FOTO/ Micro 13 - un cartier plin de GUNOAIE. "Pentru că stăm la periferie, nu ne bagă nimeni în seamă"

FOTO/ Micro 13 - un cartier plin de GUNOAIE. "Pentru că stăm la periferie, nu ne bagă nimeni în seamă"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar dacă s-a mai scris de multe ori despre cartierul Micro 13, situat la ieşirea din Galaţi, majoritatea problemelor au rămas fără rezolvare. Dacă întâlnirile anterioare cu cititorii aveau loc la „graniţa” dintre Micro 39C şi Micro 13B, de data aceasta am mers în faţa şcolii nr. 38 "Grigore Moisil", situată în inima cartierului. Cu toate că am schimbat locaţia, cititorii au continuat să vină pentru a-şi spune ofurile, iar astfel am aflat că cele mai mari probleme ale celor care locuiesc de ani buni în cartier sunt reprezentate de gropi, care se înmulţesc pe zi ce trece, de garajele care împânzesc zona, dar şi de câinii maidanezi, care sunt aduşi din diverse părţi ale oraşului şi aruncaţi acolo.

Majoritatea celor prezenţi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că autorităţile au uitat complet de bucăţica lor de cartier şi că aici nu s-a mai mişcat un pai de ani buni, fapt ce îi obligă să meargă zilnic prin gropi şi gunoaie sau să facă slalom printre maşinile parcate pe trotuare.

"Pentru că stăm la periferie, nu ne bagă nimeni în seamă. Numai Brăilei şi Domnească reprezintă oraşul acesta? Acelaşi oraş e şi aici", precizează unul dintre cititori, care a dorit să rămână anonim. De altfel, omul nu este la prima discuţie cu reporterii “Vieţii libere”, el plângându-se constant de starea cartierului.

Tot la discuţii au venit şi Lucia Pătruţă, o gălăţeancă în vârstă de 60 de ani, şi Creţu Sica, în vârstă de 58 de ani. Femeile, vecine de mai bine de 30 de ani, au venit să se plângă la unison de gunoiul pe care anumiţi "binevoitori" din alte părţi ale cartierului îl aruncă în faţa blocului lor. "Nu se mai poate aşa ceva, pe căldura de foc nici nu vă puteţi imagina cum miroase. Şi de la gunoi apar şi şobolanii, vin şi maidanezii înfometaţi care îl împrăştie de colo-colo. În cartier sunt containere, sunt din alea speciale pentru reciclare, dar cui îi pasă? Lumea aruncă unde vede cu ochii. Am crezut că o să îl sperii pe unul dintre ei odată şi m-am prefăcut că îl filmez cu telefonul, dar nu a avut nici o problemă. S-a uitat la mine, a zâmbit şi tot acolo a aruncat gunoiul. Aici trebuie să intervină autorităţile locale, pentru că noi nu putem", ne-a spus Creţu Sica.

Întregul cartier este, din păcate, împânzit de gunoaie aruncate la voia întâmplării, de noroi, de străduţe, alei şi trotuare care nu au mai fost reabilitate de când au fost construite şi de câini sau pisici fără stăpân.

Trotuarele, pline de gropi şi maşini

Lucia Pătruţă, femeia în vârstă de 60 de ani care a venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere", ne-a spus că sora dânsei are un handicap locomotor, motiv pentru care nu se poate deplasa decât în scaunul cu rotile. Însă acest lucru este aproape imposibil într-un cartier în care şoferii îşi lasă maşinile pe trotuare. "Eu mă tem de fiecare dată când trebuie să o duc pe sora mea undeva. Maşinile sunt parcate pe trotuar, dar până în pereţii clădirilor sau până în gardurile blocurilor, motiv pentru care nu putem trece pe lângă ele şi trebuie să le ocolim prin stradă. Dar nici asta nu e chiar atât de uşor, dat fiind faptul că nu există prea multe rampe din acelea de coborâre a căruciorului de pe trotuare. Ca să nu mai pomenesc despre gropi, că nu mai ştim pe unde să le ocolim", ne-a explicat femeia.

Pentru a confirma spusele doamnei Pătruţă, am mers şi noi pe trotuarele din cartier şi am ajuns la aceeaşi concluzie: pe oriunde ai merge, pe orice străduţă, la un moment dat trebuie să cobori de pe trotuar în stradă, pentru că nu ai pe unde trece. Iar masajul pe care gropile îl fac oricărui trecător la tălpi este unul de neuitat, mai ales dacă acel cineva se deplasează în cârje sau baston. Din păcate, persoanele care sunt într-un scaun cu rotile sunt mai în siguranţă pe stradă, acolo unde asfaltul este mult mai neted decât pe trotuare, iar obstacolele sunt mult mai rare.       

Parcul de lângă şcoală, ruginit

Fiind singurul loc de joacă pe care l-am găsit noi în cartier, ne-am fi gândit că arată ceva mai bine sau că, cel puţin, rugina nu îşi va avea locul acolo. Din păcate, ne-am înşelat amarnic, iar priveliştea din părculeţul de lângă Şcoala "Grigore Moisil" este dezolantă. Lemnul de pe bănci este scorojit, pe alocuri chiar putred, lanţurile leagănelor sunt ruginite şi îi fac pe cei care locuiesc în zonă să se întrebe cum de mai rezistă, iar toboganele aproape că rămân fără vopsea.

"Vedeţi cum arată, da? Când a fost făcut, era numai bun pentru copilaşii de aici, dar din păcate nu este întreţinut. Plouă, ninge, e normal să se strice mobilierul ăsta urban, dar el trebuie schimbat la anumite perioade de timp sau măcar vopsit. Bănuiesc că vine şi el cu o garanţie, ceva, nu cred că primăria cumpără doar ieftineli", ne-a mai spus Petrea Ionel, cetăţeanul care a stat de vorbă cu noi timp de aproape o oră.

Colac peste pupăză, copiii nici nu pot ieşi acum la joacă în parc, pentru că e făcut direct pe pâmânt, fără alei pietruite, motiv pentru care e plin de bălţi şi de noroi. Nici cu umbra nu stau foarte bine copiii care se joacă acolo, dat fiind faptul că în jurul parcului nu prea sunt copaci, ci doar clădiri după care soarele trece abia pe la ora 18:00. Când şi dacă parcul va fi reabilitat, rămâne de văzut.

Nesimţirea atinge cote alarmante

La unul dintre punctele de colectare selectivă a gunoaielor din cartier, acolo unde, în mod normal, oamenii ar trebui să arunce hârtia într-un container, plasticul în altul şi metalul în altul, am putut observa cum recipientele speciale pentru gunoi erau aproape goale, în timp ce într-o groapă de lângă acestea se găseau pungi, ambalaje, bidoane, pamperşi şi alte astfel de gunoaie.

"Ştiu că nu e vina primăriei că avem noi gunoaie şi nesimţiţi în cartier. Doar nu vine primarul cu punga de gunoi să ne-o arunce aici. Dar trebuie să fie înteţite amenzile, cred eu. Sau măcar munca în folosul comunităţii. Dacă am avea locuri unde se poate arunca gunoiul care să fie supravegheate cu camere video, cred că ar putea fi identificaţi mult mai uşor cei care arunca aiurea şi apoi puşi să strângă. Plus amendaţi. Păi, ce vină au măturătorii şi gunoierii de la Ecosal că sunt cetăţenii crescuţi în junglă? Trebuie să ne civilizăm cumva", ne-a spus Petrică Toma, un alt cetăţean cu care ne-am întâlnit în cartier.

Din nefericire, acela nu era singurul loc în care gunoaiele erau aruncate la voia întâmplării, astfel de situaţii fiind prezente în tot cartierul. Aproape că nu există parcare sau grădină de bloc în care să nu zacă aruncat un sac de gunoi, un munte de ambalaje sau un mănunchi de bidoane de plastic. Iar oamenii din cartier ştiu şi cine este vinovatul: cetăţenii iresponsabili şi fără educaţie!

"Strada" Feroviarilor

Cartierul Micro 13 nu duce lipsă de străzi care nu au văzut niciodată asfaltul. Din această categorie face parte strada Feroviarilor, un tronson nu mai lung de un kilometru, pe care însă apa adunată de la ploaie musteşte în bălţi imense, făcându-i pe locuitori să iasă cu mare atenţie din case. "Aici nu numai faptul că strada nu e asfaltată duce la crearea acestor bălţi, ci şi sistemul de canalizare. Avem nevoie de o reabilitare generală, asta e foarte clar pentru toată lumea, mai puţin pentru cei din primărie. Am înţeles că urmează, că suntem pe nu ştiu ce proiect, dar aşa suntem duşi cu zăhărelul de ani buni şi ne-am cam săturat", ne-a declarat Petrea Ionel, un cetăţean în vârstă de 54 de ani.

Aceeaşi situaţie se întâmplă şi pe aleea din faţa blocului B4, unde locuitorii spun că nu s-a mai turnat asfalt de mai bine de 35 de ani. "Eu locuiesc aici de 37 de ani, de când au fost construite blocurile astea, şi nu a mai turnat nimeni asfalt de atunci în faţa blocului, motiv pentru care s-au înmulţit hârtoapele. Păi, probabil se aşteaptă să dăm noi bani pentru domeniul public, nu?", ne-a mai spus doamna Lucia Pătruţă.      

Citit 5724 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.