REPORTAJ/ Ţiglina III - un cartier plin de parcuri distruse: "Parcă îţi vine să o iei la fugă" (FOTO)

REPORTAJ/ Ţiglina III - un cartier plin de parcuri distruse: "Parcă îţi vine să o iei la fugă" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Oamenii se plâng că autorităţile locale i-au uitat, chiar dacă actualul primar a locuit mulţi ani în zonă * Apropierea iernii îi face pe oameni să tremure în case, mai ales că situaţia căldurii centralizate este incertă * În cartier sunt multe parcuri, dar toate sunt distruse

Încă de la prima oră a dimineţii, câţiva locatari ai cartierului Ţiglina III ne aşteptau la chioşcul de ziare de lângă fostul restaurant "Continental". Cu lista de nemulţumiri pusă pe hârtie, cu mâinile tremurânde de la frigul biciuitor, oamenii au început să îşi spună doleanţele, în speranţa că cineva din Primărie le va asculta, înainte să înceapă campania electorală.

Unul dintre aceşti oameni este Gheorghe Neagu, un cetăţean în vârstă de 73 de ani, care a luat primul cuvântul. "Trăim în cartierul cu, probabil, cele mai multe parcuri din oraş, dar toate arată groaznic. Spre exemplu, cel dintre blocurile P2, C şi magazinul Billa e distrus complet, băncile sunt rupte, leagănele sunt impracticabile. De ani de zile, tot cer la Primărie înfiinţarea unui post de pază pe timp de noapte, ca să nu mai vină huliganii să strice, dar mă lovesc de acelaşi răspuns: cererea dumneavoastră a fost înregistrată şi va fi rezolvată în cel mai scurt timp", ne-a explicat domnul Neagu.

Despre starea parcurilor din zonă ne-au vorbit şi ceilalţi locatari care au venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere". Domnul Teodor Rusu, un alt cetăţean în vârstă de 73 de ani, ne-a spus că în Ţiglina III sunt foarte multe spaţii verzi lăsate de izbelişte. "Pe lângă numărul mare de parcuri, sunt sigur că Ţiglina III e cel mai verde cartier din oraş. Dar oamenii care ar trebui să le îngrijească sunt puţini, comparativ cu numărul celor puşi pe distrugere, aşa că eu cred că ar trebui ca Primăria să angajeze mai mulţi oameni responsabili cu spaţiile verzi, ori, dacă nu, să pună paznici sau să înmulţească patrulele Poliţiei Locale, să nu mai vină golanii să rupă arbuştii, gardurile vii, etc", ne-a explicat gălăţeanul.

De aceeaşi părere este şi doamna Cleopatra Nenciu, o pensionară în vârstă de 74 de ani. "Parcurile sunt frumoase, copiii au nevoie de aşa ceva, dar când vezi că iarba creşte de jumătate de metru, copacii nu sunt îngrijiţi, iar gunoaiele sunt peste tot, parcă îţi vine să o iei la fugă", ne-a spus femeia.

Prea puţine alei reabilitate

La întâlnirea cu cititorii din Ţiglina III au venit şi tinerii cartierului, unul dintre aceştia fiind Ştefan Bădiţă. După multe cereri şi drumuri la Primărie şi Ecosal, tânărul, membru în comitetul asociaţiei de locatari din care face parte, a reuşit să obţină asfaltarea aleii blocului în care locuieşte. Din nefericire, treaba a fost făcută doar pe jumătate, din alee mai rămânând vreo zece metri neasfaltaţi. "E bine că s-a făcut şi atât, că prea era plină de gropi. Trebuie o reabilitare completă în Galaţi, dar totul se mişcă cu greutate", ne-a explicat Ştefan.

De aleile pline de gropi şi denivelări s-a plâns şi doamna Maria Bivol, locatară a blocului A9. Femeia, în vârstă de 84 de ani, ne-a spus că a suferit trei fracturi din cauza gropilor din faţa blocului. "Eu m-am accidentat de trei ori, şi nu sunt singura. E foarte greu pentru noi, bătrânii, să ne deplasăm printre gropi şi denivelări. O lucrare de reabilitare nu are cum să dureze prea mult, şi nici nu poate să fie prea scumpă. Vorbim, totuşi, de 50 de metri de asfalt, atât!", ne-a spus gălăţeanca.        

Câinii fără stăpân muşcă, cei cu stăpân fac mizerie

La capitolul animale fără adăpost, cartierul Ţiglina III este, cu siguranţă, în top. Zeci de câini şi pisici bat zilnic aleile din zonă, în căutarea unui colţ de pâine sau a unui os cu care să îşi umple stomacul. În perioada căldurilor, însă, cetăţenii se tem să se intersecteze cu vreo haită de câini, pentru că aceştia devin rapid agresivi.

Chivu Stan, un cetăţean de 76 de ani, ne-a spus că este foarte nemulţumit de faptul că autorităţile nu iau măsuri în privinţa maidanezilor. "Plătim taxă de ecarisaj, dar nu se vede nimic. Animalele sunt tot pe străzi, iar numărul lor este în creştere. Nu ştiu de unde vin, cine îi aduce, dar sunt mereu câini noi prin zonă. Iar când intră în căldură, stau câte 20 de masculi după o femelă şi devin foarte răi. Iar noaptea să îi auziţi cum urlă, e ceva de nedescris. Nu putem pune geană pe geană", ne-a povestit domnul Stan Chivu.

Dacă patrupedele fără stăpân creează panică printre locatari, stăpânii de câini creează dezgust. Ilie Bocancea, un domn în vârstă de 77 de ani, ne-a spus că nu a văzut pe cineva care să strângă rahatul după animal, iar pentru asta ar trebui amendaţi. "De ce să nu ne civilizăm? Dacă în străinătate s-a putut doar cu amenzi, atunci să fie aşa şi la noi. Altfel, nu avem nici o şansă să evităm rahatul de câine peste tot", ne-a explicat cetăţeanul.

Nici tânărul Ştefan Bădiţă nu a fost mai indulgent la adresa aşa-zişilor iubitori de animale. "Toţi se bat cu pumnul în piept că iubesc câinii şi pisicile, dar sunt din ce în ce mai mulţi pe stradă. Şi devin agresivi tot din cauza noastră. Dacă vezi un câine şi nu îţi place, mergi mai departe, nu îl lovi. Şi decât să abandonezi animalul, mai bine du-l la un adăpost!".

Ce schimbări aşteaptă locuitorii

Maria Ciolan, 65 de ani: "Îmi doresc, în primul rând, să se facă o trecere de pietoni la blocul A4, pentru că sunt multe accidente şi e foarte periculos să treci prin zonă. Apoi, copacii sper să fie fasonaţi, dar aşa cum trebuie, nu hăcuiţi, cum am văzut în alte cartiere. Sper să se dea drumul şi la căldură, pentru că nu toată lumea îşi permite centrală, iar situaţia e una destul de grea, mai ales că temperaturile tot scad."

Stan Chivu, 76 de ani: "Vreau să se pună toalete ecologice în cartier, pentru că e foarte greu fără. Oamenii care trec prin zonă îşi fac nevoile unde apucă, iar mirosul îţi mută nasul în loc. De asemenea, problema câinilor maidanezi trebuie rezolvată, pentru că e din ce în ce mai greu să evităm câinii pe timp de noapte. De asemenea, în jurul blocului la mine s-a pus gard, dar nu a fost terminat. Cred că mai e nevoie de vreo 10 metri. Dacă tot s-a început o treabă, trebuie dusă la capăt."

Teodor Rusu, 73 de ani: "Eu sper ca spaţiile verzi din cartier să fie îngrijite corespunzător. iarba tunsă periodic, copacii fasonaţi. Dacă Primăria nu poate, să se facă o convenţie cu asociaţiile, să fie asigurate materialele sau uneltele şi să fie puşi oameni să îngrijească, pentru că aşa mi se pare normal, să arate cartierul frumos. Apoi, toate blocurile au nevoie de garduri de jur împrejur, ca să nu mai vină golanii noaptea să urineze la geamuri."

Ştefan Bădiţă, 25 de ani: "Toate asociaţiile trebuie să se zbată mai mult pentru a rezolva problemele cartierului. Eu am reuşit, după multe cereri şi drumuri, să rezolv problema aleii care avea nevoie de reabilitare, mutarea gunoiului de lângă bloc, precum şi alte mici probleme. Dacă la mine la bloc s-a putut, se poate peste tot. Dar oamenii trebuie să muncească mai mult, asta e clar."        

      

Citit 3877 ori Ultima modificare Duminică, 01 Noiembrie 2015 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.