Ce a fost şi ce-a ajuns... CARTIERUL PORT, după zeci de ani de degradare şi nepăsare | REPORTAJ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Ce a fost şi ce-a ajuns... CARTIERUL PORT, după zeci de ani de degradare şi nepăsare | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Din cartierul Port au mai rămas, la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, doar ruinele. Locuitorii cartierului, oameni gospodari, au declanşat operaţiunea de reconstrucţie a zonei, astfel că, doar 30 de ani mai târziu, în anii '70, portul gălăţean adăpostea, pe lângă nave de croazieră sau de marfă, prăvălii, cofetării, cafenele, berării, case negustoreşti şi diverse ateliere. Politeţea era la loc de cinste, respectul era prezent în toţi cetăţenii, de la mic la mare, iar gălăţenii din cartier făceau tot ce le stătea în putere pentru a păstra aspectul zonei. 

Cum arăta cartierul la ultima vizită 

Luna iulie, 2015. Majoritatea gălăţenilor evită zona portuară, limitrofă celei cunoscute şi sub numele de „Valea Oraşului”. Singura stradă cu adevărată bună din cartier a fost dată în folosinţă abia la începutul anului în curs, şi poartă numele de Ana Ipătescu. Această stradă este una dintre realizările actualei administraţii locale. Din nefericire, este mult prea puţin pentru a reda cartierului strălucirea de altădată, mai ales că, de-a lungul acestei şosele, fără denivelări, o adevărată minune în Galaţi, se găsesc clădiri în ruine, adevărate focare de infecţie. Valea oraşului se transformă, la fiecare ploaie, într-o mică Veneţie, în care oamenii sunt nevoiţi să iasă din case cu bărcile, pentru că maşinile sunt pe jumătate scufundate. Dacă am avea şi gondolieri, am putea să spunem că, în sfârşit, se resuscitează turismul gălăţean. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns, cu lacrimi amare. 

Ce s-a schimbat între timp?

Potrivit locuitorilor, absolut nimic. Multe dintre străzi nu au văzut încă ce înseamnă asfaltul, iar altele nici urme de piatră cubică nu mai au. Mizeria e la ea acasă, bălţile acoperă tot carosabilul, iar câinii maidanezi... ei bine, câinii au rămas tot acolo. Dacă nu mai mulţi, cel puţin la fel de mulţi ca data trecută. Locurile de parcare par a fi tot insuficiente, despre piaţă încă nu se poate vorbi, iar locurile de joacă au rămas tot în gândurile cetăţenilor, pentru că la faţa locului nu se vede niciunul.

Există, însă, şi veşti mai bune. Primăria Galaţi a anunţat că mai multe străduţe din cartierul Port vor intra în reabilitare, dar şi că zidul care înconjoară stadionul Gloria, de pe Ana Ipătescu, va fi refăcut, pentru a da un aspect plăcut zonei. "Două calde, două sute reci", cum ne-a spus un cetăţean.

Clădirile în ruină au împânzit cartierul. Cine răspunde de paragină?

Una dintre principalele probleme ale celor care locuiesc în zona Port este legată de numărul mare de clădiri din care au început, deja, să se prăbuşească pereţii şi să rămână doar fundaţia. "Clădirile astea nu constituie un pericol? Cum pot fi ele lăsate aşa, pur şi simplu, să se prăbuşească, doar pentru că cineva a scris cu var, pe un perete, un anunţ de vânzare? Sunt vechi de zeci de ani, aproape că nu mai au acoperiş şi totuşi ocupă spaţiul aiurea. Măcar să fie obligaţi proprietarii să se asigure că pereţii exteriori, pentru că nu au gard, nu constituie pericol pentru trecători", ne-a explicat un cetăţean din zonă. 

Locuitorii cartierului sunt nemulţumiţi şi de ruinele de pe strada Ana Ipătescu, acolo unde, spun ei, se adună gunoaie aruncate de cei fără simţ civic, dar şi de câinii maidanezi din zonă, din ce în ce mai mulţi de la o săptămâna la alta. Astfel, oamenii cer primăriei măsuri urgente. "Dacă nu demolare, măcar o împrejmuire corespunzătoare, pentru că locurile astea sunt adevărate focare de infecţie", ne-a mai spus un domn.

Trotuarele, ocupate de autoturisme. Eu pe unde trec?

Pe strada Portului, dar şi pe străduţele din cartier, trotuarele sunt ocupate de maşini parcate, uneori aproape una în alta, de te miri cum mai ies de acolo respectivii şoferi. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi şi spun că singura soluţie ar fi montarea de stâlpi de delimitare între trotuare şi stradă. "Suntem acaparaţi de maşini. Nu mai avem pe unde să trecem. Ce să facem, să mergem pe sub ele sau peste ele? Prin stradă nu putem, că trec maşini. Pe aici nu avem loc. Omul care merge pe două picioare se mai strecoară, dar cel în cărucior? Mai ales că şi trotuarele şi străzile astea... sunt pline de gropi şi denivelări, şi nici rampe de urcare nu găseşti peste tot", ne-a spus Adina Buzatu, o doamnă de 68 de ani.

Garajele, încă la putere

"Sunt multe garaje pe aici prin cartier, multe dintre ele nefolosite pentru adăpostirea maşinilor. Mai continuă primăria acţiunea de demolare a garajelor? Pentru că de sub ele au început să iasă şobolani, insecte etc. S-ar putea amenaja, în locul lor, multe locuri de parcare, pentru decongestionarea traficului", ne-a mai explicat şi Valentin Negru. Garaje am găsit şi lângă blocul ICEPRONAV, şi pe strada Dogăriei, şi pe străduţele din cartier. Am văzut, însă, şi multe terenuri goale, pline de noroi, pe care s-ar putea amenaja, cu uşurinţă, parcări acoperite. Când anume, încă nu se ştie.

Staţiile, blocate de maşini parcate. Autobuzele nu au loc

În faţa palatului Navigaţiei, acolo unde trebuia să ne întâlnim cu cititorii joia trecută, este o staţie de autobuz, obturată aproape complet de maşinile parcate în buza trotuarului. Oamenii spun că această situaţie persistă zi de zi şi că autorităţile ar trebui să facă ceva. "Nu mi se pare normal să trebuiască să trec printre maşini ca să ajung la autobuz. Eu, ca eu, dar mamele care împing cărucioare, ele ce fac? Dacă trec printre maşini, le zgârie, dacă trec prin stradă, se pun în pericol. Cum e bine?", ne-a întrebat o doamnă. Chiar, cum o fi bine?

În lipsa tomberoanelor, gropi de gunoi improvizate

Mizerie, case distruse, câini fără stăpân, şi ierburi crescute pe trotuare, aşa arată zona din Valea Oraşului, unul dintre cele mai vechi cartiere din Galaţi. Iar ca să completăm peisajul rural, se mai adaugă şi gropile imense în asfalt sau - şi mai "bine" - lipsa totală a asfaltului pe unele străzi. În Port, resturile menajere sunt aruncate direct în stradă, aşa că peste tot e mizerie, iar străzile au devenit gropi de gunoi comunitare. Grămezile de obiecte uzate înlocuiesc coşurile de gunoi, aşa că oamenii continuă să arunce tot ce nu au nevoie în curte. Fie că sunt pachete de ţigări, pet-uri, pungi din plastic sau ambalaje de la diverse produse, toată murdăria ajunge pe trotuare sau pe lângă copacii, care şi aşa sunt extrem de puţini în zonă. Doar localnicii ştiu cum, în zilele ploioase, reuşesc să mai treacă printre gunoaiele ce rămân să mustească pe străzile cartierului. (Tamara Manolache)

Haitele de câini, un pericol pentru locuitori

Toată mizeria de pe stradă este o mare bucurie pentru câinii fără adăpost. Animalele se aducă în haite şi colindă străzile din zonă, în lung şi în lat, în căutare de resturi de mâncare. În zilele răcoroase, mai dai peste câte un câine care se încălzeşte în hainele vechi aruncate pe sub copaci. Mai grav, sunt şi câini care "îşi apără teritoriul", gata să atace orice persoană care trece prin zonă. Mersul pe străzi în timpul nopţii poate deveni o aventură. Nu ştii niciodată ce te aşteaptă după vreo casă pustie şi surpată. Autorităţile închid ochii la aceste probleme - o fi câinele cel mai bun prieten al omului, dar spuneţi asta celor încolţiţi de haitele fără stăpân. (Tamara Manolache)

Zona fără parcuri, dar cu multe terenuri goale

Singurul aşa-zis parc din cartierul Port este situat la nici mai mult, nici mai puţin de 50 de metri de palatul Navigaţiei şi este de fapt un spaţiu pe care au fost trântite, alandala, trei statui şi patru bănci, deja ruginite din cauza trecerii timpului. Loc de joacă nu există, aşa că părinţii care vor să îi scoată pe cei mici din rutina calculatorului şi a temelor sunt nevoiţi să îi ducă ori pe faleză, ori în alt cartier. "Nu e normal. Avem atâtea terenuri goale aici, nu le foloseşte nimeni, oare chiar nu se poate face un părculeţ? Câteva leagăne, câteva balansoare, nişte băncuţe, poate şi nişte mese de şah pentru cei mai în vârstă, nişte copăcei. Cred că oamenii din acest cartier ar aprecia foarte mult acest lucru, dacă ar vedea că îşi dă cineva interesul", ne-a mai explicat un cetăţean interesat de problemele cartierului. 

Pe acest final de an, însă, nu s-au anunţat lucrări în vederea construirii unui parc, astfel că, cel mai probabil, locuitorii din Port vor mai trebui să aştepte încă alte câteva luni până la intrarea în normalitate, din acest punct de vedere. "Noi am mai făcut petiţii, cereri către administraţiile trecute, am mai spus problema asta chiar şi la ziar, dar văd că nu a interesat pe nimeni de la vârf. Oare ce trebuie să facem pentru un loc în care cei mici să se simtă bine în cartierul nostru?", ne-a mai întrebat un cetăţean.

Locuitorii din Port vor o piaţă modernă

Oamenii se plâng de ani buni că drumul până la cea mai apropiată piaţă este o corvoadă. „Înainte funcţiona Piaţa Moruzzi, dar acum e linişte şi acolo. Ca să cumpăr ce trebuie pentru mâncare, iau autobuzul şi merg până în centru. Cel mai greu e iarna, când car sacoşele grele prin frig, pe distanţă mare”, ne-a spus o cetăţeană.

Modernizarea străzilor a început

"Valea orașului, o zonă poate uitată de timp și administrații, după cum spun unii, a intrat în faza de reamenajare stradală", a explicat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la startul lucrărilor de modernizare a unor străzi din cartierul Port. Termenul de execuţie este 30 decembrie.

Rugăminte către stăpânii de animale

Pe e-mail, unul dintre cetăţenii care nu a putut ajunge la întâlnirea cu cititorii, Valentin Negru, îi roagă pe ceilalţi locuitori ai cartierului, în speţă pe cei care au un animal de companie pe care îl scot la plimbare, să aibă grijă la păstrarea curăţeniei. "Vă rog, încercaţi să faceţi curăţenie în urma căţelului pe care îl plimbaţi pe străzile şi aleile din jurul blocurilor şi caselor, deoarece suntem nevoiţi să facem salturi peste "ceva moale" sau să intrăm cu miros îmbietor de... fecale în casă sau în magazin şi apoi devine jenant", a explicat cetăţeanul.

"Viaţa liberă", în cartierul tău. Joi, venim în Micro 39

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori ce îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 24 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 39, vizavi de "Prinţ şi Cerşetor", pentru a ne spune care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Unde ne puteţi contacta, dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

Pentru că mulţi gălăţeni care vor să îşi spună oful despre cartierul în care locuiesc nu reuşesc să ajungă la întâlnirea cu cititorii, reporterii "Vieţii libere" vă pun la dispoziţie o metodă alternativă. Astfel, dacă doriţi să le sugeraţi autorităţilor rezolvarea anumitor probleme din cartierul dumneavoastră, trimiteţi un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Vă mulţumim!

Citit 5833 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.