Micro 40, cartierul nimănui | Gălăţenii băgaţi în seamă doar la alegeri (FOTO)
Foto: Foto: Marius Negri

Micro 40, cartierul nimănui | Gălăţenii băgaţi în seamă doar la alegeri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O dată la câteva luni, reporterii "Vieţii libere" ajung în Micro 40, pentru a sta de vorbă cu oamenii care locuiesc în acest cartier, despre problemele care îi înconjoară. Aproape de fiecare dată, vorbim cu aceiaşi oameni, despre aceleaşi probleme, semn că autorităţile locale care au avut oraşul pe mână în ultimii 15-20 de ani au arătat prea puţin interes pentru această zonă.

"Suntem buni doar în campaniile electorale, atunci când toţi candidaţii se plimbă pe aici şi promit ba trotuare, ba asfalt, ba parcări, ba parcuri. De toate, dar numai pe hârtie frumos colorată. Pentru că realitatea din cartier este cu totul alta", ne-a explicat Petrică Hotnogu, un cetăţean indignat de mizeria din cartierul în care îşi duce zilele.

La întâlnirea cu cititorii de joia trecută au venit şase locuitori ai cartierului, iar problemele lor, pe alocuri diferite, ajungeau la aceeaşi concluzie: "Nimănui nu îi pasă". Şi, într-adevăr, nimănui nu pare să îi pese. Despre Micro 40, am scris în nenumărate rânduri că este un cartier murdar, plin de gropi, de parcări în care îţi poţi rupe maşina, de gunoaie aruncate alandala, de oameni care trăiesc fără minimul necesar (apa şi/sau curent electric), însă autorităţile nu par să fi mişcat vreun deget în ultimii ani. "Tot oameni suntem şi noi, aceleaşi impozite le plătim, dar când vine vorba de drepturile noastre, parcă toţi politicienii oraşului surzesc. Nu ne mai bagă în seamă. E plin de gropi şi de mizerie. Suntem, de fapt, un focar de infecţie, nu un cartier dintr-un oraş civilizat", ne-a mai spus Petrică Hotnogu.

Despre astfel de lucruri ne-a vorbit şi Elisabeta Roman, o altă locuitoare a zonei. "De mai bine de 15 ani tot fac sesizări la Primărie. Fie că primar a fost domnul Durbacă, domnul Nicolae sau domnul Stan, eu mi-am spus ofurile. Ce, credeţi că s-a rezolvat ceva? Nu am primit decât promisiuni şi hârtii cu număr de înregistrare. O să se rezolve, asta mi-au spus de fiecare dată. Uite, nu s-a rezolvat nimic. Când plouă, e o aventură să ieşi din bloc, că e mocirlă în cartier. La fel şi ca să duci gunoiul. Ca să nu mai vorbim de haitele de câini. Ne-am săturat. Ce, noi suntem buni doar ca să plătim taxe, nu ca să beneficiem şi de condiţii?", s-a plâns femeia de 77 de ani, abonată a ziarului nostru de 57 de ani.

Oamenii din Micro 40 îşi pun, acum, speranţele, în noua administraţie a urbei.

În secolul al XXI-lea, este greu de crezut pentru cei care nu locuiesc în Galaţi că încă mai există oameni care nu beneficiază de apă potabilă curentă. Ei bine, pentru unii dintre cei care locuiesc în Micro 40, lipsa apei este o normalitate, la fel cum este colectarea ei de la cişmelele publice sau, mai rău, de la cisternele care ajung ocazional în cartier. "Să le fie ruşine tuturor celor care au condus oraşul ăsta în ultimii ani. Am ajuns să trăim fără apă, fără căldură, fără nimic. În schimb, toate preţurile au crescut. Cum să îşi permită o familie săracă, cu salarii minime, să plătească toate datoriile? Şi dacă ar fi să se mute cineva acum în blocurile astea, tot la fel ar duce-o, la ce datorii sunt. Ruşine să le fie tuturor care ne-au condus", ne-a spus, supărată, doamna Constantina Radu.

Chiar joia trecută, în timpul vizitei noastre în cartier, am surprins o femeie care lua apă de la cişmeaua din stradă, înarmată cu mai multe bidoane de cinci litri. Absurd, dar adevărat!

De la bloc la container, prin mocirlă

Aleile de pământ de la blocurile L1 şi L2 au nevoie de o reabilitare urgentă, spun cetăţenii. Vasile Gheorghievici, un gălăţean de 72 de ani, ne-a explicat că "nici măcar la gunoi nu ne putem duce fără să ne umplem pe picioare de praf sau noroi, dacă plouă. Nu vrem neapărat asfalt sau beton, înţelegem şi noi că sunt conducte dedesubt şi e nevoie de acces la ele, dar măcar zgură se poate turna, să nu mai fie mocirlă la fiecare ploaie, oricât de scurtă. Trebuie să arătăm şi noi a cartier civilizat, nu?". Deşi omul speră la o îmbunătăţire, alţi locuitori ai zonei spun că astfel de cereri se fac de ani buni la Primărie, fără rezultat.

Mizerie aruncată la întâmplare

Constantina Radu, o mai veche cunoştinţă a ziarului nostru, a venit din nou plină de indignare la întâlnirea cu reporterii "Vieţii libere", pentru a ne spune că este foarte nemulţumită de mizeria din cartier. "Nu înţeleg, cumva numai cei din centrul oraşului merită să vină măturătorii să facă curat? La noi de ce nu se vine la fel de des? În faţa blocului meu sunt ambalaje aruncate la întâmplare, coji de seminţe de la golanii care stau până târziu în noapte şi hăhăie, sticle de bere, de toate. Nu se poate face curăţenie? Ce, eu nu plătesc taxe ca toată lumea?", ni s-a plâns gălăţeanca.

Cinematograful "Flacăra", o ruină pe cale de prăbuşire

Cunoscut drept cinematograful la care filmele ajungeau după ce treceau prin tot oraşul, "Flacăra" era vizitat de mulţi dintre cei care locuiau în Micro 38, 39 şi 40. O parte dintre ei încă mai locuiesc acolo şi spun, cu amărăciune în glas, că le este dor de vremurile când se înghesuiau la film. În epoca post-cinema, „Flacăra” a fost o vreme discotecă de cartier, însă acum e doar o ruină, singurii care îi mai calcă pragul fiind câinii vagabonzi şi şobolanii.

Aflat lângă un părculeţ pentru copii şi o şcoală, fostul „Flacăra” este acum înconjurat de cârciumi şi baruri, despre care oamenii susţin că sunt destul de rău famate şi nu amintesc deloc de locul în care, cu zece minute de începerea filmului, rulau desenele animate care îi făceau pe copiii obişnuiţi cu cele cinci minute de animaţie de la televiziune să tresară de fericire.

"Îmi aduc aminte cu drag de cozile care se făceau la cinema în urmă cu 30 de ani. Acum, toate cinematografele sunt doar o adunătură de pietre puse una peste alta. Se înghesuie doar şobolanii şi oamenii străzii pe-acolo. Ştiu prea bine că RADEF - RomâniaFilm administrează acele clădiri, dar cred că, dacă s-ar dori, Primăria ar putea lua măsuri pentru construirea unei săli de cinema. Le-ar mai da o ocupaţie tinerilor, care şi-aşa nu au prea multe de făcut într-un oraş aproape mort", ne-a spus un cetăţean care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Groapă veche, acoperită doar cu crengi

În timpul plimbării prin cartierul Micro 40, am dat de o canalizare descoperită, semnalizată cu câteva crengi puse acolo chiar de locuitorii care au greşit şi au intrat cu roţile maşinilor în gaură. "Nu ne bagă nimeni în seamă, din nefericire. Am făcut multe sesizări la primărie, la poliţie, la Ecosal, dar nu s-a făcut nimic. Groapa asta e aici de mai bine de doi ani şi nu vrea nimeni să o acopere. Tot noi am pus crengile alea, că şi-au rupt oamenii maşinile în două. Se poate aşa ceva?", ni s-a plâns un cetăţean.

Fasonarea pomilor, iresponsabilă?

Ion Popescu, un cetăţean în vârstă de 78 de ani, a venit la întâlnirea cu cititorii pentru a ne spune că este foarte nemulţumit de felul în care se lucrează la fasonarea copacilor din cartier. "La blocul E s-au fasonat pomii, acum câteva săptămâni. S-au scos şi nişte dale din jurul copacilor, probabil să le vină mai uşor la lucru. Dalele nu au mai fost puse la loc şi acum se adună tot gunoiul acolo", ne-a explicat gălăţeanul. De altfel, fasonarea copacilor continua în Micro 40 şi joia trecută, conform programării făcute de Primăria Galaţi.

Locurile de joacă din cartier, modernizate pe sărite

În ceea ce priveşte locurile în care copiii din Micro 40 îşi pot petrece timpul, ele există, dar nu sunt suficiente. Mai ales dacă este să dăm crezare bătrânilor zonei, care spun că ridicarea unui loc de joacă în preajma blocurilor este o greşeală, dată fiind poluarea fonică. "La mine la bloc bat copiii mingea până la 2 noaptea, de nu ne putem odihni. Şi noi am fost copii, şi noi stăteam afară, dar nu până aşa târziu. Şi dacă îndrăzneşti să le zici ceva, sar la bătaie sau înjură. Nu e normal", ne-a spus doamna Constantina Radu.

Parcurile din cartier sunt şi noi, şi vechi. Unele au fost modernizate în timpul administraţiei Stan, cu covoare de tartan, leagăne noi, balansoare şi tobogane curate, însă multe au fost neglijate, astfel că nici iarba nu mai creşte în pământul bătătorit de miile de paşi. "Când plouă, în unele parcuri nu se poate intra deloc, nici măcar cu cizme de cauciuc. Cum să-ţi laşi copilul la joacă în condiţiile astea? Dacă tot au început o treabă, de ce nu o duc la capăt? Nu îmi pasă cine e primar. Mie nu mi se pare normal ca unii să beneficieze de condiţii şi alţii, mai la coada cartierului, să se joace în ţărână", ne-a spus un alt cetăţean.

În ultimii ani, numărul copiiilor din cartier a crescut, dovadă a acestui fapt fiind numărul din ce în ce mai mare de locuri de joacă. Cu toate astea, modernizările lasă de dorit, iar oamenii spun că s-au săturat să facă drumuri la Primărie pentru sesizări şi solicitări.

Ce schimbări vor oamenii

Constantina Radu: "Eu îmi doresc ca acest cartier să fie înfrumuseţat. Nu mi-a plăcut când, în campania electorală, Marius Stan a zis că îi este scârbă de acest cartier, în care oamenii vin să ia apă de la cisternă. Să îi fie ruşine pentru asta. Suntem plătitori de impozite şi vrem condiţii. Cine nu plăteşte, să fie mutat de aici, să i se facă ceva, numai să nu mai sufere toţi cei care plătesc la timp din cauza celor cărora nu le pasă. Trebuie rezolvată neapărat problema câinilor vagabonzi, a gunoaielor şi situaţia trotuarelor. Merge lumea pe stradă şi îşi rupe picioarele în hârtoapele astea".

Vasile Gheorghievici, 72 de ani: "Eu nu îmi doresc decât ca parcarea din jurul blocurilor L1 şi L2 să fie reparată, pentru ca pe timp de ploaie să nu mai fie mocirlă. Dacă nu se poate cu beton, atunci cu zgură, pentru că este clar că nu mai putem sta aşa. Ieşim să ducem gunoiul şi ne afundăm în noroi până la genunchi. Păi este normal? Şi maşinile se chinuie să intre şi să iasă din parcare. Nici curăţenia nu este chiar în regulă, măturătorii vin foarte rar în zona noastră. De ce? În centru cum se poate face mereu curăţenie? Nu plătim şi noi aceleaşi taxe?"

Elisabeta Roman, 77 de ani: "Trebuie rezolvată urgent problema câinilor. Sunt foarte mulţi şi o să ajungă să ne mănânce de vii. Mie îmi plac animalele, dar sunt de părere că locul lor e în casă sau curte, nu pe stradă, în haită. Plătim ecarisaj, unde se duc banii aceia? De ce nu se fac padocuri mai multe, ca să aibă loc toţi câinii? Din contră, în loc să scadă numărul lor, parcă mai tare se înmulţesc. Nu mai zic de oamenii străzii care umblă cu câte zece câini după ei. E groaznic".

Joi, venim în Ţiglina I

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 25 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa chioşcului nostru de pe strada Saturn, vizavi de piaţa din Ţiglina I, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

 

Citit 6990 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2016 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.