REPORTAJ/ Parfumul Teilor - cartier central căzut în uitare (FOTO)

REPORTAJ/ Parfumul Teilor - cartier central căzut în uitare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„Parfumul teilor” nu mai miroase de mult a tei. În urmă cu ani buni, această zonă făcea parte din centrul istoric al Galaţiului, iar cei care se plimbau pe strada Domnească erau încântaţi de aspectul clădirilor istorice, de teii înfloriţi şi de oamenii care dădeau bineţe. Astăzi, însă, nu a mai rămas decât numele din acest cartier central. Trotuarele arată de parcă sub ele sălăşluieşte un vulcan adormit, cu denivelări şi surpări din loc în loc. Clădirile istorice stau să se dărâme, iar pe majoritatea deja sunt plăcuţe cu mesaje în care trecătorii sunt rugaţi să păstreze distanţa, deoarece oricând pot fi loviţi de o bucată de tencuială ce se desprinde. Iar mirosul de tei dispare, încet, şi este înlocuit de mirosul de fast-food.

Cartierul este locuit, în mare parte, de oameni în vâstă, care se mişcă greu şi care îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile frumoase. „Locuiesc aici de pe la jumătatea anilor ’70. Nici nu vă imaginaţi cât de frumoasă era zona şi cât de civilizaţi erau oamenii. Era multă curăţenie, mult aer curat. Acum, totul s-a schimbat, iar principalii vinovaţi suntem tot noi, oamenii, chiar dacă ne place mereu să arătăm cu degetul către altcineva. Totul a plecat de la noi, de la lipsa noastră de spirit civic şi de iniţiativă. Ne-am complăcut în nişte situaţii incredibile şi acum tragem ponoasele. Ne-am obişnuit să îi aşteptăm mereu pe alţii să ne facă”, spunea, cu regret în glas, doamna Emilia Călin, o pensionară în vârstă de 77 de ani.

Istoria nu este respectată

Încă de la primii paşi făcuţi în această zonă, cuprinsă între strada Universităţii şi strada Basarabiei, trecătorii sunt loviţi de imagini neplăcute. Chiar în spatele clădirii în care Facultatea de Litere şi-a desfăşurat, timp de zeci de ani, activitatea, stă fostul dispensar al Universităţii „Dunărea de Jos”. Clădirea, acum doar un morman de pietre adunate laolaltă, cu mici motive arhitecturale rămase, încă, în picioare, era cândva impunătoare. Acum, nici nu se mai vede bine, din cauza buruienilor care au crescut la fel de înalte precum pereţii. De intrat nici nu se pune problema, gunoaiele şi câinii care sunt acolo fiind suficienţi pentru a-i ţine pe curioşi la gard.

Tot în uitare a căzut şi fostul sediu al Teatrului Gulliver, locul în care mii de copii gălăţeni, acum adulţi, şi-au petrecut, decenii la rând, dimineţile. Fostul teatru de păpuşi este una dintre cele mai vechi instituţii de cultură din Galaţi, fiind deschis acum mai bine de jumătate de secol, în 1952. Retrocedarea clădirii i-a pus însă pe actorii păpuşari în situaţia de a-şi muta activitatea în sediul Teatrului Dramatic, pierzându-şi, pe fondul tăierii resurselor, şi personalitatea juridică, pe care acum se străduieşte să şi-o recapete. În vechiul lor sediu, proprietarii nu au făcut însă nimic.

Singurele clădiri cu însemnătate istorică, din zonă, care îşi păstrează aspectul, reuşind să reziste trecerii anilor şi schimbării conducerilor sunt Teatrul Dramatic Fani Tardini şi Prefectura Galaţi. Mult prea puţin, pentru un oraş cu o istorie atât de bogată.

Parcările cu plată sunt goale, trotuarele sunt pline de maşini

Că este nevoie de mai multe locuri de parcare în oraş, deja ştim cu toţii. Ce nu se ştie sau nu se spune, însă, este că mulţi gălăţeni le doresc ... gratuite. Cel puţin, asta se poate înţelege în zona Parfumul Teilor, acolo unde parcarea cu plată e goală, iar pe trotuare poposesc maşinile.

În periplul prin cartier, am avut ocazia de a sta de vorbă cu câţiva cetăţeni, care se plângeau de starea proastă a trotuarelor, cu precădere pe strada Mihai Bravu. Unul dintre aceştia a fost Aurelian Domniţeanu, un tânăr de 28 de ani, care ne-a spus că s-a mutat recent în zonă şi că îi pare foarte rău că oamenii nu respectă regulile. „După cum se poate vedea, trotuarele sunt ocupate de maşini şi gropi. Este o parcare chiar la colţ, îngrijită, fără gropi, dar şoferii preferă să îşi lase maşina pe trotuar. E mai ieftin aşa, mai ales că nu îi amendează nimeni. Am făcut facultatea în Târgu Mureş şi pot spune că acolo e o altă lume. E adevărat, şi parcările arată mult mai bine, au gard şi acoperiş, dar sunt şi mai scumpe. Însă totul pleacă de la oameni şi de la respectul pe care şi-l poartă unul altuia. La noi, din păcate, respectul nu face parte din vocabular.”, explică tânărul.

Reticent la vederea aparatului de fotografiat, dar deschis la vorbă, tânărul ne-a vorbit despre schimbare şi despre faptul că lucrurile rămân la fel, atât timp cât oamenii protestează doar de pe canapea. „Tot timpul vorbim despre occidentali, fie că sunt nemţi, spanioli, englezi sau francezi. Că la ei e curăţenie, că maşinile sunt parcate nu ştiu cum, că sunt amenzi. Dar ai noştri membri din diaspora, când vin acasă, de ce uită toate regulile alea din străinătate? De ce îşi lasă bolidul de 50.000 de euro pe trotuar, în loc să dea 1,5 lei pe oră într-o parcare cu plată? Diferenţa nu e mare, că parcarea nu e nici păzită, nici acoperită. Dar e loc special pentru maşini. Trotuarul e pentru oameni”, ne mai spune Aurelian.

Aproape toate străduţele acestui mic cartier sunt sufocate de maşini. Fie că este vorba despre strada Cuza, strada Domnească, strada Mihai Bravu ori strada Universităţii, situaţia este aceeaşi. Locurile de parcare sunt puţine, parcările cu plată, acolo unde există, sunt aproape goale, iar semnele de circulaţie, mai ales cele care indică „staţionare interzisă”, sunt ignorate.

În aceste situaţii, ce vor gălăţenii, de fapt? „Parcările supraetajate sau subterane nu vor putea fi  niciodată construite, ca apoi să fie folosite pe gratis, iar în condiţiile în care şoferii preferă să parcheze pe trotuar, ce utilitate vor avea acele construcţii? Poate că ar trebui să ne dea de gândit nouă, oamenilor, în primul rând.”, ne-a mai explicat tânărul de 28 de ani. Cert este că în Galaţi este foarte mult de lucru. Atât la infrastructură, cât şi la mentalitate.

„De 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru cartier”

Cândva cunoscută ca „Aleea îndrăgostiţilor”, strada Mihai Bravu este una dintre cele mai jalnice din oraş. De pe trotuare începe să dispară asfaltul, copacii nu sunt îngrijiţi, pe linia de tramvai nu mai circulă decât maşini, iar câteva case stau să cadă. Şi toate astea în dreptul unui monument al culturii gălăţene: Biblioteca Judeţeana V.A. Urechia. „Până acum ceva ani, în clădirile alea două de lângă bibliotecă au stat nişte familii de romi. Nu erau oameni răi, dar nu şi-au plătit dările şi au fost evacuaţi. De atunci, cele două case au fost lăsate în paragină. Mai rău este că prin zonă se adună mulţi câini, dar şi multe gunoaie”, ne-a explicat Călin Emilia.

Mirosul ţine lumea la distanţă

Am fost în zonă pentru a ne convinge de starea clădirilor, iar ce am văzut nu seamănă deloc a case. Cele două imobile, din care au mai rămas doar pereţii şi părţi din acoperiş, sunt pline de moloz, de bucăţi de ţevi aruncate la voia întâmplării şi de gunoaie. Mirosul este, însă, cel care le dă locuitorilor cele mai mari bătăi de cap. „Pentru că sunt foarte mulţi oameni ai străzii care îşi fac nevoile pe acolo, dar şi multe animale fără stăpân, mirosul este groaznic. Iarna ca iarna, că nu se simte aşa de tare, însă vara e teroare”, ne explică pensionara de 77 de ani.

Câinii care nu latră, muşcă!

În zona bibliotecii, din cauza clădirilor pline de gunoaie, oamenii spun că se adună haite de câini, care fac zgomot toată noaptea şi îi ţin pe trecători la distanţă. „Majoritatea nu muşcă, doar fac gălăgie. Sunt, însă, vreo doi trei cărora le place să îşi ia victimele prin surprindere şi să muşte. Noi, cei din cartier, îi ştim, dar alţii care se plimbă pe aici nu îi cunosc şi se mai sperie. Ar trebui să fie strânşi şi duşi la padocuri, iar cine vrea să îi îngrijească, să îi ia la curte sau la apartament şi să aibă grijă de ei”, ne-a povestit o gălăţeancă din zonă.

Aglomeraţia este cuvânt de ordine

La orele de vârf, autobuzele care tranzitează cartierul sunt pline ochi, iar traficul este foarte greoi. „Nu mi-a venit să cred când am văzut că fac, cu autobuzul, de la staţia Parfumul Teilor până în Basarabiei, cinci minute. Am prins de două ori semaforul. Păi, dacă mergeam pe jos aveam timp să mă şi întorc. Plus că e foarte cald, mai ales că autobuzele astea noi sunt etanşe, iar trapele alea deschise nu fac faţă la aglomeraţie”, ni s-a plâns o cititoare.

Oamenii vor locuri de joacă pentru copii

Menţionată şi în noiembrie 2014, la ultima discuţie a reporterilor "Vieţii libere" cu oamenii din zona Parfumul Teilor, problema parcurilor a rămas actuală. Locuitorii spun că nu au unde să îi ducă pe cei mici aproape de casă pentru a se juca, aşa că nevoia unui loc de joacă şi relaxare este din ce în ce mai mare. Când va fi făcut, însă, momentan nu se ştie.

"Sportul" preferat în zonă

Pe strada Domnească, deşi sunt treceri de pietoni cam la fiecare sută de metri, se traversează foarte mult prin locuri nepermise. Luaţi la întrebări despre acest lucru, vinovaţii se fac că plouă sau spun că se grăbesc. Din nefericire, nu la fel de nepăsători sunt şoferii, care trebuie să stea cu ochii în patru la cei care vor să traverseze ilegal.

Scrisoare deschisă către primarul Galaţiului

„Da, aţi citit bine. Galaţiul este oraşul care stă cu chirie de zeci de ani. Oraşul care nu este capabil să aibă un sediu de primărie fără a se umili şi a plăti zeci de mii de euro... chirie.

Nu puţine au fost încercările de a vă scrie, domnule primar, dar când am văzut că, din cele pe care le-aţi promis, nu aţi realizat decât foarte puţin, m-am decis să vă trimit această scrisoare, prin intermediul unui cotidian care vă prezintă zilnic realitatea crudă a acestui oraş.

Sunt o gălăţeancă ce locuieşte în zona istorică a acestui oraş, pe strada Alexandru Ioan Cuza, o stradă cu clădiri care fac cinste urbei, care, însă, au căzut pradă unor persoane pline de intenţii greşite. Primul lucru pe care vi-l semnalez este tronsonul care face legătura între strada Domnească şi strada Cuza. Aici locuiesc persoane care nu au nici un respect pentru zonă, persoane certate cu educaţia şi civilizaţia. Nu mi se pare normal ca primăria să se îngrijească de bunăstarea acestor oameni, asigurându-le apă la domiciliu pe banii contribuabililor cinstiţi, în condiţiile în care zeci de mii de oameni care îşi plătesc dările să sufere tocmai din lipsa apei.

Un alt aspect negativ al cartierului este lipsa curăţeniei. Chiar dacă angajaţii de la salubrizare dau cu mătura în fiecare dimineaţă, din urma lor sunt cetăţeni care murdăresc la loc, aruncă ambalaje sau îşi lasă câinii să îşi facă nevoile pe unde apucă. Dacă nu se poate cu vorba bună, dar nici cu amenda financiară, ar trebui puşi cei responsabili să muncească în folosul comunităţii.

Vă invit, domnule primar, să faceţi o vizită acestui cartier în zilele de weekend, când la Teatrul Dramatic au loc căsătorii, şi să vedeţi cum tinerii care şi-au unit destinele îşi fac fotografiile de nuntă printre covoare puse la uscat pe garduri şi indivizi care scuipă seminţe. Evident, fac referire la zona gardului monumental de pe strada Cuza. Cu ce imagini şi cu ce impresii pleacă cei care trec pe aici, dacă nu cu cea a unui oraş decăzut?

Cu speranţa că acest oraş nu moare, sper că veţi lua aminte de dorinţele noastre, ale celor care locuiesc în zonă.”

Semnatara scrisorii nu a vrut să-i facem public numele, dar descrierea dumneaei se potriveşte, în mare măsură, cu ceea ce noi am văzut la faţa locului, acesta fiind motivul pentru care îi publicăm această epistolă, în speranţa că edilul şef va lua măsurile care se impun.

Ce le transmite Primăria celor din zonă

„Din iunie 2012 şi până în prezent, Primăria municipiului Galaţi a acordat şi acordă în continuare o atenţie deosebită zonei vechi a oraşului. Facem eforturi susţinute pentru a conserva această zonă extrem de importantă pentru istoria oraşului. Astfel, putem spune că deja am refăcut strada Nicolae Bălcescu, prin asfaltare integrală, am reuşit să salvăm imobilul de pe strada Domnească, nr 91, clădire monument, transformând-o în Centrul Multicultural Dunărea de Jos, am reabilitat piaţa şi monumentul Eroilor Revoluţiei şi am demolat scheletul arenei de box, care strica aspectul zonei”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Speranţe pentru un cartier mai frumos

„Pe viitor, vom înlocui conducta de alimentară cu apă de pe strada Alexandru Ioan Cuza, vom ţine o licitaţie pentru reabilitarea şi modernizarea străzii Mihai Bravu, vom moderniza Cantina Socială, prin finanţare Europeană, şi vom amenaja terenul pe care s-a aflat scheletul fostei arene de box. Acolo se va construi ori o parcare, ori un loc de joacă şi miniparc, cum s-a făcut în Micro 19, ori un teren de sport multifuncţional, cu parcare şi loc de joacă şi relaxare. De asemenea, se vor face reparaţii pe strada Basarabiei, pentru a putea fi reluată circulaţia tramvaielor către Şantierul Naval. Există, de asemenea, şi un proiect de reabilitare a clădirii monument în care funcţionează Policlinica cu Plată, proiect ce va fi finanţat de Uniunea Europeană. Nici strada Domnească nu a fost uitată, ea intrând în programul de reparaţii al străzilor pe 2015. Alocarea bugetară se va face în august/septembrie, pentru lucrări de reparaţie la trotuare şi carosabil”, se arată în acelaşi comunicat emis de biroul de presă al primăriei.

Citit 5171 ori Ultima modificare Marți, 23 Iunie 2015 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.