Potcoava de Aur, cartierul fără probleme | Zona în care nimeni nu se plânge (FOTO)

Potcoava de Aur, cartierul fără probleme | Zona în care nimeni nu se plânge (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La prima vedere, nu există cartier în Galaţi în care oamenii să nu se plângă, atunci când au ocazia. Fie că este vorba despre lipsa locurilor de parcare, despre câinii maidanezi din ce în ce mai numeroşi, despre gunoaiele aruncate la voia întâmplării ori de gropile din străzi şi trotuare, gălăţenii se lamentează în fiecare zonă a oraşului.

Cu toate acestea, la întâlnirea noastră cu cititorii de la Potcoava de Aur nu a venit nimeni, din nou. În aparenţă, ar rezulta faptul că toate lucrurile din cartier sunt exact aşa cum trebuie să fie. Nimeni nu se împiedică de gropi, nimeni nu aruncă gunoiul în altă parte decât la coş şi toată lumea are loc de parcare. Ca să nu mai vorbim de faptul că e linişte. Dar aceste lucruri există doar în aparenţă, deoarece realitatea este cu totul alta.

Dacă pe strada Brăilei, chiar în staţia de autobuz, se pot vedea dale sparte, gropi din loc în loc, iar scările vechi care urcă spre complexul Potcoava sunt curbate de vreme, în spatele blocurilor lucrurile se schimbă. Cele mai multe maşini sunt parcate alandala, una lângă alta, fiecare unde prinde loc, în timp ce multe dintre aleile dintre blocuri sunt pline de noroi şi gunoaie. Asta deşi la containere este foarte, foarte curat. Ca un paradox, aproape.

Plângeri rămase nerezolvate

Sătui de atâtea lamentări şi plângeri rămase fără rezultate vizibile, locuitorii din Mazepa I îşi păstrează nemulţumirile pentru ei şi încearcă să le rezolve, în limita legii. Numărul gropilor din asfalt este considerabil mai mic decât în alte zone, garajele sunt încă intacte, aşa că oamenii nu trebuie să se confrunte cu ruinele acestora, spre deosebire de cei care locuiesc lângă Complexul Ancora, iar câinii maidanezi ori erau ascunşi, ori sunt ceva mai puţini în acest cartier. Un singur pensionar, client mai vechi al întâlnirilor cu cititorii, a vociferat în treacăt ceva despre starea groaznică a trotuarelor de la stradă. Însă această problemă e veche, nu de azi, de ieri.

Unii cetăţeni ne-au mai vorbit, de la balcoane, despre problemele cartierului, prea timid însă, din dorinţa de a nu ieşi în faţă. "Să nu mă fotografiaţi, că râd vecinii de mine", ne-a spus o doamnă în vârstă. Lamentări nu prea sunt, poate doar faptul că trotuarele din faţa blocurilor arată cam prost în unele zone. În rest, totul e bine şi frumos. Aşa să fie oare? 

Deşi există semafoare, strada se trece tot la întâmplare

Deşi pe strada Brăilei există foarte multe treceri de pietoni, majoritatea fiind şi semaforizate, mulţi gălăţeni aleg să traverseze prin locuri nepermise, fără să ţină cont de faptul că artera este foarte circulată, indiferent de oră. Astfel, tinerii şi bătrânii, deopotrivă, îşi pun propria viaţă în pericol, dar şi pe cea a şoferilor. Ba mai mult, unii se aventurează şi pe culoarea roşie a semaforului, parcă jucând un fel de ruletă rusească cu nervii şi atenţia şoferilor, care, în speranţa de a prinde semaforul pe verde, calcă pedala de acceleraţie ceva mai tare.

Şi joia trecută am reuşit să surprindem câţiva astfel de cetăţeni care, întrebaţi de motive, au preferat ba să ne arunce priviri urâte, ba să înjure. Iar cei mai mulţi merg, în continuare, pe obişnuinţă. "Dacă am trecut aşa toată viaţa, aşa o să trec mereu. Ăsta sunt eu", ne-a explicat un cetăţean, uşor indignat că i-am făcut poză.

Oamenii cer sisteme de scurgere a apei

Chiar în fosta staţie de maxi-taxi de la Stirex, o baltă imensă acoperea cam tot drumul, astfel că oamenii care treceau pe acolo erau nevoiţi să ocolească, printre maşinile parcate sau prin stradă. "Nu mi se pare normal. Nu există canalizare în oraş? Aici e problemă veche, mereu se adună apă, chiar dacă plouă şi numai jumătate de oră. Primăria sau cei responsabili ar trebui să intervină, pentru că nu avem pe unde altundeva să trecem", ne-a spus o doamnă.

Şi nu e singurul loc unde se adună apa în cartier, din ce spun oamenii. Problemele sunt vechi, dar rezolvări nu s-au găsit încă.

Coşuri de gunoi improvizate, cu aspect... natural

De lene sau, simplu, din nepăsare, unii cetăţeni ai cartierului, ori simpli trecători aleg să arunce gunoiul oriunde văd cu ochii. Ori că e vorba de ambalaje, de pahare de unică folosinţă, ori de alte mizerii, grădinile blocurilor sunt pline de aşa ceva. Mai mult, unii au început să folosească şi trunchiurile copacilor tăiaţi pe post de coşuri de gunoi. Pe strada prelungirea Traian, aproape de intersecţia cu Faleza Superioară, un astfel de trunchi era plin de resturi, sticle şi pahare. Cine se face vinovat? Nimeni nu ştie, dar toată lumea arată cu degetul.

Garajele ocupă locuri de parcare

Una dintre nemulţumirile vociferate în treacăt de cetăţeni este lipsa locurilor de parcare şi lupta constantă pentru spaţiul în care fiecare îşi poate lăsa autoturismul. Astfel, apar situaţii în care unii îşi duc vehiculul în grădina blocului, alţii obturează trotuare, iar unii parchează, de-a dreptul, în mijlocul străzii. În apropiere de blocul Frasin, am surprins un astfel de autoturism, înmatriculat în Bucureşti, parcat fix în mijlocul intersecţiei. "Poate fi un bun sens giratoriu. Nu pot să îmi dau seama cum l-a dus mintea să lase maşina tocmai acolo. Nu e ca şi cum nu putea să o dea mai în faţă, ori, de ce nu, să o urce pe trotuar. Măcar nu arăta aşa prost, în mijlocul străzii", ne-a spus un domn care trecea prin zonă.

Şi în alte părţi ale cartierului sunt nemulţumiri, chiar şi acolo unde există locuri de parcare. "Degeaba au fost delimitate locurile astea cu var, dacă şoferii sunt nesimţiţi şi trag de-a curmezişul. Nouă ne-ar trebui locuri de parcare cu stâlpi ca să parcăm cum trebuie. Şi, poate, şi atunci am avea probleme. Că aşa sunt românii. Le dai un deget şi iau toată mâna", ne-a mai spus un şofer.

Proiectele de parcare supraterană şi subterană sunt, în continuare, în discuţii în primărie şi în consiliul local, însă momentan nu sunt bani de investiţii, astfel că eventuale reabilitări în acest sens vor mai întârzia.

Scurgere înfundată

În faţa blocului Paltin 1, o parte din parcare era acoperită de nămol şi frunze, ca urmare a ploii de miercurea trecută. Misterul a fost elucidat de o doamnă din zonă, care ne-a spus că scurgerea este blocată de frunzele căzute, astfel că apa de ploaie se adună şi intră până în grădina blocului, ba uneori chiar până la intrarea în scară.

La solicitarea "Vieţii libere", reprezentanţii Primăriei au anunţat că vor trimite în zonă o echipă pentru a vedea care este problema şi pentru a interveni în cel mai scurt timp.

Reabilitare, la anul

Într-o discuţie cu primarul Ionuţ Pucheanu, am reuşit să abordăm şi subiectul cartierului Mazepa I, mai precis zona din spatele complexului Potcoava, cu toate problemele ei. "Avem mai multe proiecte pe care vrem să le implementăm în acea zonă, ca de altfel în toate zonele oraşului, dar îi rog pe cetăţeni să mai aibă puţină răbdare. Pentru moment, la bugetul local nu mai sunt bani de investiţii, pentru că trebuie să ne concentrăm pe proiectele deja începute. Din 2017, vom pune accent pe modernizarea cartierelor, asta însemnând locuri de parcare, alei asfaltate, etc", a explicat Ionuţ Pucheanu.

Cartier central fără parcuri pentru copii

Dacă în cartierele mărginaşe s-au construit parcuri moderne, cu covor de tartan, cu leagăne şi balansoare noi, zona de la Potcoava de Aur a rămas cu aceleaşi bănci din piatră, aceleaşi fântâni arteziene şi cu aceeaşi lipsă de locuri de joacă. "Noi, pensionarii, avem parcul de la P-uri, unde ne ducem şi mai stăm de vorbă, mai jucăm un şah, o tablă. Dar copiii? Ei vin şi se joacă tot printre noi, ceea ce nu e normal. Acolo sunt apartamente, sunt blocuri, lumea se plimbă, nu e loc de jucat mingea. Se poate investi într-un teren de sport, într-un parc cu loc de joacă, că suntem, totuşi, cartier central. Altfel, la promisiuni sunt buni toţi", ne-a explicat un domn în vârstă de 74 de ani. "La fântâni" şi parcul de la Stirex, de fapt o colecţie de bănci puse una lângă alta, sunt singurele locuri de relaxare din cartier. Cine vrea să bată mingea, trebuie să îşi găsească un loc propriu, unde să nu deranjeze pe nimeni. Asta dacă vrea să evite scandalul.

Noroi pe aleile dintre blocuri

Între blocurile de pe strada Melodiei, aproape toate aleile sunt pline de frunze şi noroi, în urma ploilor, iar oamenii spun că s-au săturat să calce ca pe ace atunci când ies din casă. "Costă atât de mult o mână de asfalt sau de beton? O singură zi ar dura să toarne aici o suprafaţa tare, ca să nu mai fie atât nămol. Nu putem ieşi din case fără să ne murdărim, iar atunci când trebuie să ducem gunoiul după o ploaie e dezastru. Unde să mai punem că sunt şi maşini care vin aici şi parchează, sau întorc, şi fac dâre, adâncesc noroiul, formează gropi. E groaznic. Nici nu ştii pe unde să calci", ne-a spus o doamnă.

Greu le este şi celor de la Ecosal în zonă, pentru că trebuie să ajungă cu autospeciala tocmai la containere. În urma lor, rămân urmele de cauciucuri, adânc imprimate în solul moale. Iar dacă facem referire la măturători, aceştia nu au nicio şansă toamna şi iarna, după ploaie, să strângă gunoaiele cu mătura din dotare.

Risc mare de accidente

Din cauza vizibilităţii proaste, la intersecţia străzilor Roşiori şi Prelungirea Traian au fost, în ultimii ani, foarte multe accidente auto. "Dacă eu cobor din Roşiori şi vreau să urc spre Potcoava, nu văd nimic din ce vine din deal. Sunt atâtea maşini parcate, până la colţ, de nu se vede absolut nimic. E foarte greu şi, din cauza asta, trebuie să ies cu maşina până spre mijlocul străzii. Moment în care poate veni cineva cu viteză şi să intre în mine. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui permisă parcarea maşinilor la 20 de metri de intersecţie. Aşa mi s-ar părea normal", ne-a explicat un şofer. Astfel de situaţii există şi pe Vadul Sacalelor, la intersecţia cu Prelungirea Traian, tot din cauza maşinilor parcate până la colţ.

Trotuare înguste şi crăpate

Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor care locuiesc în spatele bisericii Sfântul Spiridon este legată de trotuarele mici, înghesuite de tulpinile foarte mari ale copacilor seculari, dar şi crăpate de rădăcinile acestora. "Eu prefer să merg pe stradă, pentru că pe trotuar îţi rupi picioarele. Copacii ăştia sunt vechi şi ar trebui tăiaţi, iar în locul lor puşi unii noi. Aşa e, sunt buni de umbră, dar când bate vântul şi se rup crengi nu mai sunt la fel de buni", ne-a spus un domn. Dacă trotuarele din zonă vor fi sau nu incluse în viitoare proiecte de reabilitare, încă nu se ştie. Un lucru este cert. Oamenii de aici mai au de aşteptat până să vadă alei pietonale moderne.

Nu mai sunt câini maidanezi?

Cu excepţia câtorva căţeluşi gârboviţi de frig, în tot cartierul nu am găsit celebrele haite, prezente, de altfel, în toate celelalte zone ale oraşului. Asta înseamnă că maidanezii ori nu sunt aici deloc, ori stau ascunşi foarte bine, şi ies doar noaptea, să caute mâncare. Oamenii spun că ei nu au făcut un obicei din a hrăni animalele străzii, astfel că acestea nu se strâng la colţ de bloc.

Joi, venim la Piaţa Energiei

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 4 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Energiei, pentru a ne spune ce anume vă nemulţumeşte la zona în care locuiţi şi ce pot face autorităţile pentru remedierea problemelor.

       

       

       

       

       

       

       

        

       

        

Citit 8857 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.