FOTO/ Micro 20, CARTIERUL „lucrului făcut DE MÂNTUIALĂ”. MIZERIE şi şoferi care se BAT de la LOCURILE DE PARCARE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Micro 20, CARTIERUL „lucrului făcut DE MÂNTUIALĂ”. MIZERIE şi şoferi care se BAT de la LOCURILE DE PARCARE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pare greu de crezut că un cartier în apropierea căruia se află mai multe supermarket-uri cu nume, dar şi un hypermarket şi o instituţie de învăţământ superior (n.r. Universitatea Danubius), poate arăta precum Micro 20. Mai mult decât atât, este primul cartier prin care trec cei care intră în „Noul Galaţi”, fie că vin dinspre Tecuci, ori dinspre Brăila. Dacă strada principală a cartierului, anume bulevardul Dunărea, arată acceptabil, despre străzile adiacente nu se mai poate spune acest lucru.

Primul contact cu gropile cartierului l-am luat când am virat spre piaţa din Micro 20. Hârtoapele prin care trec maşinile zilnic te fac să te gândeşti că te afli mai degrabă într-o comună de la marginea oraşului, nicidecum într-o zonă destul de activă din punct de vedere economic. De altfel, una dintre principalele nemulţumiri ale oamenilor a fost numărul din ce în ce mai mare al gropilor. Primul care ne-a aşteptat la întâlnirea cu cititorii de la chioşcul de ziare din zonă a fost Marcel Budileanu. Gălăţeanul, pensionar de şapte ani şi foarte atent la ce se întâmplă în urbe, a venit cu un program de campanie al actualului primar, pe care l-a criticat aspru. „Spunea actualul domn primar că vrea să le ofere gălăţenilor motive să fie mândri de oraşul în care trăiesc. Păi, cum să fiu mândru, când de fiecare dată când ies din casă trebuie să mă uit cu grijă pe unde calc? Trotuarele sunt praf, câteodată mă gândesc că e mai comod şi mai sigur să circul pe stradă!”, spune bătrânul.

Chiar în imediata apropiere a chioşcului de ziare din Micro 20, trotuarul arăta groaznic. Din metru în metru câte o groapă, de dimensiuni diferite, iar pe unde nu sunt gropi, trotuarul este lăsat, din cauza tasării pământului de dedesubt. „Nu vreau să critic, nu mi-a plăcut niciodată să fac asta. Consider că fiecare om merită o şansă să arate că e bun de ceva. Dar cred că domnul primar a confundat oraşul cu echipa de fotbal. Şi le-a adus pe amândouă la sapă de lemn. În campania electorală era tot timpul prin cartiere, vorbea cu oamenii, afla ce îi doare, ce necazuri au. Iar acum stă la căldură, în birou, şi cere taxe. Pe ce, dacă nu a făcut nimic palpabil?”, mai spune domnul Budileanu.

Atât Marcel Budileanu, cât şi ceilalţi cititori prezenţi joi la discuţia cu ziarul „Viaţa liberă”, au spus că s-a mai făcut câte ceva prin cartier, dar că totul a fost făcut de mântuială. „În loc să se facă străzile, trotuarele, să se facă mai multe locuri de parcare, ca să nu se mai urce şoferii cu maşinile pe trotuar, aleşii noştri s-au mulţumit să plombeze pe ici, pe colo, câte o groapă mică. Dar problemele mai mari nu au fost băgate în seamă. S-a făcut treabă de mântuială, aşa!”, a spus un domn.

Mai mult, dacă un locatar ia iniţiativa să facă singur ceva, riscă pedepse. Gheorghe Rădăuceanu a venit la discuţia cu cititorii extrem de montat la adresa edililor şi a celor care se ocupă de aspectul oraşului. Omul spune că a primit o amendă pentru că a făcut treaba altora. „În faţa blocului meu era un copac cu crengi putrede, din care se tot rupeau bucăţi. Am luat scara, m-am urcat şi am tăiat acele crenguţe. Doar acelea, nu am avut treabă cu restul copacului. Au venit cei de la poliţie, m-au întrebat dacă am autorizaţie, le-am zis că nu am şi m-au amendat. Adică, nici municipalitatea nu face, nici noi nu avem voie. Stăm în mizerie şi cu pericolul deasupra capului!”, spune omul.

Lipsa părcărilor

Manea G., un alt locuitor al zonei, spune că primăria este îndreptăţită să pună taxe pe locurile de parcare, aşa cum se face şi în alte state, dar că pentru asta trebuie să şi creeze condiţii. „În primul rând, trebuie să am acel loc de parcare, ca să îl plătesc. Că nu poate să vină să îmi ceară bani pe ceva ce ei nu au construit. Apoi, trebuie să fiu sigur că maşina mea este în siguranţă în parcare. Că există paznic, că nu intră oricine şi îmi zgârie maşina. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să se ţină cont înainte să vină să îmi ceară bani”, a spus omul. Locuitorii cartierului au ţinut să îi trimită o invitaţie primarului Marius Stan pentru a vedea starea parcărilor din zonă, înainte să pună taxe pe acestea. Ba mai mult, aceştia spun că au fost şi cazuri de bătaie sau de vandalizare a maşinilor din cauza locurilor de parcare, semn că proprietarii şi-au marcat teritoriul cu foarte mare atenţie şi că nu acceptă încălcări ale acestuia.

Piaţa - comercianţi puţini şi marfă stricată

Când s-a construit clădirea pieţei din 20, oamenii au sperat că lucrurile vor intra pe făgaşul normalităţii, însă asta nu s-a întâmplat. Manea G. ne-a spus, plin de indignare, că majoritatea comercianţilor pun pe tarabă cea mai bună marfă, dar când vine vorba de vânzare, iau din spatele tarabei marfă mai puţin bună, fie că este vorba de fructe pălite, cartofi găunoşi etc. „Mai mult ne fură. Vreau să cumpăr ceva bun, iar când le atrag atenţia, mă trimit la market. Păi, eu vin la piaţă tocmai pentru că vreau ceva românesc, de calitate”, a spus omul.

Citit 7955 ori Ultima modificare Joi, 26 Martie 2015 08:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.