Campanie VL - Lanţul scumpirilor: Legume autohtone la preţuri exotice
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie VL - Lanţul scumpirilor: Legume autohtone la preţuri exotice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Căldura sufocantă din ultimele luni n-a lăsat legumele să se dezvolte, aşa că piaţa e scumpă, în această toamnă * Nici în pieţele de gros nu vom mai găsi roşii cu 50 de bani kilogramul, ca în 2011, ci de patru ori mai scumpe * Producătorii vor să îşi scoată în acest an pierderile din toamna trecută, iar intermediarii umflă preţul cât pot * În total, ar trebui să cheltuim câteva sute de lei numai ca să ne pregătim cămara pentru iarnă

Arşiţa care ne-a chinuit toată vara ne va arde la buzunare cel puţin un an de-acum încolo. Temperaturile din solariile de prin judeţ au sărit şi peste pragul de 50 de grade, în iulie şi august, iar pe câmpuri soarele a stors legumele de vlagă. Producţia de roşii, castraveţi, ardei şi rădăcinoase nu a fost compromisă, dar cantităţile produse au fost mult mai mici decât în anii trecuţi. Şi cum piaţa nu este copleşită de mărfuri, comercianţii nu vând la preţ de avarie, aşa că plătim scump şi ca să avem ce pune pe masă, în fiecare zi, dar şi ca să ne umplem cămările cu murături şi alte conserve pentru iarnă. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode, situaţie clară a producţiei de legume din judeţ se va putea întocmi abia la începutul iernii, după finalizarea campaniei de recoltare a leguminoaselor. Oricum, producţia acestui an a fost mai mică decât cea din toamna anului 2011.

Şi de patru ori mai scump, în pieţele de gros

Şansa de a lua legume la un preţ acceptabil ar fi să le cumpărăm din pieţele de gros, în cantităţi mai mari. Nu vă aşteptaţi, însă, să găsiţi preţurile de anul trecut. La Matca, spre exemplu, roşiile se dădeau, la începutul săptămânii, cu 2 lei kilogramul. Unul dintre marii producători din zonă, Costel Condrache, a spus că un mare supermarket i-a propus un contract de livrarea a roşiilor mari şi frumoase cu 1,2 lei, dar că preţul nu i s-a părut avantajos, aşa că a refuzat. Castraveţii se dădeau cu circa 1 leu, deşi fuseseră şi cu câteva zeci de bani mai ieftini, în cursul săptămânii trecute. Conopida costa 3,5 lei kilogramul. Vinete, direct din căruţă sau din portbagajul maşinii, puteţi lua cu 2 lei kilogramul, iar păstăile ar putea să scadă şi pe la 6 lei sau 7 lei kilogramul.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Legume-Frcute de la Matca, Petrică Pohrib, anul trecut roşiile au rămas şi la 50 de bani, pentru că piaţa era suprasaturată. Anul acesta, noi, cumpărătorii, nu mai avem şansa să prindem asemenea chilipiruri. În piaţa de gros de pe Calea Prutului, preţurile sunt similare, la vinete spre exemplu, dar sunt cu câteva zeci de bani mai mari la aproape toate celelalte produse.

Cartofi buni cu mai puţin de 1 leu pe kilogram nu prea aveţi de unde cumpăra în această toamnă, iar preţul ardeilor graşi nu scade sub 1,8 lei. Kapia şi gogoşarii sar de 2 lei.

Pieţarii dublează preţul producătorului

Dacă vreţi să cumpăraţi conopidă de pe tarabele din Piaţa Centrală, ar fi bine să vă gândiţi de două ori. De la preţul de 3,5 lei pe kilogram practicat de mătcaşi, pieţarii au ajuns să vândă la 7 lei sau chiar 8 lei kilogramul. Ieftine nu sunt nici păstăile, la preţul cărora se pot adăuga şi până la 4 lei. Astfel, păstăile ajung să coste şi 10 lei kilogramul. Diferenţe mai mici sunt la vinete, care se vând cu 2 lei la producător şi tot cu 2 lei sau cu 2,2 lei pe tarabe. Castraveţii scad până la 1,5 lei kilogramul, în sectorul de producători, iar murăturile care la Matca se vând cu 2 lei sunt cu un leu mai scumpe pe tarabe. Pepenii de murat, care sunt cam 1 leu kilogramul la producător, ajung în pieţe la 3 lei sau 3,5 lei. În supermarketuri, preţurile sunt şi mai mari decât în pieţe. Roşiile ajung şi la 4 sau 5 lei pe kilogram, la fel ca ardeii kapia, castraveţii mai sar de 2,5 lei, iar vinete cu siguranţă nu veţi găsi la doar 2 lei.

Proviziile pentru iarnă ne usucă bugetul

Per total, gălăţeanul ajunge să cheltuiască de două ori mai mult pe legume decât în toamna anului trecut. Dacă punem la socoteală, spre exemplu, cheltuiala pe care trebuie să o facem pentru câteva borcane de zacuscă (vreo 6 kilograme de vinete de 2 lei, 3 kilograme de ardei gras de 2 lei şi alte 3 de gogoşari de 2,5 lei kilogramul, vreo 5 kilograme de roşii de 3 lei, 2 kilograme de ceapă de 1,5 lei) ajung, cu tot cu ulei şi condimente, ajungem la concluzia că trebuie să scoatem din buzunar aproape 50 de lei, numai pentru ingredientele unui singur tip de conservă. Cum să-şi permită un gălăţean cu salariul minim pe economie să mai pună şi murături de 3 lei kilogramul, şi să mai spere şi la pepeni muraţi sau la castraveţi în oţet de 1,5 lei? Nu prea vedem soluţia. Poate doar să ieşim din iarna care vine numai cu pâine şi murături!

Citit 2167 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.