Potcoava de Aur - cartierul în care nimeni nu se plânge (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Potcoava de Aur - cartierul în care nimeni nu se plânge (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La prima vedere, nu există cartier în Galaţi în care oamenii să nu se plângă, atunci când au ocazia. Fie că este vorba despre lipsa locurilor de parcare, despre câinii maidanezi din ce în ce mai numeroşi, despre gunoaiele aruncate la voia întâmplării ori de gropile din străzi şi trotuare, gălăţenii se lamentează în fiecare cartier.

Cu toate acestea, la întâlnirea noastrp cu cititorii de la Potcoava de Aur nu a venit nimeni. În aparenţă, ar rezulta faptul că toate lucrurile din cartier sunt exact aşa cum trebuie să fie. Nimeni nu se împiedică de gropi, nimeni nu aruncă gunoiul în altă parte decât la coş şi toată lumea are loc de parcare. Ca să nu mai vorbim de faptul că e linişte. Dar aceste lucruri există doar în aparenţă, deoarece realitatea este cu totul alta.

Plângeri rămase nerezolvate

Sătui de atâtea lamentări şi plângeri rămase fără rezultate vizibile, locuitorii din Mazepa I îşi păstrează nemulţumirile pentru ei şi încearcă să le rezolve, în limita legii. Ce-i drept, cartierul este unul dintre cele mai curate din oraş, acum la începutul primăverii. Gunoaiele sunt în coşuri, tomberoane sau containere, numărul gropilor din asfalt este considerabil mai mic decât în alte zone, garajele sunt încă intacte, aşa că oamenii nu trebuie să se confrunte cu ruinele acestora, spre deosebire de cei care locuiesc lângă Complexul Ancora sau în Micro 18, iar câinii maidanezi ori erau ascunşi, ori sunt ceva mai puţini în acest cartier. Un singur pensionar, client mai vechi al întâlnirilor cu cititorii, a vociferat în treacăt ceva despre starea groaznică a trotuarelor de la stradă. Însă această problemă e veche, nu de azi, de ieri.

Una din cele mai liniştite zone din oraş

În rest, oamenii tac. Merg cu capul plecat, atenţi să nu calce în vreuna din gropile nou apărute sau în vreun rahat de câine. Da, maidanezi nu prea sunt, dar cei care au câini nu obişnuiesc să strângă după cel mai bun prieten al omului, aşa că slalomul printre excremente a devenit sport local. Mazepa I este un cartier dominat de pensionari, dar printre ei sunt şi foarte mulţi tineri, de la copii de grădiniţă la adolescenţi de liceu, însă armonia pare a fi cuvântul de ordine. Chiar dacă nimeni nu a venit la întâlnirea cu cititorii, am aflat de la oamenii din cartier şi de la cunoscuţi că zona de la Potcoava de Aur este una dintre cele mai liniştite din oraş, lucru determinat, poate, şi de prezenţa cluburilor doar spre marginea cartierului, fie pe strada Brăilei, fie aproape de faleză.

În ciuda circulaţiei intense Strada Brăilei este traversată mai mult ilegal

Deşi pe strada Brăilei există foarte multe treceri de pietoni, majoritatea fiind şi semaforizate, mulţi gălăţeni aleg să traverseze prin locuri nepermise, fără să ţină cont de faptul că strada Brăilei este o arteră foarte circulată, indiferent de oră. Astfel, tinerii şi bătrânii, deopotrivă, îşi pun propria viaţă în pericol, dar şi pe cea a şoferilor.

Chestionaţi de motivul pentru care traversează ilegal, majoritatea spun că se grăbesc, dar că sunt foarte atenţi, uitându-se şi în stânga, şi în dreapta. Alţii afirmă, cu zâmbetul pe buze, că nu şi-au dat seama că nu au voie să treacă pe acolo, însă mai există şi nostalgici obişnuiţi cu trecerea de pietoni, desfiinţată, din faţa farmaciei. "Eu de când mă ştiu traversez pe aici. Şi ce dacă au scos trecerea de pietoni? Asta este. Doar nu o să ocolesc până la semafor sau, şi mai rău, până la Stirex. Să fim serioşi!", ne-a spus un pensionar, indignat că l-am luat la întrebări.

Amenda nu e deloc mică

Cel mai probabil, traversarea ilegală prin zonă ar putea fi stopată prin prezenţa unui echipaj de poliţie care să aplice legea cu stricteţe. Deşi nepăsători la gândul că ar putea fi amendaţi, gălăţenii şi-ar schimba părerea dacă acest lucru le-ar fi transmis de un poliţist, înarmat cu pix şi carneţel. Amenzile pentru trecerea străzii prin loc nepermis sau nesemnalizat variază între 50 şi 190 de lei, conform  HCL 79/2002, articolul 5, litera (d) sau OUG 195/2002, articolul 99, alineatul 3.

Curăţenia e cuvânt de ordine Oamenii şi firmele de salubrizare îşi fac treaba

La ora 10.00, joi dimineaţa, angajaţii de la salubrizare îşi făceau treaba în zonă cu simţ de răspundere. Saci întregi de gunoi fuseseră deja strânşi şi aşteptau maşina pentru a fi ridicaţi. Din toate cartierele pe care le-am vizitat în ultima vreme, Mazepa I este, de departe, cel mai curat şi cel mai îngrijit, încă o dovadă a faptului că şi omul sfinţeşte locul, nu doar primăria şi firmele de salubrizare.

"Păstrăm şi noi curăţenia. Suntem oameni bătrâni, dar dacă mai putem, mai dăm cu o mătură în faţa blocului. I-am mai educat şi pe tinerii din bloc să ducă gunoiul mereu la container. Sigur, nu ies ei să ne ajute la curăţenie, dar asta este. Au serviciu, au familii, copii, au alte preocupări. Dar noi putem şi facem cu drag. Doar nu o să aştept mereu Ecosalul să vină să dea cu mătura. Plus că unii măturători mai dau şi în dorul lelii", spune Ion Velicu, în vârstă de 68 de ani.

Fie că e vorba de zona din spatele Şcolii 28, de zona de la Biserica Precista sau de blocurile de la Şcoala Ion Creangă, gunoaiele aruncate la voia întâmplării au fost o raritate de data aceasta. Dacă, la vizitele precedente, acest cartier arăta la fel de rău ca altele, lucrurile sunt foarte schimbate acum, semn că oamenii au înţeles că schimbarea vine de la ei, nu numai de la cei care conduc oraşul. "Da, domnule, punem şi noi mâna la treabă. În comunism, munceam cu toţii şi nu ne mai plângeam. Era oraşul frumos, aveam spaţiu verde, era civilizaţie. Acum stăm doar cu mână întinsă la ajutoare de la primărie. Păi, ce e asta?”, ne-a mai spus domnul Velicu.

Artă sau vandalism? Pereţii blocurilor sunt plini de grafitti

Când talentul te chinuie, de cele mai multe ori se văd şi rezultatele. Aproape toate blocurile din Mazepa I au pereţii plini cu opere de artă, cu mesaje ale unor galerii sau cu înjurături. Din loc în loc e consemnată o dată, ceva de importanţă majoră pentru artist, din moment ce nu s-a putut abţine să nu o treacă pe un perete, iar pe alte blocuri sunt mesaje de dragoste. Adi o iubeşte pe Alina cu atâta patimă încât a vrut să-i scrie numele peste tot, iar „love is the air” la orice colţ de stradă. Există, însă, şi câteva desene care atrag atenţia. Pe uşa unui garaj sunt doi biciclişti profesionişti, o operă realizată cu răbdare şi atenţie la detalii, nu în fugă, pe timpul nopţii. Iar cartierul e plin de astfel de manifestări. Cu toate astea, artiştii de ocazie trebuie să ştie că, dacă sunt descoperiţi de poliţie în timp ce lucrează, pot fi încadraţi la vandalism şi amendaţi drastic, cu sume cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, plus că vor trebui să plătească şi refacerea zonei în care i-a chinuit talentul.

Primăria nu doarme. Scările de pe strada Prelungirea Traian au fost reparate

Dacă vara trecută, când reporterii "Vieţii libere" au fost în zona Potcoava de Aur, s-a semnalat starea precară a scărilor din faţa magazinului Romtelecom, care coboară spre Prelungirea Traian, acum putem constata că ele au fost refăcute. Dacă în urmă cu 7-8 luni, acestea ameninţau să-i rupă picioarele oricui îndrăznea să le calce, acum prezintă siguranţă, iar cei care nu vor să ocolească pot să le traverseze fără probleme. Poate că aceasta este o dovadă a faptului că administratorii oraşului mai şi lucrează pentru binele gălăţenilor care i-au votat. "Mă bucur că s-au refăcut scările. Sunt un monument, la urma urmei. Erau aici de mult timp şi era păcat să fie lăsate în paragină", ne-a spus un gălăţean întâlnit în zonă.

Chiar dacă nimeni nu se plânge, în cartier sunt prea puţine locuri de parcare

Una dintre principalele probleme ale cartierului este numărul mic de locuri de parcare, comparativ cu numărul din ce în ce mai mare de maşini. Aproape fiecare locuitor al zonei are o maşină şi, deci, are nevoie de un spaţiu. Pentru că locurile de parcare sunt foarte puţine, mulţi şoferi aleg să-şi lase maşinile pe trotuare, lângă trotuare sau periculos de aproape de alte maşini, făcând orice manevră foarte riscantă.

Majoritatea participanţilor la trafic din zonă sunt foarte nemulţumiţi de aceste aspecte, mai ales că aici se plătesc taxe şi impozite mai mari. "E o zonă de centru, o zonă frumoasă, însă e păcat că nu sunt mai multe locuri de parcare. De-asta sunt şi maşini lăsate prin grădinile blocurilor sau pe spaţiul verde, care numai verde nu mai e. Păi, unde să o lase omul? În alt cartier?", spune un cetăţean.

Nici pe strada Brăilei nu stau lucrurile mai bine. Maşinile de marfă ale micilor magazine de la stradă urcă pe trotuar, în timp ce foarte mulţi şoferi îşi lasă maşinile în staţia de autobuz, cu avariile pornite, dacă vor să meargă la vreun magazin. Pe strada Prelungirea Traian, în faţa fostei cofetării Ştef, maşinile parcate ocupă câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens, astfel că, la ore de vârf, înaintarea se face, de multe ori, cu viteze "ameţitoare" de cel mult 30 km/h.

Maşini parcate pe trotuar sunt şi în preajma Şcolii "Ion Creangă". Cei care locuiesc la blocurile din zonă se plâng de ani de zile că nu au locuri de parcare, însă nimeni nu ia nicio măsură în această privinţă. Astfel, pe aleile înguste, traficul este îngreunat de maşinile parcate aproape una peste alta. Toate astea în timp ce, din loc în loc, se mai poate vedea şi câte un garaj, pe locul căruia ar putea fi făcute cel puţin două locuri de parcare.

Din ce în ce mai puţine găşti

Dacă la ultima vizită în cartier oamenii s-au plâns de numărul mare al găştilor şi golanilor de cartier care le tulbură somnul, acum aceste probleme par să se fi stins. Cel puţin pentru moment, liniştea domneşte între blocuri, iar locatarii se pot odihni aşa cum trebuie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la vară şi dacă Poliţia Locală îşi va face treaba cu simţ de răspundere.

Vandalism la stradă

Chiar în staţia de autobuz de la Potcoava, un coş de gunoi, portocaliu, stă aşezat la baza stâlpului de care ar fi trebuit să fie agăţat. Doar capacul acestuia mai este sus, semn că cineva a vrut să arunge un gunoi destul de mare, care nu încăpea prin îngusta intrare. Să fie acesta motivul pentru care coşul este la pământ, dar în stare perfectă?

Prea puţine locuri de relaxare: două parcuri în tot cartierul

Deşi este un cartier cu multă verdeaţă, zona de la Potcoava de Aur are doar două parcuri, şi acelea mici, având în vedere numărul mare de oameni care locuiesc în zonă. Unul dintre acestea este celebrul "La fântâni", de fapt o amintire palidă a frumosului parc care a fost cândva. "Acum, dalele sunt sparte, gropi peste gropi, plasticul ăla de pe bănci e şi el crăpat, de la vreme, de la vechime. Ce să mai vorbim de copaci, că riscăm mereu să ne cadă câte o creangă putredă în cap?", ne spune un domn, foarte indignat.

Nici bunicii nu mai au aceeaşi tragere de inimă să-şi ducă nepoţii acolo. "De când cu gropile astea, prefer să-mi duc nepoţica în Grădina Publică sau la Viva. Chiar şi pe faleză. Ea vrea să alerge, să facă mişcare, dar eu vreau să fie în siguranţă. Ori aici, printre gropi, nu este. Primăria ar trebui să investească ceva în parcurile astea, altfel vor rămâne doar cu numele. Şi fântâna arteziană trebuie refăcută, că e frumoasă, dar dacă nu are nimeni grijă de ea nu va mai ţine mult timp. Trebuie şlefuită, zic eu. Nu ştiu, nu mă pricep. Dar mi se pare că are rugină", spune Maria Ion, o pensionară.

În afară de parcul "La fântâni", zona mai are încă un părculeţ, vizavi de Agenţia de Voiaj. Acolo, însă, sunt doar câteva bănci şi două alei pe care se pot plimba locuitorii din zonă, iar liniştea nu este nici pe departe prezentă. "Printre blocuri, dacă tot sunt spaţii şi nu se fac parcări, de ce nu se face un parc? Un loc unde să se poată relaxa şi cei tineri şi cei bătrâni. Câteva bănci, leagăne, două, trei mese de şah pentru cei care vor să joace. Nu ştiu cât costă, dar cred că nu prea mult", mai spune Maria Ion.

Până la ridicarea unor noi parcuri, locuitorii de la Potcoava de Aur folosesc faleza ca principal loc de relaxare şi de linişte.


CITEŞTE ŞI: Cartierul Ţiglina I - centru sau mahala? (FOTO)

Citit 9281 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 13:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.