Periferia oraşului, neatractivă pentru autorităţi/ Micro 13, "şantier în lucru" fără rezultate (FOTO)

Periferia oraşului, neatractivă pentru autorităţi/ Micro 13, "şantier în lucru" fără rezultate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cea mai gravă problemă a gălăţenilor din Micro 13 este starea drumurilor

Dacă străzile centrale sunt asfaltate şi închizi ochii când zăreşti câte un "crater", cele de printre case şi blocuri aşteaptă de ani de zile o mână de asfalt

În dimineaţa zilei de joi, exact la ora 9,00, am ajuns în faţa Şcolii Generale Nr. 38 „Grigore Moisil” din cartierul Micro 13. Ca de fiecare dată, ne-am aşteptat cu mare interes cititorii, însă nimeni nu a „îndrăznit” să distrugă liniştea obositoare a acelei dimineţi. Echipa „Vieţii libere” revenise după mai puţin de un an în această zonă, pentru a discuta cu cetăţenii despre problemele din Micro 13. Deşi gălăţenii nu au dat curs invitaţiei noastre şi, cel mai probabil, preferă să fie mai activi la rubrica comentarii, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, am hotărât să străbatem, ca de obicei, străzile cartierului. Am încercat să fim, timp de câteva ore, în pielea gălăţeanului din Micro 13. Câţiva dintre locatarii din zonă ni s-au alăturat în această „călătorie”, imediat cum au aflat că suntem jurnalişti, încercând să ne facă să le înţelegem mai bine nemulţumirile şi speranţele. De fapt, noi le ştiam deja, pentru că nu diferă foarte mult faţă de cele enumerate de gălăţenii din alte cartiere. Drumurile pline de gropi sau chiar neasfaltate, gunoaiele, câini abandonaţi, parcurile ruginite, iarba crescută din cale afară, toate îşi au locul şi în Micro 13. Oamenii din cartierul de la periferia oraşului spun că au fost uitaţi de autorităţi, iar drept dovadă sunt şi lucrările care ar fi trebuit terminate acum mult timp. Unii dintre ei cred că „faţa” cartierului se va schimba, odată ce oraşul are o nouă conducere. Alţii, însă, sunt foarte sceptici.

„Se fac schimbări în administraţia locală şi sperăm că noii funcţionari sunt mai buni decât precedenţii. Pe străzile din cartierul nostru nu prea s-au plimbat oficialii. Locuim la periferie, nu ne vede nimeni, deşi suntem şi noi contribuabili, plătitori de taxe şi impozite, o parte din electorat…”, ne-a spus unul dintre locatarii de pe strada Feroviarilor.      

În Galaţii anilor 2016, fără canalizare 

Lucrările de pe Strada Iser, finalizate doar pe panouri

În Micro 13 sunt oameni care cer disperaţi, de câţiva ani, instalarea unui sistem de canalizare. Am ajuns în anul 2016, iar unii gălăţeni încă se plâng că au toaleta în spatele blocului. Nu sunt deloc mai fericiţi atunci când ies în faţa porţii. Peisajul care le stare în ochi pare desprins dintr-un secol demult pierdut  în istorie. Un drum de ţară înfundat, plin de bălării, gunoaie şi pietroaie se întinde în toată splendoare pe o distanţă de câţiva kilometri. Aceasta este descrierea străzii Pictor Iosif Iser din Micro 13. După ce, în decursul câtorva decenii, locuitorii din zonă au tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei dramatice în care se află această stradă, pe 15 aprilie 2015, au demarat lucrările de modernizare (cel puţin teoretic). Pe panoul care avertizează oamenii că drumul este "şantier în lucru" mai scrie că data finalizării lucrărilor este 15 aprilie 2016. Astfel, în decursul unui an, constructorul, Romlotus Instalaţii SRL Galaţi, era obligat să finalizeze lucrările. Artera respectivă face parte din proiectul general de modernizare şi reabilitare a infrastructurii rutiere urbane, derulat de Primăria Galaţi din 2013. Marea le-a fost bucuria oamenilor când au auzit că, pentru prima dată în istoria acestei străzi, va fi introdus un sistem de canalizare. Totodată, urma să fie înlocuită reţeaua cu apă, care, potrivit oamenilor, este tocmai din anul 1925.

„Strada a fost adâncită, s-au făcut găuri în porţile noastre, apoi au pus nişte scânduri. După aceea, au crescut bălăriile şi a fost lăsată de izbelişte”, ne-a spus Stoiana Sârbu. Femeia locuieşte de 50 de ani pe această stradă şi spera ca cel puţin în decursul acestui an să vadă cum se toarnă asfaltul şi se instalează sistemul de canalizare.

Frica de ploi şi de ninsori 

Problema străzii neasfaltate se agravează după fiecare ploaie sau ninsoare. Artera rutieră pur şi simplu devine o baltă bună pentru pescuit sau patinoar în aer liber. Totul depinde de anotimp. Cert este că nimeni nu şi-ar dori nici să pescuiască, dar nici să-şi pună patinele pe această stradă.

„Pentru că nu au fost terminate toate lucrările în termenul precizat de autorităţi, noi avem de suferit. Din cauza ploilor, apa ne intră sub case şi la unii vecini deja sunt probleme cu temelia. Nu mai vorbesc despre noroiul de pe stradă şi despre iarba crescută până la brâu”, a precizat o locatară.

Întrucât nu s-au făcut precizări în privinţa prelungirii termenului de execuţie a lucrării, cetăţenii din Micro 13 se întreabă dacă autorităţile îşi amintesc promisiunile făcute. Nu de alta, dar au obosit să aştepte ţintindu-şi zilnic privirea la baliza ce interzice circulaţia pe această stradă. „Ne simţim de parcă este interzis ca noi, oamenii de pe această stradă, să avem nişte condiţii decente de trai. Ni s-a spus acum mai bine de jumătate de an că ar trebui executate doar branşamentele, să se asfalteze strada, trotuarele şi să realizeze marcajele rutiere. La drept vorbind, noi chiar am crezut că până în luna aprilie vor termina ceea ce şi-au propus ”, a menţionat o locatară.

Sincope administrative simţite şi pe Feroviarilor

Infrastructura lasă de dorit şi pe strada Feroviarilor. Chiar dacă este într-o stare mai bună decât Strada Pictor Iser, gălăţenii spun că au şi aici probleme. „Apa de după ploaie se adună în bălţi imense, iar maşinile nu mai pot trece pe aici”, a precizat un locatar. Tot el ne-a mai spus că această arteră are sistem de canalizare şi urma să fie asfaltată, însă şi aici nu se mai ştie nimic despre această promisiune.

Din categoria infrastructurii bolnăvicioase fac parte şi trotuarele. Ciuntite, cu bordurile măcinate, obosite de greutatea maşinilor, acestea nu sunt de loc pe placul pietonilor.

„Este destul de greu pentru vârstnici să se deplaseze pe unele trotuare. Sunt şi persoane cu probleme locomotorii, care nu au nicio şansă să se descurce singure. În mod sigur, autorităţile ar trebui să facă o evaluare a acestor trotuare şi străzi, să trimită un grup de inspectori în toate cartierele, să facă poze şi apoi să analizeze unde într-adevăr este urgent să demareze lucrări. Ar fi culmea dacă ar ignora zona noastră. Ştiu, suntem la periferie, iar puţinii turişti care vin la Galaţi nu ajung şi în Micro 13, dar noi, oamenii care trăim aici, suntem cei care contăm cel mai mult”, a concluzionat un locatar de pe strada Feroviarilor.

Nici locurile de parcare din faţa blocurilor nu sunt reabilitate de zeci de ani. În unele dintre acestea şi-au făcut apariţie gropi de dimensiuni exagerate. Spre exemplu, în faţa blocului C4A, o groapă cu o adâncime ce depăşeşte un metru zace neacoperită. Pe lângă faptul că este un pericol pentru copii, toate gunoaiele sunt aruncate în ea. „De mult timp este aici şi nu a acoperit-o nimeni. Dar chiar dacă va fi acoperită, un şofer care parchează cu spatele în mod sigur nu o va observa. Lucrurile trebuie rezolvate pe deplin, nu provizoriu, cum se obişnuieşte la noi”, a menţionat Ionel Lupoae.

Un parc obosit şi pustiu 

Singurul parc amenajat pentru copiii din cartier se află în apropierea Şcolii „Grigore Moisil”. În rest, am mai observat câteva locuri izolate în care sunt instalate bănci destul de vechi. Inclusiv oamenii ne-au confirmat că nu duc lipsă de parcuri, însă alta este problema. Din momentul în care au fost amenajate, nimeni nu a ţinut cont de faptul că acestea ar trebui întreţinute. Leagănele şi lanţurile sunt ruginite, băncile scorojite, toboganele şi-au pierdut culoarea iniţială, proaspătă. Pe lângă asta, nisipul din faţa toboganelor pur şi simplu lipseşte. Peste tot vezi numai pământ şi câteva pâlcuri de iarbă uscăţivă. „Vedeţi, este o singură cărare asfaltată. În rest, e pământ peste tot. Când plouă, nu avem unde ne juca, pentru că se face noroi. Aşteptăm să se usuce, apoi ieşim afară cu cei mici. Ar trebui făcute alei sau să se pună un material identic cu cel de la Orăşelul Copiilor. Pe lângă asta, autorităţile ar trebui să ştie că mobilierul urban se deteriorează după ploi şi ninsori şi trebuie reînnoit. Este important să-i învăţăm pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber, acum când există atâta tehnologie în jur”, ne-a spus o mămică.

Cel puţin, am găsit acest parc destul de curat, în comparaţie cu străzile pe care urma să le descoperim în cartier.

Mărturii despre ce nu ar trebui să fie pe străzi

Despre mizeria de pe străzile din Micro 13, „Viaţa liberă” a mai scris în repetate rânduri. Deşeurile menajere sunt purtate de vânt, când bate, sau „mocnesc” pe străzile cartierului. Culmea este că în jurul tomberoanelor nu am zărit gunoaie, în schimb, într-o groapă de lângă acestea, îşi face apariţia un focar de infecţii.

„Problema este la oamenii care încă nu au învăţat regulile de bun-simţ. Gunoiul se pune la tomberon, dar nu în faţa blocului. Toată lumea aruncă la voia întâmplării ambalaje, PET-uri, pahare din plastic. Eu chiar mi-aş dori să se dea amenzi pentru aşa ceva. Toţi se plâng că este mizerie, deşi uită că aruncă jos gunoiul”, ne-a spus Ionel Lupoae.  

Pe lângă asta, oamenii spun că angajaţii Ecosal respectă un program şi vin în cartier pentru a face curăţenie, dar nu întotdeauna lucrul acesta este vizibil. „Este o problemă cu noi, pentru că nu suntem suficienţi de educaţi. Eu am întrebat o dată o vecină de ce aruncă ambalajul de la îngheţată jos şi ea mi-a spus că e prea departe tomberonul, deşi era la câţiva metri. Mentalitatea aceasta nu este sănătoasă”, a mai precizat domnul Lupoae.

Pe străzile aceluiaşi cartier am observat şi braţe întregi de crengi uscate, care, evident, nu erau la locul cuvenit.

Revenim la taxa de ecarisaj

Câinii comunitari sunt o altă problemă a cetăţenilor din Micro 13. Nu par deloc agresivi, chiar dacă te apropii de ei, însă revenim la ideea că locul animalelor nu este pe străzi. De această dată, am discutat cu o mare iubitoare de câini, care nu poate rămâne insensibilă în faţa animalelor. "Eu îi hrănesc de două ori pe zi, pentru că îmi este milă de ei. Nu fac niciun rău, doar vor să mănânce şi să bea apă. Într-adevăr, sunt mulţi, ar trebui duşi la un padoc. Acum o femelă are vreo şapte pui şi mai sunt şi altele. Eu sunt de acord cu toţi cei care spun că plătim o taxă de ecarisaj şi ar trebui rezolvată această problemă", a menţionat femeia.

Rable abandonate şi în Micro 13

Poate dacă s-ar rezolva problema rablelor abandonate, locurile de parcare nu ar mai fi o problemă pentru gălăţeni. Totodată, nici trotuarele nu ar fi chiar atât de ciuntite de la greutatea maşinilor. În Micro 13, am numărat cel puţin trei maşini ruginite şi uitate pe trotuarele pe care ar trebui să se plimbe pietonii.

Joi, vă aşteptăm în Ţiglina IV

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 28 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Ruşilor, Ţiglina IV, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

       

 

 

       

 

       

 

 

Citit 3173 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2016 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.