe zone din oraş. „Când faci o lucrare, întâi îţi faci un plan, pregăteşti vopseaua, bidineaua, apoi te apuci de lucru. Ei au dărâmat şi aşa au lăsat, nici măcar nu au nivelat terenul. Când treci pe acolo, ai impresia că este un loc părăsit, bombardat. Păi cei de la Primărie nu au putut să-şi facă o schiţă, să vadă ce fac cu terenul eliberat?”, întreabă ironic un cetăţean.

Traversăm strada, trecem pe lângă statuia soldatului de la Gară şi mergem spre autogară. Pardon! Fosta autogară. Din luna iulie, de când s-a pus sechestru pe clădire, din cauza datoriilor pe care administratorul le-a făcut, totul este înconjurat cu o bandă de avertizare şi doar câinii sunt cei care mai mişună prin zonă. În rest, din când în când, mai zăreşti câţiva oameni care aşteaptă vreun microbuz.

CITEŞTE ŞI: JUNGLA din Micro 13 B şi Micro 39 C - LOCURI DE PARCARE lipsă şi CÂINI COMUNITARI (FOTO)

Vizavi, dăm cu ochii de o altă clădire părăsită. Este vorba de vestitul mall, pe care, în urmă cu câţiva ani, autorităţile îl caracterizau ca fiind cel mai mare complex din oraş, de 50,000 de metri pătraţi, cu cinci etaje, 220 de magazine, supermarket, farmacie, restaurante, cafenele şi un etaj întreg destinat zonei de distracţii. Acum, clădirea gri zace abandonată, la fel de gri ca zona în care urma să funcţioneze.

Liniştea peisajului dezolant este perturbată doar de zgomotul căruţelor romilor, care circulă nestingheriţi pe străzi. Mai mult, în semn de protest faţă de autorităţile care le-au dărâmat clădirea în care se adăposteau, de lângă Piaţa Moruzzi, ei şi-au pus „mobila” şi şi-au instalat un cort fix pe trotuar. Asta spre disperarea gălăţenilor care locuiesc în zonă ori sunt nevoiţi să parcurgă pe jos drumul până la Spitalul CFR.

Zonă dominată de maidanezi

„La poştă, aici, este eterna problemă cu câinii. Sunt vreo zece, cincisprezece animale mari, ale cui or fi nu ştim. Fie zi, fie noapte, mişună pe străzi şi atacă fără motiv. Este riscant să ieşi. Nu pot autorităţile să ia măsuri în această problemă?”, ni se plânge un cetăţean care ne-a ieşit în cale. Şi nu este singurul. Oriunde mergem, vedem câini la fiecare pas. „Vin noaptea şi aduc câini aici, nu ştim cine. Noi cunoaştem câinii care stau de mai mult timp în cartier, însă dimineaţa apar şi alţii. Fiind o zonă mai retrasă, vin pe întuneric, dau drumul câinilor şi noaptea animalele încep scandalul, se iau la bătaie, nu putem dormi. Sunt copii mici, se duc la şcoală, le este teamă să meargă singuri”, ne-a spus Constantin Barbu.

Rugăminte pentru Primărie: vor staţie de autobuz mai aproape de casă

Gălăţenii care au venit la întâlnirea noastră cu cititorii ne-au spus că şi-ar dori foarte mult ca autorităţile să facă o redistribuire a transportului în comun în zona gării, iar autobuzele să facă staţii mai aproape de blocurile lor, de lângă viaduct. Astfel, spun oamenii, ar fi mai uşor atât pentru persoanele în vârstă cât şi pentru copiii care merg la şcoală.

„Pentru mine şi ceilalţi vecini de-ai mei, cea mai arzătoare problemă este transportul în comun. Dorim înfiinţarea unui traseu auto care să lege zona gării, străzile Maramureş, Al. Davila şi Piaţa Mare. Toată lumea se duce la piaţă, să cumpere diferite alimente, şi vine cu sacoşele grele. Sunt bătrâni care se chinuiesc să ajungă până la bloc. O staţie aici ori pe viaduct ar rezolva problema. La fel de uşor ar fi şi pentru copiii care merg la Şcoala 25, de exemplu. Curând o să înceapă viscolul, gheaţa. O staţie mai aproape de casă ar fi binevenită, să nu mai traverseze ei strada Domnească, care e foarte periculoasă”, ne-a spus domnul Cîrcei.

 

 

De aceeaşi părere este şi domnul Apostol. „Nu este prima dată când facem o asemenea cerere către cei din administraţie. Îţi vine greu să te duci cu un bagaj până în gară să iei autobuzul sau să mergi până pe Domnească. Ar putea să facă o staţie pe aici, prin zona blocurilor, şi autobuzul să iasă pe Mihai Bravu şi apoi pe Domnească”, explică cetăţeanul.

Rămâne de văzut dacă cei din Primărie vor lua în considerare doleanţele acestor gălăţeni, dar şi celelalte ale altor oameni a căror viaţă este organizată în funcţie de orarul şi traseele mijloacelor de transport în comun.

Doleanţe ale locuitorilor: reparaţii, asfaltări şi demolări

Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când mergem într-un cartier, să vorbim cu cetăţenii şi să aflăm care sunt nemulţumirile lor în ceea ce priveşte zona în care locuiesc, străzile şi trotuarele neasfaltate sunt în capul listei.

Strada fără lumină şi fără asfalt

Pe aleea mică şi neiluminată, din capătul străzii Alexandru Davila, gălăţenii şi-ar dori ca autorităţile să toarne şi câteva roabe cu asfalt. "Ne-am dori să se facă un trotuar acolo, măcar pe unul din sensuri. Când plouă, te faci de noroi până la genunchi. Nu are unde să se scurgă apa, e dezastru de fiecare dată. Ne gândim cu groază cum o să fie la iarnă, când îngheaţă, sau la primăvară, când se va topi zăpada", ne-a spus un locatar din zonă.

Oamenii vor parcare asfaltată

Noroi mult şi mizerie se fac după fiecare ploaie şi la câţiva paşi mai departe. "Problema ar fi acolo, sub viaduct, în zona SD 4. Am făcut o adresă către Primărie şi ne-au spus că a intrat în planul de reparaţii, iar acum aşteptăm să vedem dacă se va face ceva. Hai să spunem că nu pun asfalt, că e mai scump, dar să pună pe jos măcar zgură din asta de furnal. Dacă se nivelează şi se pune frumos, ar fi altfel. După fiecare ploaie, dacă iese o maşină din parcarea de sub viaduct, împrăştie noroiul peste tot. Plătim impozit la fel ca locuitorii din centru, la noi de ce să nu se facă reparaţii?", explică un alt cetăţean, revoltat de lipsa de implicare a celor din administraţie.

Garaje puse la pământ

În aceeaşi zonă, pe o suprafaţă destul de mare cu spaţiu verde, sunt aproximativ 15 garaje, pe care locatarii le vor demolate, mai ales că, spun ei, niciunul nu adăposteşte vreo maşină.

 

 

"Aceste garaje sunt de fapt depozite pentru tot felul de obiecte, murături şi toate cele. Nu ştiu dacă au autorizaţie de construcţie sau nu, dar ar trebui demolate, mai ales că Primăria a promis că le pune la pământ pe toate. Acolo ar putea să facă un loc de joacă pentru copii, un parc de relaxare. Ar cam fi nevoie în această zonă, ar fi mult mai util”, ne-a semnalat un bărbat care locuieşte în cartier de mai bine de 25 de ani.

Fostul cartodrom, abandonat

Curăţenie şi reparaţii vor gălăţenii şi pe drumul care duce spre fostul cartodrom. Ei îşi amintesc cu drag de perioada în care se organizau curse pe pista din valea Grădinii Publice şi privesc trişti spre drumul care acum zace abandonat, plin de gunoaie, tufe sălbatice şi şanţuri mocirloase. "Drumul care merge spre cartodrom este inaccesibil. Au crescut bălării până la înălţimea unui om, a rămas abandonat de ani de zile. Ar fi frumos să-l amenajeze, să-l cureţe, iar copiii să poată meargă acolo să se plimbe cu bicicletele, cu rolele”, spune domnul Apostol.

Tot el ne-a arătat indignat şi cât de multă mizerie este la numai câţiva metri de sediul Poştei. „Tot felul de gunoaie, moloz şi boscheţi înalţi. Uitaţi ce urât se vede această porţiune, ce peisaj au cei care locuiesc la blocurile ANL ori cei care vin la gară. Mizeria asta este lăsată aici de ani de zile, de când au început să lucreze la liniile de tren şi văd că nu mai termină odată. Nu e frumos aşa ceva. Autorităţile ar trebui să cureţe zona, să facă parcări pentru maşini, orice”, ne-a mai spus bărbatul.

Oamenii cer lumină, s-au săturat să stea pe o stradă întunecată

"Din capătul străzii Davila, până la barieră, este o porţiune de 250 de metri de stradă, unde sunt blocurile ONT. După ce că străduţa nu este canalizată şi, de fiecare dată când plouă, apa se strânge acolo, nu este lumină deloc. Sunt trei, patru blocuri acolo care noaptea stau pur şi simplu în întuneric. Ultimul stâlp este în capătul străzii. Acolo niciodată nu a fost sursă de lumină pe stradă. Suntem vreo trei asociaţii care am făcut sesizări la Primărie, urmează să primim răspuns şi, eventual, o rezolvare a problemei, dacă se va face ceva, într-un final”, ne-a spus Romiţă Cîrcei.

CITEŞTE ŞI: Ţiglina II, sufocată de GARAJE, gunoaie şi BOSCHETARI (FOTO)

Oamenii susţin că e nevoie de măcar un stâlp de iluminat în plus, având în vedere faptul că în acele blocuri locuiesc zeci de familii cu copii. „Şi nu e vorba neapărat că ne este teamă să nu se întâmple ceva rău, furturi sau altceva, dar se împiedică un copil pe aici, cade, se răneşte”, ne-a spus un locatar al blocurilor ONT.

O altă nemulţumire a locuitorilor este legată tot de lipsa iluminatului public, însă, de această dată, în zona scării care urcă spre Calea Prutului, intens circulată, fie zi, fie seară. Cetăţenii susţin că aceasta este cam îngustă, dar problema majoră este că nu există niciun bec în zonă. S-au săturat să meargă pe întuneric, mai ales în zilele de iarnă, când se întunecă mult mai repede.

Ce schimbări îşi doresc gălăţenii care locuiesc lângă gară

Străzile şi trotuarele lăsate în voia sorţii, unele chiar neiluminate, vegetaţia netăiată de luni de zile şi haitele periculoase de câini nu sunt singurele nemulţumiri ale gălăţenilor care locuiesc în cartierul din imediata apropiere a gării CFR. Cei care au venit la întâlnirea cu cititorii ne-au spus şi ce alte schimbări şi-ar dori să fie făcute în zona lor, pentru a avea o viaţă mai liniştită.

Dan Apostol: "Eu locuiesc chiar aici, în blocul de lângă magazinul acesta. Problema este că, vedeţi şi dumneavoastră, este cam multă mizerie în spate. Pungi, ambalaje şi tot felul de resturi aruncate şi lăsate aici. Nu e normal, mai ales că vin şi câini mulţi care împrăştie gunoiul. Chiar nu vine nimeni să-i tragă la răspundere, nimeni nu-l ia la întrebări pe patron? Cineva de la Sanepid, de la Primărie, poate. Ar trebui să fie mai multă curăţenie aici. Noi suntem oameni gospodari şi facem mereu curăţenie în jurul blocului."

Romiţă Cîrcei: "Între conductele de agent termic de pe strada Al. Davila, în dreptul consolei care traversează aceste conducte, sălăşluieşte un om al străzii de mai bine de opt ani. Nu e vorba că ar fi un bărbat care să facă probleme, scandaluri, dar obişnuieşte să caute mâncare prin tomberoane şi, automat, ţine după el opt - zece câini. Sunt periculoase patrupedele astea. Mai trec femei, copii care se întorc de la şcoală seara, se sperie. Câinii devin violenţi. Nu vă spun ce dezastru face la tomberoane, gunoaie împrăştiate peste tot. Trebuie să se facă ceva în acest sens, cei de la Primărie să-l ia într-un azil, într-un adăpost pentru oamenii străzii."

Constantin Barbu: "Ceva mai multă curăţenie nu ar strica în cartierul nostru. Chiar dacă cei de la Ecosal vin şi ridică gunoiul de la pubelele amenajate, mai mătură pe stradă, sunt prea multe bălării în jur. În vara care tocmai a trecut a fost iarbă foarte mare şi abia acum au venit şi au tăiat-o, când vegetaţia era uscată şi mai greu de tăiat. Dar se pare că doar în preajma alegerilor ni se acordă atenţie. Aşa se întâmplă de fiecare dată."

Pericol pe trotuar: canalizări fără capac

Aşa cum se întâmplă în mai toate cartierele din Galaţi, şi în zona gării sunt canalizări care rămân fără capac din cauza hoţilor. În dreptul blocurilor CD1, o gură de canal este neastupată, iar alta este acoperită cu o bucată de beton. Oricum ar fi, ambele pot fi considerate un pericol de locuitori, mai ales că acolo stau multe familii cu copii.

Cerere către Ecosal: "Să scoată de tot cioata din pământ"

Pe gălăţenii din zona blocului CD1 îi mai deranjează o rădăcină mare de copac, ce zace pe jumătate scoasă din pământ şi, cred ei, reprezintă un pericol pentru trecători. „Sunt copii care merg la şcoală, se pot răni în resturile astea de crengi. Plopul a fost tăiat în urmă cu trei ani, dar cioata au lăsat-o aşa”, ne-a spus un cetăţean. Oamenii vor ca angajaţii Ecosal să rezolve problema.

 

Citit 4664 ori Ultima modificare Duminică, 26 Octombrie 2014 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.