Care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din zona Casei Roşii (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din zona Casei Roşii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După aproape un an, cât a trecut de la ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în zona de la Casa Roşie şi Spitalul de Copii, ne-am fi aşteptat să vedem ceva mai multă reabilitare, nu doar două semafoare noi şi un gard în jurul curţii fostului mall din zonă. Cei zece cetăţeni care ne-au aşteptat la chioşc, încă de la prima oră, ne-au vorbit, pe rând, despre problemele cu care se confruntă. Valabile pentru întregul oraş, unele dintre acestea par a fi cu adevărat presante pentru cei care locuiesc la PS-uri, dar şi la blocurile D, de vizavi de Casa Roşie.

Mizeria, la ea acasă

De departe, problema care era pusă pe tapet de fiecare gălăţean care a vorbit cu noi a fost gunoiul. Cel aruncat la întâmplare, dar şi cel răscolit de oamenii străzii prin tomberoane şi lăsat, apoi, pradă câinilor, care abia aşteaptă să găsească un os sau ceva de mâncare.

"Vinovaţi suntem şi noi, cetăţenii, pentru că le permitem celor care fac mizerie să continue. Nu vreau să par nostalgic după vremurile comuniste, dar atunci exista respect. Acum, dacă te duci la un golan şi îi spui să nu mai scuipe seminţe pe jos, te ia şi la bătaie", ne-a spus Simion Neculai, un domn în vârstă de 76 de ani. "Tomberoanele astea nu au viaţă lungă, din păcate. Vin nesimţiţii, trag de ele, le rup, le dau foc, numai puşi să facă rău. Ce vină are Ecosal, că tot aud asta? Oamenii vin, fac curat şi pleacă. Dacă în urma lor iese nesimţitul şi aruncă pamperşi, mâncare sau mai ştiu eu ce, cine e de vină?", a continuat cetăţeanul.

La întâlnirea cu cititorii a venit şi domnul Florin Dendrinos, o mai veche cunoştinţă a ziarului nostru. Administrator al Asociaţiei de proprietari nr. 321, domnul Dendrinos ne-a adus câteva copii după cererile făcute la Primărie în ceea ce priveşte gunoiul. "Am cerut, de multe ori, amenajarea unui ţarc metalic în care să fie băgate containerele, astfel încât să nu mai fie cazuri de răscolire a gunoiului. Momentan, situaţia este cum o vedeţi şi cum o ştim. La fel", ne-a explicat administratorul. În cererea din 18 august 2016, domnul Dendrinos a motivat către Primărie că doreşte instalarea ţarcului la tomberoane pentru că "gunoiul este scos din containere şi împrăştiat pe jos de către oamenii străzii, fiind un veritabil focar de infecţie. Rugăm urgentarea realizării acestora".

Tot despre mizerie ne-a vorbit şi domnul Constantin Potop, în vârstă de 60 de ani. "Aici, în zona blocurilor PS1D şi PS1C, trebuie neapărat închise tomberoanele. Cu ţarc şi lacăt, să putem doar să aruncăm gunoiul, să nu mai poată fi scos. Miroase foarte urât când se împrăştie totul prin cartier, credeţi-ne", ne-a spus gălăţeanul.

Deşi oamenilor li s-au dat asigurări că cererile le vor fi ascultate, momentan nu s-a întâmplat nimic în acest sens, din ce spun locuitorii.

Puţine locuri de parcare pentru atât de multe maşini

Numărul de autoturisme din zonă a crescut direct proporţional cu numărul locuitorilor, spun oamenii cu care am stat de vorbă, joia trecută, la Casa Roşie. De altfel, în spatele PS-urilor, abia ai loc să treci pe stradă printre maşini, căci pe trotuar nici nu mai poate fi vorba de aşa ceva.

"Seara, când vin toţi locatarii de la serviciu, e teroare. Nu au loc două maşini, una pe lângă alta. Ba, de multe ori, abia are loc una să treacă. Sunt grădinile astea de la blocuri, mari, late, nu pot fi oare reamenajate în parcări? Eu am făcut şi o listă, o propunere pentru Primărie, ca pe strada Neajlov să se facă parcare pentru proprietarii de autoturisme de la cele nouă scări. În total este vorba de vreo 150 de locuri de parcare, care cred că s-ar putea construi lejer. Să fie cu abonament, doar pentru locatari. Oricine altcineva să plătească. Aşa ar fi civilizat!", ne-a explicat Florin Dendrinos, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 321.

E drept, însă, că spaţiul din zonă este foarte redus, iar locatarii sunt conştienţi de acest lucru. "Da, nu prea e loc. Sunt grădinile astea extinse, plus garajele, care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să mai stea în picioare. Dacă s-ar mai elimina din grădini, că nici prea îngrijite nu sunt, şi dacă s-ar pune la pământ nişte garaje, cred că ar fi spaţiu pentru măcar încă 100 de maşini. Măcar am putea să mergem şi noi pe trotuare normal, nu să fim obligaţi să mergem pe stradă, pe unde trec vitezomanii", ne-a spus şi Constantin Potop, în vârstă de 60 de ani.

Vitezomanii, blamaţi de locatari

Tot în zona din spatele PS-urilor, acolo unde există, de altfel, şi o stradă care face legătura între Spitalul de Copii şi strada Prelungirea Brăilei, viteza de circulare a maşinilor nu este, nici pe departe, una normală, din ce spun cei care locuiesc acolo. "Din păcate, fiind atât de multe maşini parcate pe lateralul străzii, este mare nevoie de limitatoare de viteză, pentru că şoferii circulă cu viteze foarte mari. Eu, spre exemplu, le-am făcut semne de mai multe ori să încetinească şi unii dintre ei m-au şi înjurat. Mi-au zis că eu nu sunt de la Poliţia Rutieră. Cred că tocmai domnii de la Rutieră ar trebui să vină pe stradă să facă un pic de curăţenie printre ăştia care circulă de parcă ar fi numai ei. Dacă iese un copil din faţa blocului, printre maşini, şi este luat pe capotă? Plus că sunt gropi, nu le e milă de maşina lor? Ce Dumnezeu, şi cu 20-30 km la oră se poate circula normal. Că e spaţiu strâmt, n-ai nevoie de viteză", ne-a explicat şi Constantin Ionescu, un alt cetăţean venit la întâlnirea cu cititorii.

Şi domnul Simion Neculai ne-a vorbit despre problema maşinilor din cartier. "Din nefericire, nu avem locuri de parcare. Cartierul ăsta a fost construit când pe stradă circulau zece maşini, din cele 20 existente. Deci, tot atâtea locuri de parcare. Acum, sunt de o sută de ori mai multe maşini. Locuri de parcare, ioc. Doar la PS-urile noi s-a mai făcut ceva, dar şi acolo nu sunt delimitate, ci doar trasate cu var pe asfalt. Şi sunt unii care parchează de-a curmezişul. Ar trebui făcute locuri de parcare adevărate, bine delimitate, mai ales la blocuri", ne-a spus cetăţeanul.

Parcare cu plată, doar pentru străini?

Pe strada Siderurgiştilor, între fostul mall şi Inelul de rocadă, este o parcare cu plată în care încap, cu lejeritate, peste 100 de autoturisme. Oamenii spun, însă, că ar fi fost mai bine dacă era cu plată doar pentru cei care nu locuiesc în zonă. "La câte blocuri sunt aici, cineva s-a gândit să facă locuri de parcare cu plată, astfel încât să scoată bani şi cei care locuiesc în zonă. Nu e normal. Eu aş plăti doar pentru o parcare bine păzită, acoperită, nu aşa, pentru două linii pe asfalt. Cred că ar trebui să plătească doar cei care nu locuiesc aici, în zonă. Ceilalţi, poate doar un abonament pe o sumă modică", ne-a mai spus un domn care a dorit să rămână anonim.

Pentru copii nu există niciun loc de joacă

Ieşind un pic din sfera parcurilor şi a locurilor de joacă cu leagăne, balansoare şi tobogane, care oricum nu există nici ele, unii locuitori ai cartierului ne-au spus că nici vechile maidane, unde copiii zonei ieşeau să bată mingea, nu mai există. "Când eram eu copilă, existau terenuri de fotbal, de handbal, puteam să intrăm şi curtea şcolii pentru a ne juca. Acum, curtea şcolii este închisă, iar cei care vor să intre trebuie să rişte şi să sară gardul. Nu li se mai dă voie, că cică lovesc geamurile, fac scandal, gălăgie. Ne mai mirăm că avem copii sedentari, care nu fac sport. Unde să facă sport?", ni s-a plâns o doamnă.

Singurele parcuri din cartier, deşi poartă titulatura asta doar pentru că au băncuţe, sunt cel de la Ultimul leu (Parcul "Corneliu Coposu") şi cel de la Spitalul de copii, şi ambele duc lipsă de locuri amenajate pentru ca cei mici să facă sport. "La Ultimul leu, în parc, nici luminile nu merg mereu. Ce sport să faci acolo? Unde să alergi? Printre plăcile rupte de mozaic sau pe scări? Poate în râpă, că tot spune Primăria de ceva timp că face "Parc Aventura". La Spitalul de copii nici atât, că vor pacienţii linişte. Şi poliţia e mai activă pe aici, nu te lasă să faci gălăgie. Dar sunt copii, e normal să facă gălăgie", ne-a mai spus locatara.

Nici pensionarii nu au mai multe locuri de relaxare în zonă. "Între blocuri, prin toate grădinile astea, dacă tot sunt lăsate în paragină, nu se pot amenaja ceva măsuţe, să mai iasă oamenii la un şah, la o tablă, la un pahar de vorbă, ceva? Aşa, mergem în parcurile astea, unde vin toţi golanii şi scuipă seminţe, înjură, hăhăie. Nu te poţi bucura de o seară liniştită nicăieri. Nu mi se pare normal", ne-a spus şi cetăţeanul C.S.

Singurele oaze de linişte din cartier sunt reprezentate de câteva grădiniţe cu flori pe lângă blocuri, prea mici pentru a fi observate de toţi locatarii. În rest, doar crengi căzute, gropi şi maşini parcate peste tot.

Răspunsul Primăriei oferă doar promisiuni, nu şi fapte concrete

"Către asociaţia de proprietari nr.321, din strada Neajlov (...), referitor la adresa dumneavoastră nr. 107/22.06.2016, privind repararea şi asfaltarea trotuarului aferent blocului PS1D, plombarea gropilor din carosabil pe strada Neajlov, instalarea unui indicator rutier cu denumirea străzii, instalarea unor plăcuţe pentru identificarea scărilor blocului PS1D şi montarea unor limitatoare de viteză la intrarea de pe strada Neajlov dintre Spitalul de Copii şi la capătul blocului PS1D. Reprezentanţii serviciului de specialitate au efectuat verificări în ceea ce priveşte aspectele semnalate.

Repararea şi asfaltarea trotuarului aferent blocului PS1D şi plombarea gropilor din carosabil au fost incluse în evidenţa Serviciului Construcţii Dezvoltări Întreţinere Străzi, urmând a fi executate în trimestrul al III-lea 2016. Până la finalul lunii septembrie 2016 va fi montat indicatorul cu denumirea străzii şi plăcuţe pentru identificarea scărilor blocului PS1D.

Vă comunicăm că propunerea privind montarea limitatoarelor de viteză, la intrarea de pe strada Neajlov dinspre Spitalul de Copii şi la capătul blocului PS1D, a fost înaintată Comisiei Municipale de Siguranţă a Circulaţiei din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, spre analiză şi soluţionare. Măsurile dispuse de Comisia Municipală de Siguranţă a Circulaţiei vor fi duse la îndeplinire de către serviciul specializat al Primăriei Municipiului Galaţi", se arată în hârtia pe care autorităţile le-au trimis-o locatarilor şi care ne-a fost pusă la dispoziţie de Florin Dendrinos, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 321.

Iluminatul stradal, când şi când

O problemă stringentă a celor care locuiesc în zona blocurilor D este lipsa iluminatului public. Mai exact, deşi stâlpii există, becurile au fost ori furate, ori sparte, de către vreun binevoitor, astfel că orice drum de la scara blocului şi până în strada Siderurgiştilor se parcurge în beznă. Oamenii spun că sesizări către autorităţi au fost făcute, dar rezolvare nu s-a găsit.

Ce schimbări vor oamenii

Florin Dendrinos, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 321: "De trei mă chinui cu problema tomberoanelor. Vreau ca Primăria şi Ecosalul să ia act şi să închidă containerele în ţarcuri metalice. Iar cei prinşi că aruncă aiurea gunoiul să fie amendaţi. Vrem un cartier curat. Mă bucur că în ultimii ani s-a mai făcut câte ceva, s-a împrejmuit fostul mall, au fost duşi maidanezii de aici. Se mai vede un pic de treabă. Dar mai trebuie. Vrem strada Neajlov reasfaltată, vrem indicator care să arate pe ce stradă eşti, vrem trotuare normale, locuri de parcare. Vrem multe, suntem o zonă frumoasă, dar trebuie investiţii aici".

Constantin Potop, 60 de ani: "Trebuie să se facă ceva cu locurile de parcare. Pe strada Neajlov sunt atât de multe maşini încât nu ai pe unde să treci. Pentru mine, mai e cum mai e, dar pentru o mamă care îşi duce copilul în căruţ ori pentru o persoană cu handicap, să treacă pe stradă, pe unde trec maşini cu viteză, nu e deloc în regulă. Sunt grădinile astea de bloc, pot fi transformate în parcări. Se mai eliberează trotuarele, ca să se circule normal. Apoi, trebuie făcut ceva cu gunoiul lăsat în urmă de câinii cu stăpân. Punguţa la purtător, altfel amendă. Aşa mi se pare logic şi normal".

Constantin Ionescu: "Domnule, disciplina se impune, nu te naşti cu ea. Propun Poliţiei Locale să-i amendeze pe toţi cei care fac mizerie. Scuipă seminţe, amendă. Aruncă gunoi aiurea, la fel. Se poate încerca şi cu metoda muncii în folosul comunităţii. De asemenea, şi Poliţia Rutieră ar trebui să vină mai des pe aici, să îi penalizeze pe vitezomanii care zboară pe strada Neajlov. De asemenea, susţin părerea vecinilor mei, că ar trebui să fie îngrădite containerele".

 "Viaţa liberă", în cartierul tău. Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la oameni cu ce probleme se confruntă. Astfel, joi, 15 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe Aleea Comerţului din Micro 39, pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte la zona în care locuiţi şi ce pot face autorităţile pentru remedierea problemelor.

Citit 5860 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.