REPORTAJ/ Centrul Galaţiului se ofileşte pe zi ce trece: "Îl invit pe domnul primar să îşi murdărească pantofii" (FOTO)

REPORTAJ/ Centrul Galaţiului se ofileşte pe zi ce trece: "Îl invit pe domnul primar să îşi murdărească pantofii" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urma cu jumătate de secol, prin centrul oraşului era o plăcere să te plimbi. În jurul magazinului Modern, nu erau atâtea chioşcuri, parcările nu erau sufocate de maşini, copacii erau toaletaţi cum trebuie, iar parcurile din cartier arătau foarte bine. Cel puţin, asta se întâmpla pe strada Domnească.

Acum, în 2015, zona arată acceptabil, dar nemulţumirile oamenilor se adună pe zi ce trece. Lipsa unor refugii acoperite în staţiile de autobuz, tăierea teilor de pe marginea străzilor, câinii maidanezi, trotuarele pline de gropi, nesimţirea unor cetăţeni care nu aruncă gunoaiele la coş, toate acestea îi supără pe cei care stau în zonă.

Şi mai multe nemulţumiri apar pe strada Nicolae Bălcescu, acolo unde clădirile vechi au nevoie de consolidări, trotuarele de reparaţii, iar maşinile de locuri de parcare. Lista cu nemulţumirile oamenilor s-a mărit cu trecerea timpului.

Prima persoană care a venit să ne spună ce o supără a fost doamna Casia Ursăchel, o pensionară al cărei necaz principal a fost lipsa de iniţiativă a autorităţilor locale. „Cum se poate ca, înainte să ajungă la primărie, domnul Marius Stan să umble prin tot oraşul, să vorbească cu oamenii şi să le înşire planuri, idei, dorinţe cu care fiecare dintre noi era de acord, iar acum, la trei ani distanţă de alegerea în funcţie, să nu fi făcut mai nimic? Autobuze noi nu avem, iar astea vechi scârţâie, sunt murdare, aruncate de alţii, dar bune pentru gălăţeni. Străzile sunt praf, de trotuare nu mai zic. Trăim mai rău ca la ţară. Nu se poate aşa ceva. Îl invit pe domnul primar să meargă pe jos pe străzile astea mai proaste, prin spatele blocurilor, pe unde trotuarele sunt pline de gropi. Să îşi murdărească pantofii şi să vedem apoi dacă zice că oraşul arată bine!”, ne explică femeia.

Gălăţeanca are multe de spus şi în privinţa parcurilor din zonă, unele dintre arătând ca după război. „Uitaţi-vă la Parcul Eminescu. Acum 50 de ani, era o mândrie să mergi acolo. Arteziene frumoase, foişor, beai o bragă, un suc rece. Acum, vezi gropi, nesimţiţi care scuipă seminţe, gunoaie împrăştiate, flori rupte, ba chiar şi copii care fac baie în apa din parc”, continuă, plină de indignare, Casia Ursăchel.

Centrul oraşului nu mai e de mult considerat un cartier atrăgător. Găştile de cartier, câinii maidanezi şi gropile au făcut din această zonă una frecventată doar de cei care vin să bea un suc la una dintre cafenelele de acolo sau să petreacă câteva zeci de minute în magazinele din Modern.

Oamenii vor locuri de joacă pentru cei mici

În centrul oraşului, pe zona dintre Aleea Şcolii (din faţa Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza) şi strada Alexandru Ioan Cuza, din spatele magazinului Modern, există trei parcuri, toate arătând din ce în ce mai rău. Dacă Parcul Eminescu este inclus într-un plan general de reabilitare, aprobat de Consiliul Local, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre celelalte două.

Parcul de la Muzeul de Istorie s-a transformat în parcare

Cei care locuiesc pe strada Maior Iancu Fotea spun că s-au săturat să nu poată ieşi în parcul de la Muzeul de Istorie din cauza numărului mare de maşini parcate acolo. „Nu se poate aşa ceva. Păi, ori e parc, ori e parcare? Avem acolo nişte băncuţe, puţine, o fântână arteziană care nu funcţionează, şi multe, multe autoturisme. Din cauza şoferilor care intră pe acolo sunt gropi, se rup plăcile acelea. Poliţia ce păzeşte, mai ales că este o secţie chiar acolo?”, ne-a declarat un cetăţean.

Parcul de la Albatros luminează toată zona

Mergând un pic mai departe, găsim parcul de la Albatros, care face legătura între strada Traian şi strada Nicolae Bălcescu. Cei care locuiesc la "V"-uri, blocurile din zonă, se plâng de lumina puternică pe care o fac becurile din parc, spunând că multe dintre ele sunt inutile, mai ales că parcul nu este atât de frumos. „În afară de băncile astea de piatră, nu e nimic în parc. În mijlocul zilei, nu e nici prea multă umbră, aşa că nu sunt mulţi doritori să îşi petreacă timpul în acest parc. Noaptea e mai rău, că se aprind becurile astea, care sunt câte zece şi fac o lumină incredibilă. Eu, la etajul 3, nu am nevoie să mai aprind lumina în apartament, că văd perfect. Am vecini care zic că ei nu mai aprind becul la baie seara, că se face suficientă lumină în casă. Dacă tot e parc, să îl facă bine, aşa cum trebuie. Să aibă grijă de piatra asta, să pună flori mai frumoase, să facă în aşa fel încât eu, cetăţean, să mă pot aşeza fără să mă murdăresc”, ne-a transmis Aurel Grigorică, un domn care locuieşte la blocurile din zonă din 1977.

Parcul Eminescu va fi reabilitat, dar când?

Despre Parcul Eminescu s-a scris de multe ori în „Viaţa liberă”, iar de când acesta a început să se deterioreze din ce în ce mai tare, oamenii spun că le e şi frică să îşi mai lase copiii nesupravegheaţi în zonă. Dalele au început să dispară, artezienele funcţionează când şi când, iar gunoaiele sunt la ele acasă. Florile sunt singurele care mai înfrumuseţează parcul. „Vara, vin romii şi fac baie în bazinele astea, e foarte urât. Acum sunt paznici, poate nu se va mai întâmpla, dar până acum aşa a fost. Despre dale, ce să mai zicem? Sperăm că nu se va face ca pe Brăilei, unde se toarnă ciment în locul dalelor lipsă. E urât, aia e nu e reabilitare, e cârpeală”, ne-a transmis un pensionar, care se relaxa pe o bancă din parc.

Nu există niciun loc de joacă

Deşi sunt, iată, trei parcuri în această zonă, nu există niciun loc de joacă pentru cei mici. Astfel, părinţii sunt nevoiţi să îşi ducă copiii ori la Parcul Viva, ori la nou deschisa Faleză a Copiilor. Soluţii care sunt la îndemână doar seara sau în weekend, pentru unii. „Nu e un cartier îmbătrânit, ci din contră. Vrem locuri de joacă pentru copii, cu leagăne, balansoare, tobogane, astfel de lucruri. Aşa cred că e normal pentru orice cartier. Şi un teren de sport ar fi bun, dar se pare că principala preocupare a autorităţilor este să construiască clădiri urâte, nu parcuri frumoase”, ne-a mai spus Casia Ursăchel.        

Noaptea se adună scandalagiii

Pe strada Bălcescu, dar nu numai, oamenii se plâng că noaptea este gălăgie din cauza celor care fac scandal până la ore târzii. „Să vedeţi ce fel se adună câte zece, douăzeci de inşi, stau la seminţe şi la taclale până la trei dimineaţa. Şi asta nu e cel mai rău. Mai rău e când se bat. Păi, de câte ori nu a fost nevoie să chemăm poliţia în zonă? Ar trebui intensificate patrulele şi amenzile. Că altfel nu se linişteşte nimeni. Păi, ce e asta? Ei nici nu bagă în seamă poliţia, că vin câte doi agenţi şi ei sunt 15, cu bâte. Doar mascaţii îi calmează”, ne-a transmis o doamnă, care a vrut să rămână anonimă.        

Citit 6718 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2015 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.