REPORTAJ în Bariera Traian, cartierul contrastului - vile, pensiuni şi ruine (GALERIE FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

REPORTAJ în Bariera Traian, cartierul contrastului - vile, pensiuni şi ruine (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare săptămână, am luat drumul unui cartier din Galaţi pentru a-i depista problemele şi pentru a le semnala, în speranţa că oraşul nostru va ajunge, la un moment dat, să fie cu adevărat european. Săptămâna trecută a venit rândul cartierului pe care gălăţenii îl cunosc sub numele de Bariera Traian. În ultimii 35-40 de ani, acest cartier a fost un adevărat punct de trecere pentru navetiştii care vin din comunele judeţului să lucreze în Galaţi. Însă, cum majoritatea navetiştilor sunt din ce în ce mai trecuţi prin viaţă şi mai îmbătrâniţi, aşa arată şi cartierul. Nici măcar strada Traian, care are rolul de pilon al cartierului, nu este la un standard acceptabil.

Gropi multe, gunoaie şi mai multe

Dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie, în care să închidem ochii pentru a lăsa doar auzul şi mirosul să ne descrie cartierul, imaginea ar fi una dezolantă. Claxoane interminabile, zgomote de roţi care se lovesc de gropile din ce în ce mai dese, lătratul câinilor maidanezi şi mirosul pestilenţial care vine de la gropile de gunoi improvizate şi, în acelaşi timp, ilegale ne acaparează. Este greu de crezut că un asemenea cartier face parte dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în care an de an se cheltuie milioane de euro pe reabilitarea străzilor. Cel puţin, pe hârtie…

Dacă străzile principale ale cartierului sunt asfaltate şi arată cât de cât în regulă, nu acelaşi lucru se poate spune despre străduţele adiacente. Cei care locuiesc în zonă s-au obişnuit deja atât cu lipsa asfaltului, cât şi cu lipsa unei canalizări. "Când plouă, trebuie să ieşim din casă cu cizme de cauciuc, pentru că străduţele astea arată mai rău ca un drum de ţară. Noroiul ajunge până la glezne, în cele mai bune cazuri", ne-a spus Vasile P., care locuieşte în zonă de 15 ani.

Numărul gropilor de gunoi improvizate din cartier a crescut exponenţial în ultimii ani, în speţă pe terenurile neîmprejmuite, ale căror proprietari sunt un mister pentru locuitorii din zonă. Iar contrastul este imposibil de ignorat. Printre ruine, gunoaie şi noroaie, există câteva vile care funcţionează ca pensiuni turistice, locuri unde cei care ne vizitează oraşul ar trebui să se simtă confortabil şi de unde ar trebui să plece cu o impresie de bine despre oraşul nostru. Evident, acest lucru nu se întâmplă.

Citeşte şi: "Piaţa Energiei", cartierul în care speranţa tinde spre zero (FOTO)

Noi am mai fost în cartier în ultimii doi ani, am vorbit cu oamenii şi le-am făcut publice plângerile. Însă problemele au rămas neschimbate. În 2013, locuitorii se plângeau de faptul că firmele, fabricile, service-urile şi abatoarele din zonă îşi aruncă deşeurile peste tot, fără să le pese de nimic. Acum, pe final de an 2014, totul este la fel. Până în buza lacului Brateş, cândva unul dintre principalele locuri de agrement din oraş, gunoaiele sunt plimbate de vânt, iar cartierul capătă aspectul unei gropi imense de deşeuri.

Iar gunoaiele nu sunt singura problemă a oamenilor. Mirosul de carne de la deşeurile provenite din abatoare atrag din ce în ce mai mulţi câini în zonă, iar plimbările sunt excluse. Animalele umblă în haite şi, de cele mai multe ori, atacă fără motiv. Bătrânii sunt cei mai expuşi şi, astfel, cei mai nemulţumiţi. „Am făcut sesizări, dar câinii parcă se înmulţesc, în loc să se rărească. Ne este frică să ieşim din casă singuri, pentru că oricând putem fi muşcaţi”, ne-a spus o femeie în vârstă.

Treceri de pietoni şi staţii de autobuz insuficiente

Dacă în ceea ce îi priveşte pe navetişti, transportul este asigurat cu zeci de maşini, locuitorii din zonă nu pot spune că au acelaşi privilegiu. Autobuzele care trec prin cartierul lor sunt puţine şi rare, iar de multe ori trebuie să stea în frig zeci de minute, mai ales dacă scapă autobuzul de care au nevoie. Pe distanţa dintre Bariera Traian, în faţa Spitalului de Boli Infecţioase, şi Metro, autobuzele care trec prin zonă fac trei staţii: una în Barieră, una la jumătatea drumului, aproape de complexul Viva, iar cealaltă la capăt. Oamenii se plâng, însă, că sunt prea puţine. Evident, cei mai afectaţi sunt vârstnicii, care nu pot parcurge distanţe mari pe jos, mai ales pe o vreme ploioasă şi cu temperaturi scăzute. „Dacă am avea mai multe staţii, ar fi mult mai bine. Aşa, trebuie să mergem foarte mult pe jos, iar uneori trebuie chiar să alergăm după autobuz, ca să nu îl ratăm”, ne-a spus, nemulţumită, o gălăţeancă.

O altă problemă în ceea ce priveşte staţiile de autobuz o reprezintă lipsa refugiilor. Astfel, cine se grăbeşte şi nu ştie exact unde sunt amplasate staţiile, le poate rata cu uşurinţă. Dacă în alte cartiere, acestea sunt semnalizate printr-o băncuţă sau printr-un loc acoperit, în zona Barierei Traian singurul lucru care indică prezenţa unei staţii de autobuz este o tăbliţă pe un stâlp, care arată ce autobuze trec prin zonă. Astfel, în lipsa unui loc special amenajat şi cât de cât protejat, oamenii care aşteaptă mijlocul de transport în comun sunt expuşi pericolului accidentelor, deoarece stau, efectiv, în picioare pe trotuar sau direct pe carosabil, iar maşinile trec pe lângă ei cu viteze uneori ameţitoare. „Mi se întâmplă să mai aştept autobuzul şi să treacă tiruri pe lângă mine. Dacă nu sunt atent, curentul produs aproape că mă dărâmă. Nu cred că e un efort financiar atât de mare din partea municipalităţii să facă un refugiu aici, în staţie”, ne-a spus Vasile Popa.

Nici trecerile de pietoni nu sunt suficiente, iar oamenii se plâng că trebuie să ocolească distanţe mari pentru a ajunge de pe o parte a drumului pe cealaltă. Traversatul ilegal este scos total în afara discuţiei, deoarece maşinile care trec în număr mare şi în viteză reprezintă un pericol până şi pentru cei care traversează prin locuri special amenajate. „Semafor există doar în barieră, iar următoarea trecere de pietoni este tocmai la benzinărie. Ori distanţa asta este foarte mare şi ocolim mult prea mult”, ne-a mai spus Vasile Popa, care locuieşte în zonă.

Nu este prima dată când aceste probleme au fost semnalate, însă ele au rămas, cel puţin momentan, fără rezolvare.

Terenuri părăsite. Fără locuri de joacă

Una din principalele probleme ale cartierului este lipsa locurilor de joacă pentru copii. Râsetele bucuroase, imaginea prichindeilor zburdând pe piste de alergare, scârţâitul fin al leagănelor, şotronul desenat pe trotuar, toate acestea le lipsesc locuitorilor din Bariera Traian. Copii sunt, şi încă mulţi, însă pentru ei cel mai apropiat parc este Parcul CFR. Iar dacă vor un loc unde să se dea în leagăne sau pe tobogan, trebuie să îşi roage părinţii să îi ducă tocmai în Grădina Publică.

Locuri unde s-ar putea amenaja un parc în acest cartier există, iar oamenii ştiu asta. Ei speră ca şi autorităţile să observe acest lucru. „Sunt multe case care se dărâmă singure aici, multe terenuri pe care iarba creşte necontenit. De ce nu intervine nimeni să amenajeze un parc? Câteva leagăne, nişte băncuţe, poate şi nişte mese de şah pentru cei mai bătrâni”, ne-a spus un domn care şi-a crescut copiii în acest cartier.

Citeşte şi: (FOTO) HAOSUL de pe strada Brăilei: MAŞINI parcate ca la TALCIOC în faţa Tribunalului

În ceea ce priveşte petrecutul timpului în faţa porţii, şi acest lucru este destul de îngreunat. Vara, dejecţiile care sunt aruncate din curţile oamenilor fac drumurile să arate extrem de urât, în timp ce ploile tomnatice şi ninsorile nu mai au nevoie de nici o prezentare. Copiii se pot împiedica, pot cădea în gropi şi se pot lovi, se pot aventura în zone periculoase, unde pereţii caselor în ruină se pot prăbuşi oricând ori unde câinii maidanezi aflaţi în căutarea hranei îi pot ataca fără milă.

Până la soluţionarea acestei probleme, copiilor nu le rămâne decât să facă ce au făcut şi până acum: să se joace în drum, aşa cum o fac când merg la ţară, sau să se aventureze printre dărâmături şi îşi facă părinţii să stea cu inima cât un purice până când se întorc de la joacă.

Trotuare mici, pe alocuri inutile

În periplul nostru pe una dintre străzile cartierului, am văzut că mai există şi porţiuni asfaltate. Ba chiar şi trotuare. Din păcate, însă, prezenţa acestora nu îi ajută cu nimic pe cei din zonă, în condiţiile în care ele sunt folosite ca spaţii de depozitare pentru lemne sau ca zonă de relaxare pentru câinii din cartier.

Soluţii zero

Pentru cei care locuiesc pe strada Traian, pe porţiunea dintre Barieră şi Metro, traiul zilnic aduce cu cel din Japonia. Nu în privinţa aspectului cartierului, însă, ci doar în privinţa zguduielilor pe care le simt, oră de oră, cei care şi-au construit sau cumpărat casă „la stradă”. Zecile de tiruri care circulă zilnic prin zonă provoacă, din cauza greutăţii, mici cutremure, care nu le dau pace gălăţenilor de acolo. „An de an, mă văd nevoit să îmi refac pereţii, mai ales pe cei de la stradă, pentru că se crapă de la atâtea zdruncinături”, ne-a spus, cu nervozitate, un cetăţean.

Nici zgomotul nu se lasă mai prejos, însă. Cum majoritatea celor care locuiesc în zona dinspre strada Traian spre lacul Brateş au o anumită vârstă, odihna atât de importantă le este perturbată de aceste maşini de mare tonaj. Problema este veche, iar de o rezolvare, cel puţin la momentul actual, nu prea poate fi vorba. „Simt cu tot corpul când trece un tir pe stradă. Geamurile tremură, iar zgomotul care se produce în casă este neliniştitor. Cel mai greu este noaptea, când ar trebui să ne odihnim, însă acest lucru este imposibil”, ne-a mai spus unul dintre locuitori.

 

 

Odată ieşiţi din case, pericolul abia începe pentru cei din zonă. Lipsa unor trotuare suficient de late, pe care să se poată circula în siguranţă, constituie un real pericol, mai ales pentru copii. Aceştia sunt nevoiţi să circule pe marginea drumului, mereu atenţi la maşinile ce vin din urmă. Nici în zona unde există trotuar, între barieră şi benzinărie, oamenii nu sunt în siguranţă. Din cauza amplasării la un nivel inferior a carosabilului, marginea dinspre stradă a porţiunii se transformă într-o minicascadă când plouă, iar celor care trec pe acolo le intră apa în încălţăminte. Plus că pe mijlocul acestor porţiuni de trotuar tronează stâlpi de electricitate care blochează drumul, în speţă pentru mamele cu copii în cărucior sau pentru persoanele invalide.

Aventură off-road

Având în vedere starea drumurilor, doar maşinile cu tracţiune integrală par a fi potrivite pentru a circula prin cartier. Oamenii se plâng că, din cauza condiţiilor proaste în care se află străzile, îşi strică foarte des maşinile şi că, în loc să investească banii în reparaţii, mai bine le-ar spune cineva dacă pot sau nu să investească în asfaltare.

Ziduri care pot cădea oricând - pericol pentru copii

În timpul verii, copiii care locuiesc în zonă sau care vin în vizită la bunici vor să iasă afară să se joace. Cum maşinile nu pot circula cu viteză, oamenii se tem pentru siguranţa celor mici doar din cauza clădirilor care stau să cadă. Aceştia speră ca proprietarii din zonă să le audă doleanţele şi să îşi dărâme casele care abia mai rezistă în bătaia vântului. Sau măcar să le împrejmuiască!

Oamenii aşteaptă o schimbare de ani buni

Din pricina codului galben de ploi, la întâlnirea cu cititorii nu a putut ajunge nimeni. Cu toate acestea, noi am stat de vorbă prin telefon sau prin corespondenţă cu mai mulţi oameni din zonă, care ne-au transmis doleanţele pe care le au. Acestea nu sunt noi, oamenii făcând de-a lungul anilor numeroase sesizări şi către redacţia noastră, dar şi către organele abilitate să rezolve aceste probleme. Cu toate că nu au primit decât promisiuni, încă mai speră că lucrurile se pot îndrepta.

Cea mai arzătoare problemă este, de departe, lipsa asfaltului pe străzi, fapt care face zona să arate ca mahalaua unui sat uitat de lume. „M-am săturat să îmi fac maşina numai nămol când vin acasă, pentru că nimeni nu vine să ne toarne şi nouă asfalt. Cred că, dacă adunăm străduţele astea, nu sunt mai mult de 3 km, care ar putea foarte uşor să fie reabilitaţi. Nici nu încape vorba să îmi spăl maşina, pentru că oricum o murdăresc imediat”, ne-a mărturisit Vasile Popa.

Citeşte şi: Ţiglina II, sufocată de GARAJE, gunoaie şi BOSCHETARI (FOTO)

A doua problemă a oamenilor este cea legată de câini şi gunoaie. Ei au făcut plângeri şi sesizări către persoanele responsabile să vină să mai reducă numărul câinilor, însă totul a rămas doar la stadiul de dorinţă. „Soţul meu a mai dus, la un moment dat, dintre câinii de aici la noi la ţară. Sunt fiinţe vii, au şi ele un suflet şi nu cerem nimănui să le omoare. Dar vrem să îi ia cineva de aici şi să îi ducă undeva unde nu mai pot ataca pe nimeni.”, ne-a mărturisit doamna Ignat, în vârstă de 61 de ani. Cu toate astea, numărul maidanezilor din cartier creşte, în loc să scadă, iar prezenţa lor duce la împrăştierea gunoaielor, dar şi la nesiguranţă. Un alt cetăţean ne-a mărturisit că îi este teamă să îşi lase copiii să vină singuri de la şcoală, deoarece oricând pot fi muşcaţi, iar unele dintre animale prezintă şi semne de turbare.

Schimbările nu sunt dorite, însă, doar pe mici străduţe din inima cartierului, ci şi pe strada Traian, care a ajuns să fie numită, cu ironie, Champs Elysee-ul cartierului. Oamenii sunt nevoiţi să meargă printre maşini, deoarece nu există trotuare, iar acolo unde acestea sunt oarecum improvizate, ele cu greu pot fi circulate din cauza stâlpilor de electricitate sau a maşinilor parcate pe acestea.

Nici măcar apa potabilă nu este chiar atât de… potabilă. Locuitorii din zonă sunt alimentaţi cu apă rece prin conducte vechi de zeci de ani, care nu au mai fost reabilitate, şi riscă astfel să se îmbolnăvească. „Apa care curge la robinet e, de multe ori, maronie, plină de nisip şi urât mirositoare. Nu e bună nici măcar să faci mâncare cu ea”, ne-a spus un cetăţean. Oamenii preferă, astfel, să meargă în supermarketuri şi să îşi cumpere bidoane cu apă plată, în loc să se bucure de calitate în propria casă.

Cartierul Bariera Traian este, cu siguranţă, unul dintre cele mai problematice din oraş. Este un loc parcă uitat de lume, scos din oraş şi aruncat ca o măsea stricată. Un cartier de care nimănui nu îi pasă. Poate doar oamenilor care locuiesc acolo. Doar ei mai speră la o schimbare…

 

Citit 5928 ori Ultima modificare Marți, 25 Noiembrie 2014 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.