REPORTAJ în zona Băii Comunale. Oamenii cer insistent implicarea autorităţilor (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

REPORTAJ în zona Băii Comunale. Oamenii cer insistent implicarea autorităţilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Găştile de cartier, lipsa parcurilor, aglomeraţia de garaje şi trotuarele ciuruite sunt doar câteva dintre problemele care aşteaptă să fie rezolvate


Raidurile „Vieţii libere” în cartierele din Galaţi ne-au adus, de această dată, la Baia Comunală. Am revenit în această zonă după mai puţin de un an, pentru a vedea, ca de obicei, care sunt ofurile oamenilor din cartier. Celor vechi, li s-au adăugat necazuri noi, care stau la coadă pentru a fi rezolvate. Totuşi, poate mai mult decât în alte cartiere ale Galaţiului, am cunoscut un grup de locatari cu spirit civic şi foarte hotărât să contribuie la îmbuntăţirea condiţiilor din cartier.

Sute de copaci, plantaţi de locatari

Uscate, fără strop de vitalitate şi lăsate în voia sorţii par a fi spaţiile verzi din cartier. Pentru a-l readuce la viaţa, însă, câţiva locatari au plantat copaci, pe care îi şi întreţin permanent. Despre acest exerciţiu de sprit civic ne-a vorbit Costică Mâţu, gălăţeanul care a participat cu mare interes la întâlnirea cu reporterii „Vieţii libere” şi în luna septembrie a anului trecut.

„Spaţiile verzi sunt foarte uscate şi neîngrijite. Pentru a readuce la viaţa natura din cartier, eu am plantat câţiva copaci în apropierea blocului A10. Eu, totuşi, sunt junior la acest capitol. Am un vecin, domnul Mânza se numeşte, este campion. A plantat sute de puieţi, printre care stejari şi tei. Dânsul este cel mai harnic om din cartier. Tot noi îi şi udăm şi avem grijă de ei”, ne-a povestit locatarul.

Pe unele străzi din cartier, bălăriile au crescut până deasupra capului şi se pare că acest lucru nu i-a deranjat decât pe oamenii din zonă. Pe la mijlocul străzii Chicoş, de exemplu, mâna Gospodăririi Urbane se lasă demult aşteptată. Ba mai mult, locatarii mai puţin conştiincioşi "uneltesc" şi mici afaceri printre toate aceste bălării. În timp ce colindam cu interes străzile din cartier, am observat cum, pe strada Chicoş, un domn scotea de printre bălării un sac imens şi plin cu PET-uri, semn că şi-a găsit şi un „depozit” potrivit.

Parcarea de pe strada Traian, tot neasfaltată

Deşi bulevardul Traian arată destul de bine, aspect susţinut şi de locatari, exact cum intri dinspre strada Basarabiei, în faţă la blocul A10, o parcare aşteaptă de câţiva ani să fie reabilitată. Asfaltul deja este ciuruit, deşi oamenii din cartier au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea asfaltării acesteia.

„Este păcat că aici avem o stradă frumoasă, iar parcarea aceasta este atât de urâtă. Ar trebui reabilitată şi trasate marcaje, dacă tot s-a modernizat şi bulevardul Traian”, ne-a mai spus Costică Mâţu.

Exact în acelaşi loc, pe strada Traian, colţ cu Basarabiei, un cablu de curent electric atârnă deasupra capului pietonilor care circulă în acestă zonă. Astfel, de fiecare dată când merg pe trotuar, sunt nevoiţi să se aplece, ca nu cumva să se atingă de acel cablu.

Chiolhanuri în toiul nopţii, fără vizite ale Poliţiei

O altă problemă a oamenilor din cartier, care nu ne este sesizată pentru prima oară, ţine de liniştea din zonă. Potrivit locatarilor, se întâmplă adesea ca la miezul nopţii să-ţi fie frică să ieşi chiar şi până la balcon. Deşi unele baruri au fost închise, petrecăreţii au rămas pe poziţii. Totodată, există şi cazuri izolate de bătăi, furturi sau scandaluri în plină stradă.

Unul dintre locatari ne-a relatat un caz aparte, care, potrivit acestuia, este deranjant pentru mulţi dintre gălăţenii de pe strada Gării. Considerând că ar putea avea probleme cu anumite grupuri de persoane, acesta a preferat să rămână anonim. „Localul de la colţul străzii Gării este o mare nenorocire. Acesta ar trebui închis, pentru că ne deranjează zilnic. E o adevărată bodegă acolo, însă la intrare sunt parcate maşini foarte scumpe. Poliţia Locală nu-şi face datoria. Din punctul meu de vedere, acel local nu ar  trebui să mai funcţioneze, iar patronii să fie amendaţi”, ne-a declarat bărbatul.

Despre pericolul produs de găştile de cartier ne-a vorbit şi o doamnă. „În jurul blocurilor, seara este mare gălăgie. Soţul meu a anunţat de câteva ori Poliţia, pentru că nu se mai putea trăi astfel, dar liniştea nu a durat prea mult”, a precizat Gica Sârbu.

În special pe strada Basarabiei, unele nopţi nu se termină fără scandaluri şi bătăi. Câţiva locatari ne-au spus că de pe această stradă vin cei mai mulţi scandalagii, care îi atacă fizic sau verbal chiar şi pe oamenii pe care nu îi cunosc.

Acest necaz al oamenilor ne-a fost relatat şi de Ion Cucu, de la Asociaţia 122. Deşi nu a reuşit să ajungă la întâlnirea cu noi, ne-a transmis o scrisoare la adresa redacţiei. Potrivit locatarului, ar trebui să se patruleze cât mai des în zonă, pentru a-i descuraja pe scandalagii. „Aici sunt bancomate, case de schimb valutar, magazine alimentare, bănci”, susţine omul, îngrijorat că şi acestea ar putea deveni ţinta răufăcătorilor.

Garajele, depozite de murături sau ateliere

Poţi să te plimbi în lung şi-n lat în zona Băii Comunale căutând un parc, dar tot nu vei da de unul. În schimb, garajele stau claie peste grămadă. Acestea par să-i deranjeze foarte mult pe oamenii din zonă, ţinând cont de faptul că nu există niciun spaţiu de agrement şi suficiente parcări.

„Demolarea garajelor ar trebui să înceapă imediat. Pe strada Gării şi în spatele blocului A10 au fost construite zeci. Noi nu avem parcuri, nu avem parcări, dar peste tot sunt garaje. Mai mult decât atât, au fost construite pe aleile pietonale, pe spaţiile verzi, chiar şi peste canalizări. Şi ce credeţi că sunt astăzi? Toate au devenit ateliere sau depozite pentru murături”, ne-a declarat gălăţeanul care a preferat să rămână anonim.

Nu am intrat în garajele oamenilor pentru a ne convige dacă într-adevăr sunt „ateliere sau depozite pentru murături”, însă ne-a atras atenţia faptul că maşinile erau parcate în uşile garajelor, deşi, în mod normal, locul lor ar trebui să fie în interiorul acestora.

Gropi acoperite cu saci plini cu gunoaie

Şi zona Băii Comunale se numără printre cartierele din Galaţi unde curăţenia nu este la ordinea zilei. Deşi ţi-ai dori să vezi o zonă modernizată, cu străzi asfaltate şi curate, cu spaţii verzi îngrijite, ţi se întâmplă să te ciocneşti de opusul acestor speranţe. Continuând incursiunea noastră pe strada Războieni, am observat că un crater imens a fost acoperit cu doi saci în care, mai mult decât probabil, sunt gunoaie.

„Nu ştiu cine a făcut acest gest, dar este absolut uimitor. Dacă ar fi ştiut autorităţile că aici există o groapă atât de mare, atunci ar fi pus o baliză separatoare, dar sunt sigur că nu ştiu. Pentru noi, şoferii, este neplăcut când dai de astfel de situaţii. Practic, trebuie să faci slalom printre gropi”, ne-a spus un şofer care staţionase pe strada Războieni.

Nu departe de groapa acoperită dizgraţios, exact cum virezi spre strada Victoriei, un morman de deşeuri menajere, iarbă şi crengi uscate se împrăştie pe asfalt. Un locatar din zonă, văzând că suntem jurnalişti, ne-a îndemnat cu insistenţă să facem o poză. Zis şi făcut! Acum, însă, întrebarea este, „va vedea cine trebuie acestă poză?”.

Se întreabă o locatară iubitoare de animale: Stimaţi oficiali, unde-i taxa pentru ecarisaj?

Numărul câinilor fără stăpân nu s-a redus deloc la Baia Comunală. Chiar dacă în zonă sunt oameni care îi sterilizează, din resursele proprii, animalele par a fi aduse continuu de prin alte zone. De această dată, am discutat cu o doamnă care cunoaşte foarte bine situaţia în care se află animalele fără stăpân, întrucât are grijă de multe dintre acestea.

„Toate aceste animăluţe pe care le vedem pe străzi sunt nevinovate. Eu am sterilizat, pe banii mei, cât am putut, am dat spre adopţie căţei, dar simt că am obosit. Sunt aduşi aici de prin alte părţi. Eu un lucru nu pot să-l înţeleg: în momentul în care se alocă nişte bani pentru căţei, unde se duc aceştia? Vreau să văd o îmbunătăţire. În alte ţări, nu vezi animale pe stradă”, a menţionat Gica Sârbu.

Totodată, locatara care susţine că este ataşată de animale, susţine că ar trebui să se recurgă la eutanasiere doar în anumite situaţii. „Sunt de acord cu eutanasierea câinilor bolnavi, care se chinuie să supravieţuiască. Ei nu trebuie lăsaţi într-un padoc de câţiva metri pătraţi, cu alte zeci de câini. Când au spaţiul restrâns, se mânâncă între ei, este inuman să fie lăsaţi în astfel de condiţii. Vreau să văd o îmbunătăţire. În alte ţări, nu vezi animale pe stradă”, a completat locatara.

Ce schimbări vor cetăţenii

Costică Mâţu locuieşte în cartier din anul 1990 şi are 69 de ani. Dânsul insistă ca autorităţile să ia atitudine şi să treacă la fapte. „Îmi doresc foarte mult să se înfrumuseţeze oraşul. Eu am văzut ceva în oraşul acesta care mi-a plăcut. Pe strada Saturn, până la benzinărie, toate spaţiile verzi sunt împrejmuite, arată foarte bine. Mi-aş dori ca pe strada Traian să fie la fel. Gardul viu nu este tăiat, buruienile au crescut din cale afară de mult. Vreau ca scuarul dintre copaci, actualmente acoperit cu pământ, să fie plin de gazon. Pe lângă asta, uşa de la intrare la blocul A10 să fie încadrată de nişte jardiniere, astfel încât, în special iarna, să nu se parcheze maşinile chiar în uşa blocului”, a menţionat locatarul.

Gica Sârbu locuieşte în cartier de şapte ani şi susţine că lumea ar trebui să iasă din zona de confort, pentru a cere o schimbare. „Eu aş ieşi în stradă deja, pentru că nu se face nimic. Trebuie să cerem o schimbare, să ne mobilizăm cu toţii. Îmi doresc să fie respectată curăţenia în jurul blocurilor. Spaţiile din spatele acestora sunt foarte mari şi neîntreţinute. Este vorba despre un domeniu public ce ar putea fi valorificat. Spre exemplu, în spatele primului bloc din strada Basarabiei, colţ cu Traian (n. r. în spatele chioşcului „Vieţii libere”), s-ar putea face o curăţenie totală şi instala bănci. Acum, spaţiul este prea lat şi neîngrijit, iar noi nu avem niciun parc în zonă”, ne-a spus locatara.

Şi Ion Cucu de la Asociaţia 122 a semnalat câteva probleme grave ale cartierului. „Ar trebui înfiinţată o trecere de pietoni între Baia Comunală şi strada Movilei. Apoi, trotuarele de la blocurile A din strada Gării necesită reabilitare, precum şi la cel din strada Basarabiei. Ar fi necesar să să repare şi platformele din spatele blocurilor A10 şi A16, unde nu a fost turnat un strat de uzură.  Ridicarea unei maşini abandonate, marca Dacia, de lângă SRI, în care doarme un boschetar”, a menţionat Ion Cucu.

Străzi care necesită reabilitare

Străzile din zona Băii Comunale nu sunt în cea mai bună, dar nici în cea mai rea stare posibilă, dacă le comparăm cu cele din cartierele mărginaşe ale oraşului. Totuşi, potrivit oamenilor, străzile Vegetalelor, Mineralelor şi Serei sunt primele care necesită reabilitare de ceva timp.

Prea mulţi copaci uscaţi. „Vrem să trăim în oraşul teilor”

O altă doleanţă pe ordinea de zi a oamenilor este toaletarea copacilor. Mulţi dintre aceştia sunt deja uscaţi şi ar trebui tăiaţi. În locul acestora, gălăţenii din zonă susţin că ar trebui plantaţi tei, pentru a ne merita numele de locuitori ai „oraşului teilor”.

Citit 5569 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.