Fermierii, îngrijoraţi de înflorirea prematură a rapiţei

Fermierii, îngrijoraţi de înflorirea prematură a rapiţei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vremea aspră de la începutul acestei luni a lăsat urme adânci în lanurile de rapiţă de prin judeţ. Din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, avem în cultură, în acest moment, 15.517 hectare cu rapiţă.

Detalii tehnice cu privire starea actuală a culturilor şi a fenomenelor care au dus la înflorirea timpurie a rapiţei ne-a oferit Alin Nemţişor, reprezentant de vânzări pe zona noastră în cadrul grupului Monsanto. "Rapiţa a înflorit, în acest an, cu circa două săptămâni mai devreme. Noi spunem că nu e prea bine că s-a întâmplat aşa, deoarece considerăm că înflorirea este una forţată. La finele lunii martie şi începutul lunii aprilie, adică luni, 31 martie, marţi, 1 aprilie, şi miercuri, 2 aprilie, din câte îmi amintesc, plaja temperaturilor înregistrate a fost foarte largă. Noaptea s-au înregistrat temperaturi negative, iar ziua s-a ajuns până la 16 grade Celsius. Tulpina rapiţei a crăpat, lăsând loc pătrunderii unor boli specifice lanului. Unii dintre fermierii din judeţ aveau deja fungicidele aplicate. Cine nu făcuse deja aceste lucruri a fost nevoit să le facă şi să vină, în plus, cu un tratament foliar. S-au produs pierderi, fără doar şi poate, însă la acest moment ele sunt destul de greu de cuantificat. Uneori, plantele au fost afectate în mod diferit chiar în acelaşi lan. Motivul: rapiţa a fost semănată în luni diferite, în toamnă, aşa că fenofaza rapiţei era diferită când a venit gerul. Aflându-se în stadii diferite de vegetaţie, plantele au reacţionat în mod diferit. Două sunt momentele în care fermierul va putea vedea ce pierderi a înregistrat. Primul e cel în care va putea face o estimare pe baza numărului de silicve, iar al doilea, la recoltat”, a precizat Alin Nemţişior.

Cel mai mare cultivator de rapiţă de pe teritoriul judeţului nostru este SC Dorin SRL din Rediu, cu o suprafaţă în cultură de 800 de hectare. „N-aş spune că înflorirea în sine a fost o problemă. Greutăţile provin, la acest moment, din faptul că, înflorind devreme, rapiţa a prins vreme rece şi nu se face polenizare. Or, fără această polenizare, lucrurile stau pe loc. La acest moment, cultura arată bine. Aşteptăm să se încălzească şi sperăm că se va rezolva, astfel, şi problema polenizării”, ne-a declarat Dorin Buruiană.

Este posibil, însă, în condiţiile unei bune polenizări, ca recoltatul să fie şi el devansat, iar lanurile să rodească înainte să dea căldurile care îl usucă.

Citit 3644 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.