CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI/ Parcul de la Elice aşteaptă reabilitarea (FOTO)
Foto: Foto: Florin Răvdan

CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI/ Parcul de la Elice aşteaptă reabilitarea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În drumul spre faleza inferioară a Dunării, unul dintre locurile preferată de promenadă ale gălăţenilor, mii de oameni trec prin părculeţul de la Elice, un amalgam de băncuţe, dale colorate şi palmieri. Chiar dacă, de la distanţă, parcul arată acceptabil, când te apropii, lucrurile stau complet diferit. Băncile sunt deteriorate, cu şipci rupte, lemn uscat şi bătut prea mult de soare, în jurul statuii sunt ambalaje aruncate, dar şi mormane de coji de seminţe, iar terenul pe care stă parcul se lasă, pe alocuri. 

Cei care locuiesc în zonă spun că responsabili sunt atât cei care au făcut parcul şi nu îl întreţin, în speţă autorităţile locale, cât şi oamenii care trec prin el şi nu au grijă, deşi se plâng că oraşul este murdar. "Vrem să avem condiţii, dar nu respectăm. Seara văd oameni în toată firea care stau cu picioarele pe bănci, care trag de lemne, care aruncă gunoaie pe unde văd ei. Din păcate, parcul nu este supravegheat cu camere video, aşa că e greu să identifici pe cineva. Dar forţele de ordine ar trebui să ia atitudine şi să patruleze mai des pe aici", ne-a spus Adrian Stoica, un tânăr de 25 de ani care locuieşte în apropiere. 

Oamenii dau vina pe fosta administraţie 

"Pe vremea primarului Nicolae, parcul ăsta a fost săpat de o firmă care nu a avut deloc grijă de structura zonei. Eu cred că de asta se şi tot surpă asfaltul, nu de la trafic, că doar maşinile au circulat pe aici zeci de ani şi nu au fost probleme. Dar acum, nu vedeţi? Au închis accesul maşinilor şi gropile tot apar. E solul moale şi se lasă, pentru că se infiltrează apa", ne-a explicat Aurelian Gheorghe, un cetăţean de 54 de ani, care locuieşte la unul dintre blocurile P. 

Indiferent de lucrurile care afectează acea zonă, nevoia de reabilitare este mare. De altfel, „Primăria municipiului Galaţi a inclus proiectul de consolidare a falezei Dunării pe lista de priorităţi pentru atragerea de finanţări europene în exerciţiul bugetar comunitar 2015-2020”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Trebuie spus că, în 2014, Primăria a plătit 347.000 de lei cu TVA pentru studiul şi expertiza hidrogeotehnică privind Faleza Dunării - zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P - realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Specialiştii au concluzionat că sunt multiple fenomene care duc la instabilitatea Falezei, probleme care au început cu anii '60 şi au continuat din cauza lucrărilor executate cu deficienţe în gândire şi execuţie. Şi nu există o singură soluţie, fiecare fenomen trebuie tratat independent. 

În ceea ce priveşte parcul, reprezentanţii municipalităţii nu au oferit, încă, un punct de vedere. 

Citit 5786 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.