"Piaţa energiei", cartierul neschimbat de ani de zile
Foto: Foto: Marius Prisacariu

"Piaţa energiei", cartierul neschimbat de ani de zile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Forfotă. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine zona numită "Piaţa Energiei", dar pe care gălăţenii o ştiu mai bine cu numele de "General". O intersecţie circulară, prin care trec maşini, tramvaie, autobuze, biciclete şi mii de oameni zilnic, dar al cărei aspect nu s-a mai schimbat, cu adevărat, de ani buni. Trotuarelele sunt la fel de crăpate, spaţiul verde este la fel de neîngrijit, iar gropile din asfalt sunt, deja, parte integrantă în peisaj. Nici oamenii nu s-au schimbat, iar acum, la venirea frigului, îşi ţin capetele plecate, privirea în pământ, arătând trişti. De fapt, spun unii, mersul cu privirea în jos se datorează gropilor care trebuie evitate şi a gunoaielor în care nu trebuie să calci. "Mai ales în rahatul de câine, că greu se mai ia de pe pantofi. Şi miroase", ne-a zis un domn. Nu îl putem contrazice, pentru că rar vedem şi noi un stăpân de patruped care strânge după animăluţul său. "Voi strânge când nu vor mai fi câini vagabonzi pe stradă", e replica preferată a acestora, replică ce sună aproximativ ca "dacă oraşul e plin de gunoaie, ce mai contează unul în plus aruncat de mine?". Puterea exemplului nu a ajuns încă peste tot.

Când vine vorba de schimbare, oamenii sunt, deja, reticenţi. "Ce să se mai schimbe? Ne plângem an de an de aceleaşi probleme şi nu ne bagă nimeni în seamă. În campania electorală se interesează toţi, fac promisiuni, spun că vor asfalta, că vor face nu ştiu ce lucruri, iar când se văd în funcţii uită de oamenii care i-au votat. De s-ar face o lege prin care aleşii să poată fi înlăturaţi din funcţie când nu îşi fac treaba, altfel ar sta lucrurile. Până atunci, toată lumea se bate la ciolanul puterii”, ne-a explicat un gălăţean cu ştate vechi în cartier. 

E drept că, în ultimii ani, la fiecare vizită în zonă am putut vedea fix aceleaşi lucruri. Poate o schimbare se mai vede la capitolul curăţenie, unde cartierul stă relativ bine. Cel puţin pe străzi, pentru că în grădinile blocurilor încă este dezastru. De la ambalaje de dulciuri sau cutii de bere la saci întregi de resturi, spaţiul verde din jurul blocurilor arată mai rău ca un container. Iar Ecosal nu intră acolo. "Este necesar să delimităm spaţiul de intervenţie al Ecosal de cel al administraţiei de bloc. În grădini nu intrăm, însă, dacă gunoiul este scos la stradă, îl ridicăm", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi.

Cine este vinovat de starea locului

Dacă la întâlnirea cu cititorii nu a ajuns nici un gălăţean, în preajma blocurilor din inima cartierului am reuşit să stăm de vorbă cu mai mulţi cetăţeni indignaţi de problemele din zonă. Chiar dacă unii arată cu degetul spre primărie pentru problemele din zonă, mai exact pe lipsa de investiţii, cei mai mulţi recunosc că vina principală o poartă cei care locuiesc acolo. "Domnule, să fim serioşi, nu vine primarul să facă mizerie, nici să parcheze maşinile prost. Nici câinii din jurul blocurilor nu îi hrăneşte primăria. Principala vină o avem noi, oamenii, care tolerăm nesimţirea din jurul nostru. Când se adună golanii în faţa blocurilor şi beau bere, sparg seminţe, fac scandal, nimeni nu ia acţiune, că rişti să iei bătaie. Apoi, dăm vina pe Ecosal că e mizerie în cartier. Dar cine aruncă gunoiul unde nu trebuie? Cumva Ecosal? Sau oamenii?", ne-a explicat Aurică Popa, un cetăţean în vârstă de 80 de ani, care a ţinut să ne recomande şi realizarea unor materiale de educaţie ecologică pentru gălăţeni.

Mai puţini câini maidanezi

Din loc în loc, în cartier, se mai vede câte un maidanez stând la căldură, ba pe lângă o covrigărie, ba sub o maşină, ba la adăpostul unei cutii de carton puse într-o grădină de bloc. Cel puţin joia trecută, la ora dimineţii, haitele nu erau prezente în zonă, semn că au mai dispărut, ori luaţi de Ecosal, ori adoptaţi de oamenii cu inimă mare. Cu toate astea, unii cetăţeni încă sunt nemulţumiţi de problema câinilor fără stăpân, despre care spun că ar fi mai bine să fie sterilizaţi şi duşi în adăpost. Padocurile din oraş, însă, sunt aproape pline!

Rable abandonate

Una dintre principalele probleme ale celor care au un autoturism şi locuiesc în zona "Piaţa Energiei" este legată de rablele adunătoare de rugină şi praf, care nu au mai fost mişcate de ani buni din parcare. "Din cauza lor, e foarte greu să te mişti în parcare. Vine şi maşina mare de gunoi, care abia îşi face loc, dar sunt în pericol şi cei mici, care sunt tentaţi să se joace în ele, că na, unele sunt şi deschise", ne-a spus un cetăţean. Maşini abandonate am găsit în jurul mai multor blocuri, aşteptăm să fie ridicate de primărie. 

Cetăţenii, nerăbdători să scape de şantierele în lucru

Şantierul în lucru de pe strada Anghel Saligny i-a adus la exasperare pe unii dintre locuitori, care nu mai au răbdare până la finalizarea lucrărilor. "Zi de zi, acelaşi lucru. Zgomotul maşinăriilor cu care lucrează este, mai mereu, acoperit de înjurăturile şi hăhăiturile muncitorilor. Dar noi avem copii, mai sunt şi oameni bătrâni pe aici. Nu mi se pare normal. În plus, lucrarea asta a tot fost amânată şi, din ce am mai citit, şi scumpită. Iar de finalizare nu pare să se apropie. Traficul la intersecţia cu strada asta este îngreunat. Chiar nu se pot mişca lucrurile mai repede?", ne-a întrebat o doamnă, extrem de indignată. 

„Lucrările pentru modernizarea de pe strada Saligny între Basarabiei şi Asachi sunt în grafic în acest moment. Se lucrează la suprastructură, dar şi la cuplările de conducte cu cele de pe strada Basarabiei pentru apă şi canalizare. În mod normal, conform proiectului în vigoare, aceste lucrări ar fi trebuit să fie gata până la data de 1 martie 2017. Dacă e să vorbim despre influenţa întârzierilor asupra lucrării, atunci cel mai probabil vom vorbi despre un nou termen de finalizare. Urmează să se facă un caiet de sarcini şi licitaţie pentru un proiect de repunere a liniei de tramvai aici. Asta înseamnă că prezentele lucrări vor fi sistate într-un punct, atunci când se va interveni cu noua lucrare de montare a şinelor, iar apoi se va continua până la asfaltare”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei.

Oamenii străzii, un pericol?

Problema oamenilor străzii a fost pusă în discuţie de o gălăţeancă care nu locuieşte în zonă, dar care ne-a povestit că a fost acostată acum câteva zile de un bărbat în staţia de la General. "A venit la mine, mirosea foarte urât şi a început să mă înjure, să îmi zică că vrea să îmi facă... lucruri obscene. Poliţia ce păzeşte? Noroc de nişte oameni din staţie că l-au gonit. Mâine poimâine unul din ăsta vine şi cu un cuţit şi atunci cine este de vină? Că ei sunt beţivi sau drogaţi, dar autorităţile?", ne-a explicat gălăţeanca.

Căutatul în gunoi, ca mersul la piaţă

Că oamenii care locuiesc pe stradă au nevoie de ajutor specializat ştie toată lumea. Că nu îl primesc sau că nu e cel pe care îl vor, iarăşi, ştie toată lumea. Din lipsă de bani, aceşti oameni nu îşi permit să meargă la supermarket sau la piaţă, astfel că îşi fac "cumpărăturile" la ghena de gunoi. "Trăiesc din mila oamenilor, că altfel nu ştiu ce s-ar ajunge de ei. Eu, dacă am de aruncat ceva haine sau încălţări, mă duc şi le las lângă container, să le găsească uşor", ne-a explicat un cetăţean. Cu oamenii străzii nu am putut vorbi, aceştia nefiind de acord să fie fotografiaţi ori daţi la ziar.

Zona geme de maşini, nu şi de parcări moderne

Cel puţin o mie de maşini. Şi asta doar pe câteva dintre străduţele cartierului. Dacă e să adunăm toate autoturismele din "Piaţa Energiei", ne-am da uşor seama că locurile de parcare necesare pentru ele se găsesc în vreo patru cartiere, adunate. Sau poate că nici acolo. Conducătorii auto sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de situaţie şi le cer autorităţilor să ia măsuri. "În primul rând, sunt aceste maşini abandonate pe spaţiul public, care ne încurcă. Eu pot să îi înţeleg pe proprietari până la un punct. Nu îşi mai permit să bage benzină, ori e stricată maşina. Dar du-o, nene, la fier vechi, nu o lăsa să adune praf", ne-a explicat un gălăţean. 

Nici propunerea de locuri de parcare cu plată a primăriei nu este pe placul celor din "Piaţa Energiei". "Este o soluţie cu dus întors. Dacă eu nu sunt acasă în ziua aia, când vin ei cu abonamentele, şi vine altul de la un bloc de peste stradă şi plăteşte, nu rămân fără loc? Dar dacă eu plătesc şi vine altul şi parchează când eu nu sunt acolo? E corect?", a conchis cetăţeanul.

Se cer locuri de joacă şi de parcare

Pe adresa redacţiei a venit o serie de sesizări din partea cetăţeanului Cristian Parai, care ne-a transmis că în zona "Siderurgiştilor Vest" este neapărată nevoie de o modernizare. "În faţa magazinului Triton, din cartier, se găseşte o zonă verde lăsată de izbelişte, care ar putea fi valorificată, cu diverse flori, băncuţe, etc. Apoi, parcarea din faţa blocului 9B este tasată şi riscă să se surpe. Consider că autorităţile ar putea interveni cu uşurinţă înainte să se producă vreun accident de teren. Şi în spatele blocului 6A se poate interveni, pentru valorificarea spaţiului. Se poate construi o parcare modernă, ori un loc de joacă pentru copii. Nici nu mai zic de rablele abandonate", a explicat cetăţeanul. 

Acesta a menţionat şi că garajele şi construcţiile improvizate pentru maşini din zonă ar trebui dărâmate, tot pentru valorificarea spaţiului. 

Parcurile din "Piaţa Energiei"

În cartierul „Piaţa Energiei” sunt trei părculeţe pentru copii, dintre care două îşi duc existenţa cu greu. Locurile de joacă sunt împânzite cu diverse ierburi, care formează un covor verde, de zici că nu suntem la sfârşit de toamnă. Deşi nu pare învechit, iar echipamentele sunt într-o stare foarte bună, se pare că nimeni nu-şi duce copii aici, dintr-o pricină urât mirositoare. Pe lângă faptul că iarba crescută la întâmplare poate ascunde capcane, gălăţenii spun că este imposibil să mergi pe acolo fără să calci în mizeria rămasă de la animalele de companie ale vecinilor. O doamnă s-a arătat profund indignată de starea locului de joacă pe lângă care trece zilnic: „Să veniţi după amiază şi să vedeţi câţi oameni îşi plimbă câinii în parc. Copiii nu mai au loc pentru joacă. Veniţi, faceţi poze, să vadă toată lumea ce se întâmplă aici. Este insuportabil!”, s-a revoltat o doamnă, şi pe bună dreptate. La primele ore ale dimineţii, câinii deja erau lângă tobogane să îşi facă treaba. „Dacă plimbi patrupedul în parc, fii bun şi strânge în urma lui”, a mai adăugat gălăţeanca. Totuşi, se pare că în „Piaţa Energiei” unii copii au parte de un părculeţ modern. În mijlocul blocurilor învechite şi caselor dărăpănate răsare un loc de joacă nou-nouţ, acoperit cu tartan şi amenajat cu echipamente moderne. Deşi corespunde standardelor europene de siguranţă, acesta este poziţionat într-un loc mai puţin strategic – lângă şosea, dar e bine că totuşi există.

Tamara Manolache

Joi, venim în Micro 21

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct la cetăţeni ce îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 10 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 21, la capătul tramvaiului, pentru a ne spune care sunt problemele cu care vă confruntaţi în cartier şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia. 

Unde puteţi trimite sesizările despre cartier

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea cu cititorii de joia viitoare, din cartierul Micro 21, dar aveţi totuşi probleme cu care vă confruntaţi şi pe care doriţi să le expuneţi, puteţi trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. De aici, sesizările dumneavoastră vor fi preluate şi menţionate în material. Sesizarea trebuie să fie însoţită de numele dumneavoastră. 

 

 

 

       

 

       

     

Citit 6365 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.