Ce spun şefii de asociaţii agricole despre noul PNDR
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ce spun şefii de asociaţii agricole despre noul PNDR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La prezentarea de luni a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, din Aula Magna a Universităţii "Danubius", au fost prezenţi mai mult funcţionari din instituţiile dedicate administrării agriculturii la nivel local şi mai puţini fermieri, fie ei cu exploataţi mari sau mici. Am întâlnit, însă, şi preşedinţi de asociaţii agricole din judeţ.

"Nu putem spune că este un PNDR bun sau rău până când nu vedem cum îi va ajuta el pe micii fermieri. Consider că este mai bine să aşteptăm, să-l vedem aprobat pe toată linia, apoi sa mai aşteptăm şi până vedem primul proiect făcut de un fermier mic şi abia apoi să vorbim despre utilitatea şi eficienţa lui. Până la acel moment, nu există nicio dovadă că nu este un alt PNDR al fermierilor mari. Ministrul spunea că s-a consultat cu asociaţiile profesionale. N-am înţeles exact cu care asociaţii, dar dacă au fost tot numai cele mari, s-a consultat degeaba. Până nu sprijinim micul fermier, ocolim problemele reale ale agriculturii din România", a apreciat preşedinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Elena Patriche.

"Este un PNDR bun, din punctul meu de vedere. Sau, cel puţin, aş spune că este unul mai bun decât cel precedent. Dacă vom putea sau nu să facem performanţă bazându-ne pe el, asta rămâne de văzut. Performanţa nu ţine numai de stat, ci depinde în foarte mare măsură şi de mentalitatea fermierilor care lucrează şi care accesează aceste fonduri. Dacă este să punem totuşi problema a ceea ce ar trebui să facă statul, atunci trebuie să spunem că, în mod firesc, trebuie să nu mai schimbe regulile în timpul derulării finanţărilor pe o măsură sau alta. Rămâne să vedem ce va fi dar, faţă de 2007-2013, cred că va fi mai bine", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca, Mircea Croitoru.

Citit 1439 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.