Reabilitare inexistentă | Cartierul "Parfumul Teilor", neschimbat la început de 2017
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Reabilitare inexistentă | Cartierul "Parfumul Teilor", neschimbat la început de 2017
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

 

"Parfumul Teilor" nu mai are de mult miros de tei. Deşi este încă parte din centrul istoric al oraşului, cartierul a decăzut în ultimii ani foarte mult. Clădirile impunătoare, pline de elemente arhitecturale care le scoteau în evidenţă, trotuarele perfecte, copacii seculari, chiar şi oamenii care nu treceau unul pe lângă celălalt fără a-şi da bineţe, toate acestea sunt acum de domeniul trecutului.

Astăzi, la început de an 2017, cartierul "Parfumul Teilor" este unul în care miroase a mizerie, a gunoaie aruncate printre blocuri, a rahat de câine şi în care oamenii sunt prea ocupaţi să ocolească gropile din trotuare pentru a se mai saluta unul pe celălalt. Pereţii clădirilor vechi de zeci de ani mai ies în evidenţă, acum, doar prin plăcuţele pe care scrie "Vă rugăm ocoliţi. Pericol de prăbuşire", în timp ce crengile uscate ale copacilor ameninţă să cadă în capul trecătorilor.

"Nu s-a schimbat nimic"

Întâlnirea cu cititorii s-a desfăşurat cu doar o zi înainte ca viscolul să înece totul în alb, însă nici aşa nu s-a înghesuit nimeni la chioşcul din faţa redacţiei "Vieţii libere". Cu pământul încă uscat, cu crengile copacilor încă intacte, zona "Parfumul Teilor" arăta, joia trecută, neschimbată.

De altfel, unul dintre cetăţenii cu care am stat de vorbă în cartier, pe strada Nicolae Holban, fostă Culturii, ne-a spus că autorităţile nu au mai investit de mult în acest cartier. "Ce să se schimbe? S-a pus un gard, s-au montat două plăcuţe de atenţionare şi cam atât. Câinii au rămas la fel de mulţi, parcările sunt la fel de mocirloase când plouă, iar copacii sunt la fel de uscaţi. Nu zic, e frumos că avem atâţia copaci, suntem o zonă verde, dar câteodată ţi-e frică să stai în casă, de teamă să nu se rupă un pom şi să îţi intre pe geam", ne-a explicat Mihăiţă Popa, un domn de 76 de ani.

Lipsuri multe pentru un cartier central

În trecut, cititorii s-au plâns că în zonă nu există parcuri pentru copii, nu sunt suficiente locuri de parcare şi nici măcar un supermarket bine aprovizionat, motiv pentru care cei mai bătrâni sunt nevoiţi să îi roage pe alţii să meargă în piaţă pentru ei pe o astfel de vreme.

Traversatul ilegal, activitate preferată

Din 50 în 50 de metri, se găseşte câte cineva care să traverseze prin loc nepermis pe strada Domnească, în apropiere de "Parfumul Teilor". Deşi trecerile de pietoni sunt destul de numeroase de la Parcul Eminescu şi până în strada Basarabiei, pietonii grăbiţi nu ţin cont de asta şi se angajează în traversarea străzii pe unde văd cu ochii. "Ştiţi cum e, toţi ne grăbim. Mă uit repede stânga-dreapta şi traversez. Aşa m-am obişnuit. Cred că peste tot există problema asta. Nu ne amendează nimeni, staţi liniştit. Dacă văd poliţia, nu mai trec pe acolo şi asta este", ne-a spus o gălăţeancă, pe care am întrebat-o de ce a traversat pe unde nu există spaţiu marcat.

Mesaje de dragoste, pe pereţii clădirilor

Din loc în loc, pe câte o clădire mai veche, stă scrisă câte o declaraţie de dragostea, din partea unui Romeo către o Julietă, ori invers. Cea mai interesantă este, de altfel, şi cea din fotografia alăturată. "Eşti carcalacul vieţii mele" a devenit, în ultimii ani, declaraţia de dragoste pe care cei din zonă o cunosc cel mai bine, dat fiind că nu a şters-o nimeni de pe pereţi. Nici măcar tencuiala pe care e scrisă nu a îndrăznit să se rupă. 

Promisiuni neîndeplinite

"Din iunie 2012 şi până în prezent, Primăria municipiului Galaţi a acordat şi acordă în continuare o atenţie deosebită zonei vechi a oraşului. Facem eforturi susţinute pentru a conserva această zonă extrem de importantă pentru istoria oraşului. Pe viitor, vom înlocui conducta de alimentară cu apă de pe strada Alexandru Ioan Cuza, vom face o licitaţie pentru reabilitarea şi modernizarea străzii Mihai Bravu, vom moderniza Cantina Socială prin finanţare europeană şi vom amenaja terenul pe care s-a aflat scheletul fostei Arene de box. Acolo se va construi ori o parcare, ori un loc de joacă şi un miniparc, cum s-a făcut în Micro 19, ori un teren de sport multifuncţional, cu parcare şi loc de joacă şi relaxare", ne transmiteau reprezentanţii municipalităţii în vara anului 2015.

Proiecte europene nu au mai fost, terenul fostei Arene de box este tot părăsit, iar locuitorii au rămas, încă o dată, cu buza umflată. 

Oamenii vor să ştie unde ajung banii de ecarisaj

Zeci de câini tulbură liniştea cartierului, iar oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Pentru că, în ultimii ani, nu s-a diminuat numărul maidanezilor din zonă ci, din contră, a crescut, aceştia cer lămuriri din partea administraţiei.

În luna mai a anului trecut, la întâlnirea cu cititorii din zona Parfumul Teilor a venit un cetăţean, pe numele său Constantin Ursulică, mutat recent în Galaţi, tocmai din Iaşi. "Oraşul acesta este mai liniştit faţă de Iaşiul meu natal, dar am o mare problemă cu maidanezii. Degeaba arată cartierul bine, cu verdeaţă, dacă dai nas în nas cu haite de câte 20 de câini, atunci când ieşi din bloc. Încă de când m-am mutat în Galaţi a trebuit să plătesc taxele, impozitele şi cele două taxe de ecarisaj. Eu nu am o problemă cu faptul că trebuie să le plătesc, ci cu faptul că nu văd nimic să se întâmple de banii ăia. Că din câte am înţeles, sunt doar două adăposturi pentru maidanezi în Galaţi, iar numărul câinilor de pe străzi este de aproape 20.000. Cu ei ce ne facem?", ne întreba cetăţeanul.

Metode din alte oraşe

Conform spuselor acestuia, cea mai înţeleaptă rezolvare ar fi aplicarea metodei de la Iaşi. "Şi la mine, în Iaşi, au fost probleme cu patrupedele. Dar s-au făcut padocuri, au fost strânşi câinii şi aia a fost. Cei bătrâni şi bolnavi au fost eutanasiaţi, pentru a nu se chinui, în timp ce restul au fost hrăniţi şi daţi spre adopţie. Acum, în Iaşi, se mai văd câini fără stăpân doar pe la periferie, nu în plin centru. Dacă ies cu soţia mea, care are handicap de gradul I, la plimbare, se agaţă câinii de căruciorul ei. E normal aşa ceva?", ne-a mai întrebat domnul Ursulică.

Vara, cele mai mari probleme

Pe timp de iarnă, majoritatea patrupedelor din zonă stau ascunse, pe sub maşini, ori în subsoluri de bloc, pentru că acolo este mai cald. Vara, însă, spun cetăţenii, apar şi problemele, pentru că maidanezii se adună în haite şi, chiar dacă nu atacă direct, bagă spaima în trecători. "Eu sunt de părere că cine iubeşte aceşti câini ar trebui să îi ia în casă. S-au adunat pe la blocuri pentru că sunt hrăniţi, nu din alte motive", ne-a mai explicat, în primăvară, şi Alexandrina Parteni, o mai veche cunoştinţă a ziarului.

"De 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru cartier"

Cândva cunoscută ca "Aleea îndrăgostiţilor", strada Mihai Bravu pare una dintre cele mai jalnice din oraş, chiar dacă s-au făcut lucrări destul de recent. De pe trotuare începe să dispară asfaltul, copacii nu sunt îngrijiţi, iar câteva case stau să cadă. Şi toate astea în dreptul unui monument al culturii gălăţene: Biblioteca Judeţeana "V.A. Urechia". "Până acum ceva ani, în clădirile alea două de lângă bibliotecă au stat nişte familii de romi. Nu erau oameni răi, dar nu şi-au plătit dările şi au fost evacuaţi. De atunci, cele două case au fost lăsate în paragină. Mai rău este că prin zonă se adună mulţi câini, dar şi multe gunoaie", ne-a explicat o doamnă.

Şi nu este singura stradă din cartier care nu se prezintă deloc bine. Strada Alexandru Ioan Cuza arată jalnic, la doar câţiva ani după asfaltare, iar maşinile abandonate şi gropile din asfalt completează un peisaj, de altfel, dezolant. Iar, în condiţiile în care pe această stradă este şi Casa Memorială "Al. Ioan Cuza", oamenii spun că autorităţile ar trebui să se implice mai mult.

Maşinile abandonate, loc de joacă pentru copii

Pe strada Al. Ioan Cuza am găsit o maşină veche, model Dacia, fără geamuri, plină de gunoaie şi despre care oamenii din zonă ne-au spus că mai este folosită, ocazional, ca loc de joacă de copii. "E periculos, pentru că e murdară. Nici nu ştiu de ce nu o ia nimeni de aici", ne-a spus un domn. Chiar o fi cu toate taxele la zi?

Se cere refacerea trecerii de pietoni

Odată cu instalarea programului "unda verde" în Galaţi, mai multe treceri de pietoni au fost desfiinţate. Este şi cazul trecerii de pe strada Domnească, din zona Parfumul Teilor, pe care oamenii o vor pusă la loc. "Ne vine peste mână să mergem până la semafor să traversăm şi apoi să ne întoarcem în staţia de autobuz. Era bună trecerea asta de pietoni aici. Aşa, se traversează ilegal în fiecare zi", ne-a explicat un domn.

Joi, venim în Centru

"Viaţa liberă" continuă raidurile prin cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 12 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din centrul oraşului, zona Modern, pentru a le sugera autorităţilor ce soluţii pot lua pentru înfrumuseţarea cartierului.

     

       

       

       

       

Citit 4751 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2017 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.