REPORTAJ în cartierul Micro 17 (Foto)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

REPORTAJ în cartierul Micro 17 (Foto)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ultimii ani, locuitorii cartierului Micro 17 s-au plâns foarte des de problemele cu care zona se confruntă zi de zi. O dată la câteva luni, când reporterii "Vieţii libere" ajung la chioşcul de ziare de lângă oficiul poştal al cartierului, cei care au timp vin să se plângă de o groapă nouă, de un copac netoaletat, de gunoiul aruncat la întâmplare de vecini fără bun simţ, de numărul mare de câini maidanezi, de bălţile din mijlocul străzii, care transformă cartierul într-o mică Veneţie, de canalizările fără capac sau de străzile neasfaltate. Nici de data aceasta nu au fost probleme noi, însă nici cele vechi nu şi-au găsit rezolvarea în ultimele luni.

Dacă, de la distanţă, Micro 17 pare un cartier liniştit, fără prea mari probleme, de aproape lucrurile se schimbă radical. Străduţele înguste nu au nici pe departe locuri suficiente de parcare, fapt pentru care multe maşini sunt lăsate direct pe trotuar, la întâmplare. De altfel, două doamne în vârstă au fost obligate să se dea la o parte de pe trotuar, pentru ca o maşină de aprovizionare de la un magazin din zonă să aibă loc să urce pe spaţiul pietonal. "Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Poliţia de ce nu intervine? Sau măcar primăria, să pună stâlpi din aceia de delimitare a trotuarului. Maşinile trebuie să stea în parcare, nu aşa, pe trotuar", ne-a explicat o femeie de 68 de ani. 

La întâlnirea cu cititorii a venit şi domnul Vasile Carp, un cetăţean în vârstă de 77 de ani, care ne-a vorbit despre lipsa bunului simţ din zonă. "Este o mizerie de nedescris în cartier. Mai ales prin spatele gheretelor astea părăsite. Nu mai suportăm mirosul. Este focar de infecţie, iar autorităţile nu fac nimic ca să împiedice acest lucru", ne-a transmis cetăţeanul.

De altfel, domnul Carp s-a referit la problema mizeriei ca fiind "cea mai groaznică, cea mai groaznică, cea mai groaznică. De trei ori groaznică!". Şi a avut dreptate, dat fiind că, în cele mai multe zone din cartier, resturile menajere, bidoanele de plastic, precum şi mirosul de urină te scot din minţi. "Nici WC ecologic nu mai avem. Domnul primar a venit, în campanie, şi a promis că face una, alta. Nu a făcut nimic până acum. Nu cred că are nevoie de patru ani de zile pentru a aduce un WC aici. Unii oameni îşi fac nevoile pe pereţi", ne-a mai explicat cetăţeanul.

Câinii maidanezi îi deranjează pe unii locuitori

Printre alte probleme, oamenii din Micro 17 sunt extrem de nemulţumiţi de numărul mare de câini maidanezi din zonă, care se dau la oameni pentru a-şi apăra teritoriul, de gunoaiele aruncate la întâmplare de alţi "cetăţeni cu spirit civic" şi de garajele care, din loc în loc, împânzesc cartierul.

"Nu ştiu cum de azi dimineaţă nu sunt aici mai mulţi câini, dar de regulă stau în preajma magazinelor şi aşteaptă să le pice şi lor ceva de mâncare. Mai vin femeile de pe la blocuri şi le dau mâncare la colţul trotuarului. Nici nu te poţi încumeta să treci prin preajma lor, pentru că oricând te pot muşca. Au fost cazuri. De ce nu se iau măsuri? E scandalul ăsta la modă acum, cu directorul Ecosal şi cu domnul primar, legat de câini. Nu mai bine, decât să se certe, ar ajunge la un consens care să fie în beneficiul gălăţenilor? Păcat că ne place scandalul mai mult decât să facem ceva util", ne-a explicat Simion T., un cetăţean din zonă.

Stâlpii nu au coşuri de gunoi

Pe strada Barboşi, în preajma poştei din Micro 17, am surprins pe stâlpi doar câteva coşuri de gunoi, mult prea puţine, spun oamenii. "Sunt mulţi care intră la magazin, cumpără un corn sau ceva, şi aruncă ambalajul pe jos. Nici nu te poţi lua de ei, că nu au unde să arunce. E un coş aici, şi mai e unul la 200 de metri. Ar trebui pe fiecare stâlp să existe câte un astfel de coş", ne-a explicat un domn.

Se lasă asfaltul! Lângă poştă, baltă mare la fiecare ploaie

Chiar dacă în ultimele zile oraşul a fost ferit de ploi, oamenii din Micro 17 se gândesc cu groază la venirea iernii. Grijile locuitorilor sunt cauzate de balta imensă care se formează an de an lângă poşta din cartier. "Am măsurat eu cu metrul, are adâncimea de 32 de centimetri această baltă, când se formează. Păi, dacă ai căzut acolo, e ca şi cum ai fi intrat în cadă. Doar că e rece şi murdară. Iar când trec maşinile în viteză, vă daţi seama ce fel este. Trebuie făcut ceva pentru ca astfel de situaţii să nu mai existe", ne-a mai spus domnul Carp Vasile.

Garsonieră improvizată. Cineva locuieşte într-un fost magazin

La nici 50 de metri în spatele chioşcului, unde cândva a fost piaţă de legume şi fructe, într-un fost magazin sunt semne clare că locuieşte cineva. Acolo este un pat, o pătură, nişte perne, multe haine şi multe sacoşe, precum şi un câine, prietenul cel mai bun al omului.

"Aici e un om al străzii. Nu face scandal, îl mai ajutăm noi din când în când cu mâncare. E un om bun, dar lovit de soartă", ne-a explicat o femeie. Nu l-am găsit, din păcate, pe respectivul cetăţean, ci am dat doar de câinele său, care s-a uitat la noi curios şi mirat că îi făceam poze.

Alţi oameni din zonă spun, însă, că mirosul este o mare problemă. "Pentru că mediul în care locuieşte nu e unul deloc curat, vă daţi seama că miroase foarte urât. Copiilor le este teamă să treacă pe aici, că omul are câini care stau pe lângă el şi pot ataca oricând. Chiar dacă el este paşnic, animalul tot animal rămâne. Cred că o soluţie mai bună ar fi dacă acestui bărbat i s-ar asigura un loc cald, într-un adăpost, unde să fie îngrijit. Nimeni nu ar trebui să stea pe stradă, mai ales acum, că vin sărbătorile", ne-a spus un cetăţean.

Oricum ar fi, omul continuă, pentru moment, să îşi trăiască viaţa pe care o ştie. Are parte de un acoperiş deasupra capului şi asta pare să îi fie suficient.

Oamenii vor mai multe mijloace de transport

Transportul în cartierul Micro 17 este unul cât se poate de dificil, pentru că legăturile sunt limitate. Se poate ajunge în zonă - doar până pe strada Prelungirea Brăilei - cu autobuzele 9 şi 104. Dinspre strada Brăilei, se poate pătrunde în cartier cu troleibuzul 105 şi autobuzul 102. "Mai exista o posibilitate, cu maxi-taxi pe strada Oltului, dar distanţele sunt mari, iar maxi-taxi a fost înlocuit de 28, care vine cam rar, totuşi. Problema transportului în comun este veche, în ciuda faptului că Micro 17 este un cartier cu multă lume, destul de aglomerat. Le propunem aleşilor locali să ia în serios acest aspect şi să găsească o soluţie. Şi noi suntem contribuabili. Venim din diferite părţi ale oraşului şi până la o staţie de autobuz batem mult drum pe jos. Când avem bagaje, vai de mama nostră”, ne-a mai explicat Vasile Carp.

Locuitorii vor tarabele înapoi

"Domnule, înainte aveam dimineaţa, aici, tarabe pline cu verdeţuri, lapte de la vacă, fructe, legume, totul din grădina omului. Le-au luat că, vezi dragă Doamne, stăteau pensionarii seara şi jucau table sau beau tinerii cafea pe ele şi deranjau. Noi vrem piaţa înapoi, pentru că suntem oameni bătrâni şi ne vine greu să ne deplasăm tocmai la piaţa ruşilor. E ceva distanţă de mers pe jos, şi un bătrân în baston se deplasează greu şi vara, darămite iarna", ne-a explicat Vasile Carp.

Şi domnul Carp nu este singurul care ne-a spus despre piaţă şi despre necesitatea ei în zonă. "Avem o grămadă de gherete abandonate, transformate în focare de infecţie. Piaţa este, acum, parcare, improvizată, nu amenajată. Chiar nu se poate să avem un pic de normalitate. De ce să iau lapte la cutie, când aici ţăranul sau producătorul mi-l aducea direct de la ţâţa vacii, ca să zic aşa? La fel şi pătrunjelul, mărarul, etc. Aţi văzut cum arată la market? Vai de steaua lui. Cu ce deranjau micii producătorii care vindeau aici trei fire de pătrunjel şi două sticle de lapte? Era aşa o mare problemă?", ne-a întrebat un cetăţean. 

Din ce spun oamenii, în campania electorală le-a fost promisă o piaţă aproape de către fiecare candidat. Momentan, piaţa este tot... parcare.

Printre blocuri, parcări puţine

Problema locurilor de parcare este una stringentă în Micro 17, mai ales între blocurile din cartier. Dacă la strada principala (strada Barboşi - n.r.) există parcări mari, cu locuri bine delimitate, între blocuri situaţia se schimbă. Spaţiul strâmt, dar şi multitudinea de maşini abandonate generează probleme serioase şoferilor din zonă, care se văd, astfel, nevoiţi să îşi lase autoturismele pe trotuare ori în grădini de bloc. "Nu am unde în altă parte. Sunt cinci metri de stradă, lăţime, şi toate locurile de parcare ocupate. Dacă o pun de-a curmezişul, apar pe net că am parcat ca un bou. Aşa, măcar ştiu că nu mi-o zgârie nimeni", ne-a spus Iulian, un şofer care tocmai parca pe o bucată de pământ din faţa blocului.

Există, însă, şi şoferi cărora nu le pasă de parcările libere. Spre exemplu, pe strada Barboşi am surprins o maşină parcată lângă trotuar, deşi la nici 10 metri distanţă erau cam 15 locuri libere de parcare.

Şi garajele constituie o mare problemă în Micro 17, acolo unde încă mai sunt în picioare. Momentan, însă, primăria nu are în plan restructurarea zonei.

Un singur loc de joacă

În ceea ce priveşte locurile de joacă pentru cei mici, cartierul Micro 17 este sărăcăcios. Astfel, în zonă există un singur parc, iar oamenii spun că ar fi nevoie de mai multe. "Unde să se joace cei mici? Dacă stau în casă, nu e bine. Dacă ies afară, iar nu e bine. Normal că stau şi fumează şi beau ăştia tineri. Unde să joace fotbal, să alerge, ceva? Nu e nimic aici în cartier", ne-a explicat un domn.

Pericol la trecerea de pietoni

Zecile de accidente din ultimii ani petrecute la trecerea de pietoni din Ţiglina III nu i-au lăsat indiferenţi pe cei din zonă, care cer autorităţilor să monteze un semafor.

"Dacă au pus în tot oraşul, de ce să nu pună şi aici? Mai ales că e foarte important, pentru că mereu sunt accidente. Şoferii vin cu viteză, pietonii se aruncă şi... se întâmplă accidente grave. Mai acum o săptămână a fost lovită o tânără", a conchis o doamnă.

"Viaţa liberă", în cartierul tău. Iată unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori cu ce probleme se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 22 decembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de la intrarea în Dimitrie Cantemir (blocuri ANL) pentru a ne spune ce nereguli există în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru remediere.

Cum ne puteţi contacta dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

Pentru că mulţi gălăţeni care vor să îşi spună oful despre cartierul în care locuiesc nu reuşesc să ajungă la întâlnirea cu cititorii, reporterii "Vieţii libere" vă pun la dispoziţie o metodă alternativă. Astfel, dacă doriţi să le sugeraţi autorităţilor rezolvarea anumitor probleme din cartierul dumneavoastră, trimiteţi un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Vă mulţumim!

Citit 4252 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.