Imprimă această pagină

Nicio schimbare, indiferent de administrație | În Vadu' Ungurului, reabilitările se lasă aşteptate (FOTO)
Foto: Foto: Alina Şerban

Nicio schimbare, indiferent de administrație | În Vadu' Ungurului, reabilitările se lasă aşteptate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

După mai bine de nouă luni de zile, am revenit în cartierul Vadu' Ungurului, pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva în bine. Ce am găsit? Aceleaşi străzi prăfuite, pline de gropi, înguste, nesemnalizate corespunzător, pe alocuri pline de dale. Aceiaşi câini. Şi fix aceeaşi mizerie! 

La întâlnirea cu cititorii nu s-au mai înghesuit de data aceasta gălăţenii din zonă. Doar Vasile Valentin, o cunoştinţă mai veche a ziarului, a venit să stea de vorbă cu reporterii. "Vin de fiecare dată, îmi expun problema şi, cu toate astea, nu se găseşte o rezolvare. Vara trecută, vă spuneam că în faţa porţii mele se formează bălţi imense, când plouă. La aproape un an distanţă, e la fel. Nu s-a intervenit deloc. Başca, pe alocuri sunt nişte gropi noi, iar dacă nu suntem atenţi, stricăm maşinile cu una cu două", ne-a spus cetăţeanul.

Cât costă o mână de asfalt

"Dacă ar vrea primăria, într-o oră ar rezolva aleile astea de la noi. Pe Aleea CFR, spre exemplu, sunt multe gropi, dar nu sunt foarte mari, aşa că ar putea fi acoperite foarte rapid. Doar să se vrea. Vechea administraţie nu ne-a băgat deloc în seamă. Oare aşa se vor desfăşura lucrurile şi de acum? Sau ni se va crea măcar impresia că suntem ascultaţi şi că suntem importanţi şi altfel, nu doar la votare?", ne-a mai declarat Vasile Valentin, în vârstă acum de 47 de ani.

La vechile noastre vizite, Vasile Valentin era foarte nemulţumit de modul în care sunt semnalizate străduţele din cartier şi spune că nici acum nu s-a schimbat mare lucru. "Bănuiesc că au mai fost actualizate străzile pe GPS, pentru că ambulanţa ajunge. Înainte trebuia să ies eu la stradă să ghidez ambulanţa. Nu mi se pare normal. Şi aşa, dacă nu ai GPS, nu ştii să te descurci pe străduţele astea întortocheate. Suntem ca un labirint, fără plăcuţe de semnalizare", ne-a mai spus gălăţeanul.

Altfel, problemele cartierului au rămas aceleaşi. Câinii, gropile, locurile de parcare, străduţele mult prea înguste pentru maşinile de gunoi şi pentru cele de intervenţie, dar şi nepăsarea multor cetăţeni sunt defectele unui cartier cu istorie bogată.

Maşina de gunoi intră cu greu în cartier

Din cauza străduţelor înguste, maşinile care colectează gunoiul se mişcă cu mare dificultate prin cartier, iar oamenii spun că nu este normal să stea cu gunoiul la poartă, în continuare. "Chiar aşa de greu o fi să ne facă şi nouă câteva puncte de colectare a gunoiului, cu containere, cu tot ce trebuie, ca să nu mai stăm cu butoaiele la poartă, în aşteptarea maşinii? Maşină care, trebuie spus, nu intră pe toate străzile, că nu are cum. Aici abia ai loc să te mişti", ne-a explicat o femeie. 

Ce e drept, am surprins şi noi maşina celor de la Ecosal pe strada Şarpelui şi cu greu am reuşit să ne strecurăm pe lângă ea, dat fiind că ocupa mai bine de jumătate din stradă. Oamenii spun că astfel de situaţii sunt la ordinea zilei şi că deja s-au săturat, dar sunt şi resemnaţi cu faptul că nu îi bagă nimeni în seamă.

Mulţi cetăţeni traversează ilegal

Chiar joia trecută, am surprins un bărbat, probabil venit de la azilul de bătrâni pentru a-şi cumpăra un ziar, care traversa ilegal, prin mijlocul străzii, deşi chiar în faţa porţii azilului este trecere de pietoni, cu semafor. Din nefericire, acesta nu este un caz singular, în zonă fiind, zilnic, zeci de oameni care îşi riscă viaţa traversând prin locuri nepermise. Soluţii, aparent, nu există, dat fiind că graba este cea care îi împinge pe oameni la astfel de lucruri.

Parcul CFR, plin de resturi menajere, câini şi rugină 

Din punct de vedere arhitectural, Parcul Carol (sau CFR) este unul dintre cele mai frumoase din oraş. Dotat cu alei late, mai multe arteziene, un foişor, un teren de baschet şi mult spaţiu verde, Parcul CFR a reprezentat ani la rând o atracţie pentru gălăţeni, tineri şi bătrâni, deopotrivă. Din nefericire, ca mai tot restul oraşului, şi acest parc s-a degradat, în parte din cauza nesimţirii unora care-l frecventează, în parte din cauză că nu a fost întreţinut de autorităţi. 

Asta scriam chiar eu în 2015 despre acest parc, situat chiar în inima cartierului Vadu' Ungurului. De atunci, nu s-au schimbat multe lucruri. Băncile sunt la fel de ruginite, parcul e la fel de gol, iar în zona WC-urilor ecologice este tot un miros de nesuportat. Am găsit, totuşi, un fost beci plin de gunoaie, pe care dăţile trecute îl pierdusem din vedere.

Potenţial există, investiţii ioc

"În Parcul CFR s-ar putea face loc de joacă, loc de relaxare, chiar şi un teren de sport. Ca să nu mai vorbim de faptul că aleile sunt foarte late şi oferă spaţiu de plimbare atât cu bicicleta, cât şi pe jos. Ar trebui refăcute gardurile, tunsă iarba, schimbate băncile. Că potenţial există. Dar ceva îmi spune că sunt alte lucruri care contează....", ni s-a plâns un tânăr. 

Da, s-ar putea face multe. De altfel, acum doi ani, chiar şi primăria ne spunea că există proiecte de reabilitare. Numai că anii au trecut şi reabilitarea nu a mai venit. "Primăria Galaţi are în plan reabilitarea mai multor parcuri din Galaţi, prioritare fiind Parcul Cloşca, Parcul Eminescu şi Parcul CFR. Aceste planuri vor fi implementate pe etape, în funcţie de disponibilităţile bugetare şi de aprobările venite de la Consiliul Local", ne transmiteau reprezentanţii de atunci ai primăriei. Acum, singurul lucru care mai dă semne că autorităţile au mai trecut pe aici este un panou montat de Agenţia de Mediu, prin care anunţă că protejează această zonă. La cât gunoi este, te şi miri unde este protecţia...

Podeţul din parc, periculos pentru trecători

Pentru cetăţenii care traversează liniile de cale ferată pentru a ajunge mai repede pe străduţele din zona Barierei Traian, via parcul CFR, podeţul de traversare este unul periculos. Cele trei scânduri de lemn putrezit, prinse în cuie foarte mari, uşor ieşite în afară, se pot rupe oricând, iar trecătorii se pot trezi nu doar plini de noroi şi alte mizerii, ci şi loviţi din cauza pietrelor destul de mari care sunt în acea mică râpă. 

"E periculos şi să treci calea ferată. Te poţi împiedica, poţi călca strâmb pe o piatră, sunt multe lucruri", ne-au spus doi cetăţeni care erau în zonă la acea oră. Cu toate astea, nimeni nu ia măsuri pentru limitarea accesului oamenilor în acea zonă.

Staţiile din cartier, acoperite

Există, însă, şi oameni mulţumiţi de ce au în cartier. Principala lor mulţumire este legată de refugiile din staţiile de autobuz, în care se pot adăposti de ploaie, de vânt, dar şi în care îşi pot odihni spatele ori braţele, în cazul în care au de cărat sacoşe multe şi grele. Spre deosebire de alte cartiere, la acest capitol, în Vadu Ungurului se văd îmbunătăţiri, iar oamenii speră ca acestea să continue.

Fără o piaţă, oamenii nu au unde să cumpere de-ale gurii

Locuitorii cartierului au şi o mare problemă în legătură cu aprovizionarea. Pentru a ajunge la piaţă, fie vară, fie iarnă, aceştia trebuie să apeleze la mijloacele de transport în comun pentru a ajunge într-o piață. S-a ajuns în această situaţie, deoarece autorităţile nu au binevoit să creeze o astfel de facilitate. Din păcate, acesta a rămas în continuare un cartier defavorizat al Galaţiului, deşi, la modul teoretic, zona este aparent centrală.

Maşinile abandonate, încă pe trotuare

Una dintre problemele cu care se confruntă cei din zonă este legată de maşinile abandonate. Adevărate monumente de rugină, acestea pot fi găsite pe întreaga suprafaţă a cartierului, iar oamenii spun că s-au săturat să le ocolească prin stradă, dat fiind că pot fi loviţi oricând de o maşină. Astfel, aceştia cer primăriei să intervină în cazul rablelor abandonate la ei în cartier.  

Joi, venim în Bariera Traian

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 23 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Bariera Traian, pentru a ne spune care sunt principalele neplăceri din zonă şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

2.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg 6.jpg 7.jpg

8.jpg 9.jpg

     

 

 

       

Citit 5121 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2017 16:28

Florin Răvdan