I.C. Frimu | Locuitorii cer să se termine mai repede lucrările din şantier

I.C. Frimu | Locuitorii cer să se termine mai repede lucrările din şantier
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Întâlnirea cu cititorii de joia trecută a avut loc la chioşcul nostru din apropierea bisericii Sf. Mina, din cartierul I.C: Frimu, pe o stradă în lucru, complet decopertată, plină de pământ, pietriş, moloz şi, spun  oamenii, noroi de fiecare dată când plouă. La chioşc au venit doi cetăţeni, locuitori de zeci de ani ai oraşului, pentru a ne spune că situaţia prezentă nu mai poate continua mult timp. "Lucrează deja de ceva timp şi, probabil, se vor întinde până la primăvară cu strada asta, ceea ce înseamnă că la iarnă va fi impracticabil pe aici. Nu o să mai putem trece. Şi aşa, când plouă e dezastru, ai nevoie de cizme de cauciuc", ne-a spus Iulian Tâmpeanu, un cetăţean de 59 de ani, gălăţean get-beget. 

Podeţele, soluţia propusă de locuitori

"Am vorbit şi la primărie, am mai dat şi la ziar, dar nu s-a rezolvat nimic. Să se pună nişte podeţe, să putem trece. Ok, cât lucrează oamenii, suntem conştienţi că nu se poate, dar când ei încheie ziua de lucru, se pot monta nişte scânduri, ca să putem trece normal, nu? Păi, trebuie să ocolim tocmai pe la intersecţia fără rost, ca să ajungem aici, când se poate rezolva foarte uşor şi fără costuri", ne-a mai explicat bărbatul.

De aceeaşi părere este şi Târpu Nicolae, locuitor al Galaţiului de 51 de ani. "Trebuie găsită o soluţie, pentru că s-au anunţat ploi, ceea ce înseamnă că, în curând, noi nu vom mai putea trece pe aici, iar asta nu mi se pare normal. Să se pună podeţe", ne-a zis omul.

Puţini muncitori pe şantier

La ora 9,00, când am ajuns noi la chioşcul de ziare, pe şantier nu se vedea nici ţipenie de muncitor. Utilajele erau oprite, nimeni nu lucra, nimeni nu era măcar prin preajmă. Abia pe la 9,20 au început să apară, ici şi colo, maşiniştii, conducătorii de utilaje, pentru a le scoate la lucru. Treaba a început, totuşi, ceva mai târziu. Şi, dacă ne gândim că se lucrează până pe la cinci sau şase, ne putem aştepta să mai dureze ceva timp lucrările în cartier. "Nu avem speranţe că se mai termină treaba anul ăsta. Nu ştiu de ce se mai pun termene de execuţie dacă ele oricum nu se respectă. O să mai stăm cu praful ăsta aici mult şi bine", ne-a mai spus un cetăţean din zonă.

Cândva, I.C. Frimu era una dintre zonele plăcute din oraş. Cel puţin în preajma bisericii Sf. Mina. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat, iar oamenii aşteaptă ziua când vor vedea din nou străzile asfaltate, trotuarele pavate şi maşinile parcate acolo unde trebuie.

Puţine staţii de autobuz au refugiu

Una dintre plângerile pe care le-au avut de făcut oamenii a fost lipsa refugiilor acoperite din staţiile de autobuz sau tramvai. Prezente în număr relativ mare pe strada Nae Leonard, refugiile lipsesc cu desăvârşire din restul cartierului, motiv de nemulţumire pentru cei care sunt nevoiţi să aştepte câte 20 de minute în staţie. "Reprezintă o investiţie chiar atât de mare aceste refugii, încât nu se pot monta peste tot? Pe Nae Leonard sunt la fiecare staţie, în rest nimic. Adică, ce, oamenii care stau pe Nae Leonard sunt mai cu moţ? Eu propun primăriei să vină să discute cu oamenii din cartiere înainte să facă o treabă", a explicat Andrei Popa Radu, un pensionar în vârstă de 74 de ani. 

Un tramvai numit dorinţă

"Hârşâitul acela de roţi de fier pe şină veche, scârţâitul specific al uşilor de tramvai... pe mine, unul, mă apucă dorul numai când vorbesc despre aşa ceva, despre vechile tramvaie care străbăteau cartierul. Nu înţeleg de ce ni se bagă pe gât aceste matahale, autobuze înghesuite, cu două uşi. Nicăieri în lume nu vezi autobuz atât de mare cu doar 2 uşi, să stea lumea îmbulzită când iese. Mai bine băgau şina la loc şi aduceau tramvaie moderne, care nici nu poluează la fel de tare", ne-a spus Iulian Tâmpeanu, gălăţeanul de 59 de ani. 

Ce e drept, autobuzele nu pot concura la numărul de persoane transportate cu un tramvai modern, cu două vagoane, însă în ultimii ani s-au scos şinele de tramvai din zonă.

Zgomot infernal

"Ştiţi, prima dată când văd o motocicletă pe stradă, mă întorc după ea şi o admir. Îmi plac. Dar eu nu cred că au ieşit aşa zgomotoase pe uşa fabricii, sigur le-au modificat proprietarii. Altfel nu îmi explic cum abia merg şi totuşi fac un zgomot de nu au treabă. Ar trebui să ia amendă de mediu, e poluare fonică, la urma urmei", ne-a explicat Iulian Tâmpeanu. 

De poluare fonică au parte locuitorii şi de la cele două puncte de lucru ale ECOSAL, din strada Anghel Saligny şi Nufărului. Reprezentanţii Ecosal au anunţat că este posibil ca acestea să fie mutate. "Atelierul auto din strada Anghel Saligny şi punctul de lucru din strada Nufărului sunt, ambele, în vecinătatea blocurilor şi, pentru a nu-i mai deranja pe locuitorii din acele zone, am decis că ar fi bine să ne mutăm. Ne-am gândit că ar fi bine dacă ne-am muta punctele de lucru menţionate în zona Barboşi, la fostul poligon auto, însă trebuie văzut clar cine deţine terenul, trebuiesc eliberate avize, făcute studii, deci până la începerea lucrărilor mai durează", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Numărul câinilor, proporţional cu al oamenilor

Gaşca lui Lăbuş continuă să domine zona. Chiar joia trecută, am dat peste o haită de cel puţin zece câini, de talie mare. Iar oamenii spun că astfel de grupuri de maidanezi sunt la tot pasul. "Vă imaginaţi ce se poate întâmpla dacă un astfel de grup dă nas în nas cu un copil care abia iese de la şcoală? Trebuie să se întâmple o tragedie pentru ca oamenii responsabili să ia măsuri?", ne-a spus un cetăţean. 

"Eu am fost la Cluj, de curând, şi am stat la nişte tineri pe care chiar i-am întrebat dacă au taxă de ecarisaj în oraş. M-au întrebat ce e aia. Şi ei nu au câini maidanezi. Ori, dacă au, stau foarte bine ascunşi, de nu se văd. La noi e dezastru. Degeaba avem taxă de ecarisaj, degeaba o plătim, dacă banii ăia nu se investesc în soluţii pentru remedierea problemei maidanezilor", ne-a spus domnul Tâmpeanu.

Şi Târpu Nicolae ne-a vorbit despre problema câinilor: "Nu înţeleg de unde tot apar. Nu există lege, să fie amendaţi cei care abandonează animalele pe stradă? E o problemă la rădăcină şi de acolo trebuie rezolvată". 

Lipsesc parcurile

Lipsa parcurilor este un alt neajuns al locatarilor. În zonă, sunt trei spaţii de joacă pentru copii: lângă Biserica „Sf. Mina”, pe strada Podul Înalt şi lângă blocul O 6. Aici, adulţii nu au unde să-şi petreacă timpul liber. Locatarii spun că există spaţii pe care ar putea fi amenajate parcuri, dar, până acum, nu s-a făcut nicio investiţie în acest sens.

„Pe terenul unde a fost poligonul, în spatele Cimitirului "Eternitatea", ar fi ideal să se amenajeze un parc, cu câteva bănci, tobogane, leagăne pentru copii, mese pentru şah sau table. Atât vârstnicii, cât şi copiii ar evada într-un spaţiu verde, liniştit”, spune o doamnă.

Cel mai îndrăgit loc din cartier este curtea Bisericii „Sf. Mina”. „O părticică din rai”, aşa o numesc oamenii. Grădina, îngrijită, plină de flori şi copaci este o oază de relaxare. "Cu ajutorul unor donaţii şi investiţii din partea statului avem un parc adevărat în cartier. Întotdeauna este curat şi linişte. Aici venim pentru a ne umple plămânii cu aer proaspăt şi mintea cu gânduri curate. Ne bucurăm de acest parc, doar că, într-un cartier important al Galaţiului, în care locuiesc mii de oameni, un singur spaţiu verde este puţin”, a mai adăugat aceasta.

Puţine parcări

La capitolul parcări, cartierul I.C. Frimu nu stă deloc bine. Pe fiecare străduţă, maşinile sunt lângă trotuar, pe trotuar, în grădini de bloc, în faţa garajelor, printre garaje, peste tot. Din ce spun oamenii, numai în garaje nu se găsesc maşini, că în rest... "Cotineţele astea sunt depozite de murături, de piese auto, locuri de grătar, de jucat table, etc. Unii au chiar amenajat ca o garsonieră în garaj. Şi maşina stă afară, că doar nu e nimeni nebun să îşi bage autoturismul în casă", ne-a explicat un cetăţean.

Pe cele mai multe străzi, am întâlnit maşinile parcate normal, însă mai există şi locuri unde fiecare şofer îşi lasă maşina unde poate, astfel că există situaţii unde două autoturisme nu au loc unul pe lângă celălalt. "Au fost şi cazuri când au fost maşini zgâriate din cauză că s-au parcat prost. Trece maşina de gunoi şi agaţă, că e lată, iar dacă parcarea a fost făcută prost, la revedere, se distruge maşina. Nici nu avem parcări, e adevărat. Sunt atâtea garaje pe aici, ar trebui dărâmate, să vedeţi ce aerisite ar fi locurile din faţa blocurilor", ne-a mai spus acelaşi domn.

Până la construcţia unor parcări adecvate, subterane, supraterane sau normale, şoferii din zonă trebuie să se descurce cum pot. Iar la orele la care copiii ies de la şcoală şi sunt aşteptaţi de părinţi e un adevărat iad să fii la volan. "Sunt claxoane interminabile câteodată. Se blochează, se înjură, ţipă unii la alţii. Adevărate exemple pentru copiii lor", a conchis domnul ante-menţionat.

Ce schimbări vor oamenii

Iulian Tâmpeanu, 59 de ani: "Îmi doresc ca pe strada aceasta în lucru să se pună podeţe, ca noi să putem trece fără să ne umplem de praf, de nămol, de toate cele când va veni ploaia. Vrem să putem ajunge la chioşc fără să ocolim tot cartierul. Trebuie rezolvată şi problema câinilor, care sunt foarte mulţi, şi care pot oricând să atace o persoană. Sunt foarte mulţi bătrâni în cartier, copii, nu se poate să umble haitele libere pe stradă. Autorităţile competente trebuie să ia măsuri, pentru că altfel se va întâmpla o nenorocire şi nu vor şti pe unde să fugă. Taxa de ecarisaj de ce se colectează? Suntem printre singurele oraşe din ţară care au aşa ceva şi e degeaba. Apoi, mai e problema zgomotului care trebuie rezolvat. Motocicliştii care fac zgomot prea mult trebuie amendaţi. Valabil şi pentru şoferii de maşini, că sunt mulţi care ambalează motoarele aiurea". 

Nicolae Târpu, locuieşte de 51 de ani în Galaţi: "Trebuie acoperite gropile, ca să nu mai călcăm în ele şi să ne împiedicăm. Eu merg cu privirea în jos, dar sunt mulţi care se împiedică, fac fracturi, nu e normal. Şi cu câinii fără stăpân trebuie să se facă ceva, dar şi cu cei care au stăpân. Poliţia trebuie să îi amendeze pe cei care nu strâng mizeria după propriul animal. În străinătate aşa s-a civilizat lumea, cu amenzi mari, aşa că poate ar merge şi la noi. Şi cu parcările ar trebui să se rezolve ceva, că prea multe maşini sunt lăsate la întâmplare. Să se facă parcări şi, dacă mai sunt cazuri de parcat aiurea, să se dea amenzi. Aşa se face în străinătate şi văd că ne place ce e acolo".

ECOSAL îşi face treaba

Deşi mai există cazuri de oameni care aruncă gunoiul aiurea prin cartier, în mare angajaţii ECOSAL par să îşi facă treaba. Cel puţin asta ne-au spus oamenii, care ne-au şi arătat că pe la containere este mereu curăţenie, motiv de mândrie pentru ei. "E frumos aşa, şi ne place. Sperăm ca toţi cetăţenii să înţeleagă că trebuie să păstreze curat", ne-a zis domnul Iulian Tâmpeanu.

Joi, venim la căminele studenţeşti

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori ce îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 6 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa căminului G, din campusul "Al. I. Cuza" pentru a ne spune ce probleme există în cartier şi ce pot face autorităţile pentru remedierea lor.

 

   

      

       

       

       

Citit 6475 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.