Cartierul MICRO 19, printre cele mai reabilitate din oraş

Cartierul MICRO 19, printre cele mai reabilitate din oraş
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Dacă în cele mai multe zone ale urbei, reabilitarea este, încă, o himeră, o parte dintre locuitorii din Micro 19 se pot declara mulţumiţi că investiţiile au ajuns în cartierul lor. Astfel, în ultimul an au fost reabilitate strada Zidarilor şi strada Lăcătuşilor, a fost inaugurată o parcare imensă în faţa Colegiului Economic Virgil Madgearu, acolo unde au fost puse la pământ bateriile de garaje, iar în mijlocul parcării a răsărit şi un loc de joacă pentru cei mici. 

Cu toate astea, oamenii sunt în continuare nemulţumiţi şi vor şi mai multe de la administraţia locală. Georgeta Ivaşcu, o femeie în vârstă de 67 de ani, ne-a spus că, deşi s-au făcut investiţii, mai este încă mult de lucru până ca zona să arate cu adevărat bine.

Afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

Dacă străzile principale din mijlocul cartierului, Zidarilor şi Lăcătuşilor, au fost asfaltate, iar trotuarele refăcute, ba pe alocuri s-au mai creat şi câteva locuri de parcare, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ceea ce se întâmplă în spatele blocurilor. Spre exemplu, în spatele blocului N1, de pe strada Zidarilor, parcarea este, încă, făcută pe un petic de pământ, care se umple de apă şi noroi la fiecare ploaie. "E un chin să treci pe aici ca să mai scurtezi drumul până pe Oţelarilor. La fiecare ploaie se formează bălţi imense şi, dacă nu ai încălţăminte adecvată, îţi înoată şosetele în pantofi. Ar trebui turnat şi aici beton sau asfalt, ca să nu mai fie aşa urâtă zona. Nu mai zic că vara, când e foarte cald, se ridică tot praful, că e parcare şi trec şi maşini pe aici", ne-a explicat doamna Ivaşcu.

Pe strada Lăcătuşilor, însă, cei mai mulţi locuitori cu care am stat de vorbă ne-au spus că sunt mulţumiţi de ceea ce s-a făcut în zonă. Singura excepţie o reprezintă terenul unde au fost, până nu demult, garajele. "De ce nu se face o parcare sau să se amenajeze ceva pe terenul ăla? Au rămas bălăriile şi platformele de beton de la garaje, arată urât. Cred că, dacă tot s-a început o treabă, trebuie dusă la capăt", ne-a explicat şi Gheorghiţă Asandei, un locuitor al zonei.

La prima vedere, zona Micro 19, între Neacşu şi capătul troleului 102, este o mixtură de vechi şi nou, un cartier în care străzile asfaltate recent se amestecă cu o piaţă al cărei beton devine din ce în ce mai vechi şi mai ponosit, şi în care oamenii sunt nevoiţi să intre cu umbrela atunci când plouă, dat fiind că se scurge apa prin acoperiş. În general, Micro 19 este un cartier liniştit, iar după ora 20,00 abia se mai aud zgomote. Doar câte un câine care latră sau doi motani în călduri.

Nu există refugii acoperite

Cunoscută generic drept "capătul lui 102", staţia de autobuz din Micro 19 este cea mai mare din oraş, fiind structurată pe peroane, dat fiind că acolo ajung mai multe trasee din diverse cartiere ale oraşului. Cetăţenii care locuiesc în Micro 19 şi sunt nevoiţi să ia unul dintre aceste autobuze sunt, însă, nemulţumiţi de faptul că nu există refugii acoperite în staţie, şi că sunt obligaţi să aştepte mijlocul de transport în soare, ploaie, ninsoare sau vânt. "Ia uitaţi-vă aici, lângă primul peron. E un loc cu acoperiş, care poate fi transformat în refugiu, cu câteva băncuţe. Vara se mai adăpostesc oamenii acolo, dar miroase urât, sunt gunoaie, boschetarii îşi fac nevoile aici. Cred că primăria ar trebui să ia măsuri, dat fiind că suntem cetăţeni ai oraşului şi merităm respect", ne-a mai spus doamna Georgeta Ivaşcu. 

Singurele astfel de refugii din zonă sunt la peroanele unde se aşteaptă microbuzele care fac transport judeţean, acolo oamenii având posibilitatea să stea sub un acoperiş de tablă şi pe scaune ca pe stadion. În rest, fiecare cetăţean se adăposteşte unde poate, iar când plouă, cei mai mulţi stau sub umbrele. "Am mai fost pe la primărie, am vorbit şi cu oameni din administraţia locală despre problemele astea, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Suntem buni doar la votare. În rest, Dumnezeu cu mila", ne-a mai explicat femeia, arătând spre ceruri.

Piaţa are nevoie de reparaţii

Una dintre nemulţumirile oamenilor cu care am stat de vorbă joia trecută în Micro 19 a fost starea în care se află clădirea pieţei, dar şi faptul că mulţi comercianţi aleg să îşi vândă marfa afară, motiv pentru micuţa alee care leagă strada Oţelarilor de strada Brăilei este aproape imposibil de traversat în grabă. "Nu ştiu dacă aţi intrat vreodată pe ploaie în piaţa asta sau dacă a făcut-o cineva din administraţie. Trebuie să intri cu umbrela deschisă, că altfel te udă apa care curge din tavan. Nu e normal să ai o piaţă acoperită în care să plouă ca afară. Plus de asta, trebuie făcută o clădire mai mare, pentru că sunt mulţi comercianţi în exterior şi nu ai, efectiv, pe unde să treci. Ca să nu mai vorbim că mai sunt şi hoţi de buzunare în toată aglomeraţia asta", ne-a mai spus Georgeta Ivaşcu, femeia de 67 de ani. 

Nu numai clădirea pieţei este, însă, într-o stare deplorabilă, ci şi împrejurimile. Porţiunea dinspre capătul troleului este veche, nereparată de ani de zile, iar betonul a început să se umple de gropi, mai ales pe cele câteva scări pe care locuitorii trebuie să le urce sau să le coboare pentru a ajunge la piaţă. Nici rampa pentru persoanele cu handicap nu este în regulă, dat fiind că înclinaţia este una destul de mare, dificil de urcat de un om în scaun cu rotile dacă nu este împins de cineva. Şi chiar dacă ar fi împins, riscul să se prăvălească ambii cetăţeni este unul destul de mare.

Prea multe animale fără stăpân

Dacă numărul câinilor din cartier nu pare a fi atât de mare, populaţia de feline este în continuă creştere în Micro 19, dat fiind că nimeni nu le duce la sterilizat şi că se înmulţesc necontrolat. Şi oamenii joacă un rol important în această problemă, dat fiind că le-au obişnuit pe micuţele patrupede să vină pe lângă blocuri sau magazine pentru a primi mâncare. De altfel, chiar şi joia trecută am trecut pe lângă o doamnă care tocmai hrănea în jur de şase pisicuţe. "E greu, dar nu avem ce să facem. Eu cred că cine iubeşte animalele ar trebui să le ia acasă, nu să le hrănească la colţul blocului. Aşa nu îşi arată dragostea, ci doar lipsa de respect pentru cei din jur", ne-a explicat doamna Ivaşcu. 

Campaniile de sterilizare gratuită sunt în continuă desfăşurare prin Galaţi, iar cei de la Help Lăbuş încearcă, mereu, să le găsească stăpâni animalelor străzii. Oamenii însă continuă să abandoneze sau să nu sterilizeze patrupedele, motiv pentru care numărul acestora este deja de ordinul miilor.

Monumentele de rugină, locul de joacă al copiilor

Prin tot cartierul Micro 19 am putut vedea maşini părăsite, fie ele Dacii sau alte modele. Unele au doar roţile dezumflate, în timp ce altele nu mai au de mult nici geamuri, nici parbriz, ci doar volanul şi un scaun. Cu toate astea, însă, ele tronează pe spaţiul verde din cartier de parcă ar fi regi de mult adormiţi, iar copiii din zonă le folosesc ca locuri de joacă, mai ales dacă pot intra în ele. "Sunt periculoase, că au geamuri sparte, cioburi, mizerie, toate alea. De ce nu le strânge nimeni? Chiar aşa, dacă nu au datorii la stat, pot sta cu rabla unde vor? E o Dacie aici, mai are doar tabla. Nu poate fi luată?", ne-a întrebat un domn mai în vârstă. 

Ce e drept, primăria Galaţi a avut, în ultimii ani, mai multe campanii de strângere a rablelor de pe străzi, însă, cu toate astea, numărul lor este în continuare mare.

Parcuri multe şi diverse

Dacă în parcarea din faţa Colegiului Economic Virgil Madgearu şi între strada Lăcătuşilor şi strada Oţelarilor sunt două parcuri moderne, cu echipamente noi, cu covor de tartan şi cu leagăne şi balansoare care încă nu s-au rupt, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre parcul de pe strada Zidarilor, din faţa blocului N1. 

Intrare acoperită de buruieni

Pentru că de la startul primăverii buruienile nu au fost tunse de nimeni în zonă, intrarea în parc este, acum, o scurtă călătorie în Savana africană, singura diferenţă fiind culoarea ierbii. Pe cele câteva băncuţe din parc, scorojite de ploaie şi de timp, nu stau decât doi bătrâni, unul pe o bancă şi celălalt pe alta, nebăgându-se în seamă, nefăcând nimic, parcă aşteptând să vadă dacă se va mai schimba ceva în mica oază de linişte.

La câţiva metri de la intrarea în parc, dăm nas în nas cu o băncuţă rotativă, pentru copii, strâmbată de rugină şi de vechime, pe care nu se mai urcă nimeni. "E periculos", ne spune unul dintre bătrânii din parc. La cum arată, mă mir că mai stă în picioare. Mă mir, de fapt, că mai stă parcul în picioare. Ce e drept, arată ca o închisoare. Cu gard de oţel, înalt, cu vârfuri ascuţite, cu trei intrări pline de iarbă şi praf, cu mobilier învechit, cu rugină şi cu o linişte de mormânt. Numai a parc şi loc de joacă nu mai arată.

Lipsesc copiii de la joacă

Din toate parcurile cartierului, niciunul nu era populat de copii. E drept, era joi dimineaţa, aşa că cei mai mulţi erau la şcoală, la grădiniţă sau dormeau. Însă, din ce spun oamenii, cu excepţia serilor de vară, parcurile sunt mai mult goale, sau populate cu tineri care scuipă seminţe şi fac gălăgie până la ore târzii. "Nu zic să nu stea tinerii afară, că şi noi am fost la vârsta lor şi eram mai teribilişti. Dar nu mai există respect. Dacă ies să le zic ceva, îmi spun să mă duc în casă, că mă iau la bătaie. Se poate aşa ceva?", ne-a spus un domn.

În parcul de pe strada Zidarilor, vara se joacă fotbal. "La atât mai e bun parcul ăsta. Leagănele sunt ruginite, balansoarele la fel. Noroc că e gardul ăsta şi au copiii unde să bată mingea. E hărmălaie, dar ce să le facem? Sunt mici şi au energie", ne-a mai spus doamna Ivaşcu. 

Chioşcuri părăsite, locuitori fără respect

Orice se poate spune despre Micro 19, numai că este un cartier plictisitor nu. Luat la pas, poate fi străbătut în cel mult jumătate de oră de la un capăt la altul pe toate străduţele. Absolut toate. Maşinile sunt parcate care încotro, unele pe trotuar, altele lângă trotuar, altele de-a curmezişul direct pe stradă, iar unele încă în garaje, pe acolo pe unde astfel de construcţii au supravieţuit. În preajma staţiei de autobuz, tronează încă vreo două chioşcuri de mult abandonate, împrejmuite şi cu geamurile sparte, în care nu mai intră nici măcar pisicile străzii. De miros nici nu mai vorbim. Colac peste pupăză, la câţiva metri mai încolo, pe strada Zidarilor, mai poate fi zărită, din când în când, câte o locatară care aruncă apa din găleată în canalizarea de pe stradă. 

Iarba e crescută aproape până la genunchi, gunoaiele, cutiile de carton şi sticlele de plastic stau prin spatele containerelor, în timp ce ghenele sunt curăţate atât de ECOSAL cât şi de oamenii străzii, iar câinii întregesc un peisaj al diversităţii multicolore. Dacă am scoate toţi oamenii din cartier, ar arăta ca şi cum Armaggedonul ar fi venit subit şi toţi au plecat în grabă, abandonând maşini, gunoaie şi animale. Unde mai pui că prin zona complexului de haine din preajma pieţei sunt câteva alei întunecate, urât mirositoare, prin care nimeni nu mai are curajul să treacă?  

Fie ce-o fi, Micro 19 rămâne un cartier pestriţ, în care oamenii de rând se îmbină cu posesorii de maşini luxoase, în care câinii, pisicile şi bătrânii cartierului convieţuiesc fără a se deranja unii pe alţii şi în care totul se mişcă pe repede înainte. Totul, mai puţin reabilitarea. Asta durează mai mult!

Toaletele ecologice, bombe bacteriologice

Ştie toată lumea cum miroase o toaletă ecologică din Galaţi, nu? Ei bine, în Micro 19 sunt trei, una lângă cealaltă, iar locuitorii spun că mai degrabă s-ar construi una ca pe vremuri, subterană, cu plată, dar care să fie curată. "Cine ştie ce boli poţi să iei doar stând în una din astea?", ne-a spus o femeie. Într-adevăr, cine ştie?

"Viaţa liberă" în cartierul tău

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 19 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa chioşcului nostru de lângă Galeriile de Artă Nicolae Mantu, zona Centru, pentru a le spune autorităţilor care sunt principalele inconveniente din zonă şi ce soluţii pot fi implementate.

      

       

       

 

   

       

        

       

Citit 8748 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.