Priorităţile statului şi ale fermierilor în agricultură. Cum se văd următorii şase ani, de la minister
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Priorităţile statului şi ale fermierilor în agricultură. Cum se văd următorii şase ani, de la minister
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministrul Daniel Constantin spune că, pe termen mediu şi lung, tinerii fermierii sunt baza dezvoltării * În unele sectoare, trebuie să investim mai mult în depozitare şi procesare, în vreme ce, în altele, este tocmai momentul să producem mai mult şi mai bun ca niciodată * Producţia autohtonă de lapte trebuie sprijinită fără întârziere, în vreme ce livezile trebuie să se extindă pe încă 35.000 de hectare, în următorii şase ani


Prezent luni la Galaţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a prezentat priorităţile pe care statul le-a propus, în finanţarea fermeirilor şi a instituţiilor din mediul rural, de acum şi până în anul 2020, inclusiv. Comisia Europeană trebuie să dea undă verde acestor propuneri, până în luna iunie, dar oficialii români sunt încrezători în faptul că Europa nu va opera mari schimbări în propunerile noastre.

Pe termen mediu şi lung, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să investească în instalarea tinerilor fermieri şi în încurajarea acestora să producă. În unele dintre sectoarele agricole, precum cel vegetal, trebuie să investim mai mult în procesare, spune ministrul Daniel Constantin, în vreme ce în altele, cum e zootehnia, suntem deficitari la producţie.

Ca absorbţia de fonduri se facă mai eficient, se va merge în noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pe doar 14 măsuri, faţă de 24 de măsuri, câte au fost pe calendarul de finanţare 2007-2013. În plus, mai spune ministrul Agriculturii, timpul de analiză a dosarelor se va scurta, pentru că nu se vor mai primii mii de dosare peste capacitatea de finanţare stabilită prin noul Program pentru Dezvoltare Rurală. S-au primit în PNDR-ul trecut şi toată lumea a avut de suferit!

Mai multe silozuri, în sectorul vegetal

În sectorul vegetal, deşi există capacităţi de stocare, acestea trebuie extinse. Astfel, fermierii n-ar mai sta la presiunea pieţei, şi-ar putea stoca cerealele şi ar vinde la preţ mai bun. În plus, n-am mai exporta materie primă procesatorilor străini care să vină apoi cu produsul finit pe piaţa noastră, ci am reuşi să exportăm din start plusvaloare.

Semnale de alarmă din piaţa laptelui

"În 2015, piaţa laptelui se liberalizează şi există pericolul ca pe piaţă să intre cantităţi mari de lapte importat, iar acest lucru să fie cu totul nefavorabil producătorului autohton. Tocmai de aceea am considerat că trebuie să creştem subvenţia de la circa 500 de lei, în anii trecuţi, la sume cuprinse între 700 şi 1.300 de lei pe cap de vită. Unii au spus, chiar, că alocăm prea mulţi bani în acest sector, dar dacă nu o facem acum, s-ar putea să apară probleme", a precizat Ministrul Agriculturii.

În judeţul Galaţi, s-au înregistrat în cursul anului trecut, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, producţii de 581,2 mii de hectolitri de lapte de vacă şi 153,4 mii de hectolitri de lapte de oaie şi capră.

În zootehnie, ne axăm pe producţia de carne

Românii şi-au creat, în cursul ultimilor cinci ani, abatoare şi fabrici de procesare a cărnii. Mai este, însă, mult de lucru la producţia efectivă de carne în viu.

"Pe primul loc pe lista importurilor de alimente se află carnea. În perioada 2007-2014 s-a investit şi s-au dezvoltat multe capacităţi de procesare, ceea ce este foarte bine, dar în condiţiile în care avem şi suficientă materie primă pentru a procesa. Tocmai de aceea, în PNDR-ul pe 2014-2020, accentul se va pune pe înfiinţarea şi dezvoltarea fermelor de creştere a porcilor, a vitelor şi a celorlalte categorii de animale şi păsări de carne", a precizat Daniel Constantin.

În judeţul nostru, în cursul anului trecut, s-a înregistrat, din datele DADR Galaţi, producţii de 5.979 de tone de carne de bovină în viu, 17,7 mii de tone de carne de porc în viu şi 6,7 mii de tone de carne de ovină şi caprină în viu.

Pomicultura, în cifre şi planuri de viitor

"Vrem ca pentru pomicultură să se poată accesa fonduri pe toate măsurile. Aşa cum am progresat cu ajutorul programului de reconversie viticolă, va trebui să putem face acelaşi lucru şi în pomicultură. Avem la dispoziţie, înainte de toate, 260 de milioane de euro, patru şase ani, ca să extindem livezile din întreaga ţară cu 35.000 de hectare", a apreciat ministrul Constantin.

În judeţul Galaţi există 728 de hectare de livezi pe rod.

La nivel naţional, circa 60 la sută dintre plantaţiile pomicole au mai mult de 20 de ani, ceea ce indică o îmbătrânire accentuată şi o producţie tot mai mică.

Citit 932 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.