Reabilitări parţiale, proiecte uitate. ZONA ANCORA, de la noroi şi ruine, la parcări asfaltate, dar insuficiente (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Reabilitări parţiale, proiecte uitate. ZONA ANCORA, de la noroi şi ruine, la parcări asfaltate, dar insuficiente (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Parcări în loc de garaje, maşini rămase pe trotuare, trotuare sparte, crăpate, vai de ele, mormane de zăpadă încă nestrânsă, gunoaie la tot pasul, câini maidanezi şi, de parcă astea nu ar fi suficiente, cei care locuiesc în zonă se mai confruntă şi cu nesimţirea celor din jur. Aceasta este zona din preajma complexului Ancora. Singurul lucru bun este că oamenii au scăpat de noroaiele din zona fostelor garaje. În rest, tăcere! 

La întâlnirea cu cititorii nu s-au înghesuit, de această dată, cetăţenii, semn că s-au mai rezolvat câteva din probleme. La ultima noastră vizită în cartier, locuitorii zonei se plângeau de starea în care rămăseseră fostele garaje din spatele pieţei. Acolo, noroiul era la el acasă, iar ruinele dominau zona. Acum, arată ceva mai bine, în sensul că a fost turnat covor asfaltic, au fost delimitate locurile de parcare. Însă oamenii tot sunt nemulţumiţi, mai ales că nu s-a respectat proiectul în întregime.

"Fostul primar zicea că aici face parcare, parc etc. Până i s-a terminat mandatul, a fost dezastru. Noroi şi ruine. Acum e un pic mai bine, măcar nu ne mai batem cu noroiul, dar parcă se vorbea de parc, de oază de linişte. Eu nu văd aşa ceva. Şi, sincer, nici măcar problema locurilor de parcare nu e complet rezolvată. Adică tot avem maşini, chiar aici în zona Ancora, parcate pe trotuare. Degeaba ai parcare, dacă nu impui şi nişte reguli. Iar când se va trece la plata locului de parcare, pentru ce vom da bani? Pentru două dungi pe asfalt? Nici măcar un acoperiş, nimic?", ne-a explicat un domn. 

Cartier central, străzi neasfaltate

O altă mare problemă a cartierului o constituie drumurile care încă nu au fost asfaltate. Chiar dacă acestea sunt secundare şi nu sunt străbătute decât de riverani, colecţia de maşini de zeci de mii de euro care circulă pe ele ar merita măcar un drum de piatră cubică, dacă nu asfalt. În schimb, şoferii acestora au parte de aventuri offroad, mai ales după o ploaie zdravănă.

"Când plouă, se fac gropi imense, când e uscat ridicăm tot praful, iar când ninge... nici nu mai zic. Plătim noi, cei de pe stradă, să vină cineva să dea cu vola, că altfel am sta cu zăpada până la adânci bătrâneţi", spune, în treacăt, un domn.

Mormanele de zăpadă aşteaptă primăvara

Pe mai toate străzile din cartier, încă se mai pot vedea mormane de zăpadă îngheţată şi înnegrită, în condiţiile în care nu a mai nins serios de mai bine de o lună de zile. Oamenii spun că deja s-au resemnat cu gândul că aceste grămezi vor dispărea abia la venirea primăverii. "Ne-au tot aburit cei cu deszăpezirea că le vor strânge, dar nu s-a întâmplat nimic. Le vom ocoli în continuare, ca şi până acum, şi aşteptăm căldura, ca să le topească. Nu e normal, dar ce putem face? Dacă ar fi să o luăm noi, să o mutăm, unde să o ducem? Plus că de acum e mai mult gheaţă, nu mai e zăpadă, deci cu lopata e aproape imposibil de mutat", ne-a mai spus un cetăţean. 

La începutul lunii februarie, reprezentanţii Ecosal ne spuseseră că vor continua operaţiunea de strângere a mormanelor de zăpadă de pe domeniul public. Pentru unele mormane, însă, primăvara este singura soluţie.

Siguranţa locuitorilor, în pericol

Deşi pare un cartier sigur, luminat şi circulat de mii de persoane zilnic, cei din zonă recunosc că au mai fost şi altercaţii şi că mai periculos este noaptea, mai ales pe străduţele dintre blocuri, unde îşi fac veacul prietenii lui Bachus. Chiar dacă acum se întâmplă mai rar, cei din zonă ştiu că noaptea rişti să iei bătaie dacă intri pe teritoriul scandalagiilor.

Un cetăţean cere Primăriei măsuri pentru siguranţa rutieră

Intersecţia străzilor Roşiori şi Prelungirea Traian, în apropierea biserici Sf. Precista, le dă mari bătăi de cap şoferilor din zonă. Un cetăţean cu care am stat de vorbă cere administraţiei locale să ia măsuri pentru siguranţa rutieră, dat fiind numărul mare de accidente din acea intersecţie. Astfel, acesta a întocmit o scrisoare "deschisă" către ziarul nostru şi către primărie. V-o redăm în continuare.

"Lăudabilă iniţiativa dumneavoastră de a dialoga direct, în teren, cu cetăţenii din toate zonele municipiului, în speranţa că unele dintre doleanţele acestora se vor materializa sau că vor primi, măcar, un răspuns cu justificările de rigoare din partea administraţiei locale. Revin la dumneavoastră cu o sesizare veche de patru ani, ce a fost publicată prima dată în Viaţa liberă din 15.04.2013. Această problemă nu a fost soluţionată nici până în prezent, iar eu nu am primit niciun răspuns de la organele abilitate să intervină. Este vorba despre montarea unei oglinzi rutiere la intersecţia străzilor Roşiori şi Prelungirea Traian. Acolo se produc foarte multe accidente, aşa că nu înţeleg de ce nu se ia această măsură, simplă în fond. Menţionez că situaţia este critică din cauza existenţei parcărilor de pe Prelungirea Traian până în intersecţia cu Roşiori, motiv pentru care vizibilitatea este extrem de redusă. Cu stimă, Neculai Popa". 

Sesizări vechi, fără răspuns

Domnul Popa nu este, însă, singurul cetăţean care a făcut sesizări către "Viaţa liberă" şi către Primărie în acest sens. Şi alţi cetăţeni îşi doresc ca primăria să intervină în acea intersecţie, pentru a limita numărul accidentelor. "Ca să ies din Roşiori şi să fac stânga spre Potcoava, trebuie să merg cu maşina până aproape de mijlocul intersecţiei. Nu se vede nimic din ce vine de sus. Şi, dacă vine unul cu viteză, mă poate spulbera. O oglindă rutieră ar fi o soluţie bună. Ori asta, ori mutarea, într-un fel, a parcării. Ceva trebuie făcut, pentru că pot muri oameni!", ne-a mai spus un cetăţean.

Promisiuni electorale goale, garaje dărâmate pe jumătate

Numărul mare de garaje este o altă realitate a cartierului, care pare să se încăpăţâneze să rămână în picioare. Cu toate că în alte părţi ale oraşului aceste construcţii au fost demolate, aici, munca a fost făcută pe jumătate. Astfel că printre blocuri, pe lângă Şcoala 28 încă mai există garaje care, nu numai că fură din aspectul cartierului, dar ocupă un spaţiu care ar putea fi reamenajat într-un parc sau, după caz, într-o parcare. Străduţele care şerpuiesc printre garaje sunt şi ele într-o stare foarte proastă, fiind ticsite de gropi şi de urmele unor asfaltări prost făcute.

E greu de crezut că în centrul unui oraş modern, se pot găsi astfel de condiţii, rupte parcă dintr-un film de groază. Cu atât mai mult cu cât Gălăţenilor li s-a tot promis prin campanii electorale că vor primi un Galaţi nou, care să ţină pasul cu vremurile. Din păcate, promisiunile au fost uitate şi consecinţele se reflectă acum în străzile proaste, garajele inestetice şi gunoaiele care sufocă puţinele spaţii verzi rămase.  (Alina Şerban)

Sufocaţi de gunoaie

O mare problemă a cartierului, cu care ne-am confruntat încă de când am ajuns o constituie maldărele de gunoaie. Oriunde ţi-ai arunca privirea găseşti bidoane, pungi şi resturi menajere împrăştiate.

Coşurile de gunoi se pare că nu sunt o opţiune întrucât gardurile blocurilor sunt înţesate de mizerii.Cu toate că, dimineaţă, angajaţii Ecosal curăţau străzile, asta nu pare să fie suficient pentru a rezolva problema. (Alina Şerban)

Gropile, parte din peisaj

Şoferii care aleg strada Roşiori ca scurtătură spre faleză ajung, în scurt timp, să regrete decizia. Deşi drumul spre zona de la Elice este mai scurt prin cartierul Ancora decât pe la Potcoava de Aur, gropile sunt un impediment pentru orice şofer. Astfel, singurul avantaj este reprezentat de evitarea semafoarelor şi a traficului îngreunat de autobuze şi microbuze, deoarece, în rest, şoferii trebuie să facă slalom printre zecile de gropi din asfalt, fiecare mai ameninţătoare decât precedenta. A fi şofer în zona Ancora, mai ales în faţa Şcolii Nr. 28, este o adevărată aventură offroad.

Miercuri, 1 martie, venim în Ţiglina I

"Viaţa liberă" continuă peripluul prn cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cetăţeni care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, miercuri, 1 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Ţiglina I, vizavi de Piaţa Ţiglina, pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie luate pentru a reabilita cartierul dumneavoastră.

Citit 8080 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2017 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.