Primii PEPENI de Galaţi au ieşit pe PIAŢĂ! Sunt copţi chiar în oraş! (FOTO)
Foto: Alexandru Popa, pe bucata cu pepeni din oraş (Foto: Gabriel Kolbay)

Primii PEPENI de Galaţi au ieşit pe PIAŢĂ! Sunt copţi chiar în oraş! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doi producători din oraş au luat startul la recoltat pepeni mai devreme cu vreo lună faţă de toţi ceilalţi * Soiuri hibride, tunel de creştere şi multă muncă


În vreme ce prin boxele din Piaţa Centrală găsim, deocamdată, doar pepeni din Grecia, în sectorul de producători al halelor de legume-fructe avem şi pepeni recoltaţi de pe o plantaţie gălăţeană. Ferma de pepeni nu e nici măcar la ţară, ci chiar în oraşul Galaţi, doar că proprietarii au insistat să nu-i facem publică amplasarea, că şi aşa se luptă cam din greu cu hoţii.

Afacerea le aparţine fraţilor Gheorghe şi Alexandru Popa, care au ales să cultive soiuri altoite, tocmai ca să iasă primii pe piaţă. Nu le-a fost uşor, dar au reuşit. 

„Avem, în câmp, soiurile Sorento, Vasko şi Ahmous. Am lucrat şi cu forme cum e Singenta, dar şi cu Institutul de profil din Bucureşti. Soiurile sunt altoite. Se plantează separat dovleac şi pepene, apoi se altoiec şi rezultă o singură plantă, care se pune, apoi, în câmp”, ne spune Gheorghe Popa. 

Fratele său, Alexandru Popa, ne explică faptul că, pentru a recolta timpuriu, e nevoie să se dezvolte cultura în tunel, după modelul folosit de legumicultorii olteni. 

„Se poate şi doar din folia de pe sol, cum se fac de obicei legumele în câmp, dar nu ies devreme aşa. Se face un tunel din folie, astfel că planta poate să se dezvolte în interior chiar şi atunci când temperatura este mai scăzută afară. Chiar înainte de Paşti am plantat aici 4.500 de plante pe trei hectare. Am găurit folia să respire planta. Apoi, când s-a făcut iar frig, am lipit găurile cu scotch, să nu îngheţe plantele care acum erau prea expuse... a fost muncă, nu glumă ”, ne-a declarat Alexandru Popa.

 Cei doi fraţi sunt primii gălăţeni care au ieşit cu pepeni pe piaţa locală, dar cheltuiala n-a fost deloc mică.

 „Cu tot cu sistemul de irigaţii, cu plantele şi cu îngrăşămintele, am ajuns la vreo 30.000 de lei pentru trei hectare de cultură. N-aş zice că a fost neapărat o ambiţie de-a mea, că doar n-am nimic de demonstrat nimănui, dar am vrut să văd dacă se poate. Au fost multe momente când am zis că n-o scoatem la capăt, dar iată că până la urmă a mers”, ne-a declarat Gheorghe Popa. Producţia ajunge, în cazul soiurilor altoite, şi până la 70 de tone la hectar, în condiţiile în care cu soiuri clasice nu sare de 50 de tone. 

Dacă n-ar fi fost frig, pepenii s-ar fi copt cam de pe 20 iunie.

„Mai siguri ca la Dăbuleni!”

„Eu fac comerţ cu legume de mult timp. Şi până la urmă ne-am gândit şi noi: an de an ne chinuim atâta să aducem pepeni de la Dăbuleni, noi nu suntem în stare să-i creştem aici, la noi acasă? Plus că la Dăbuleni – vă spun, că am văzut şi ştiu – culeg şi cruzi, pentru că îi vând la en-gross. Şi când cumperi din parcare, cu remorca, în cantităţi mari, te poţi păcăli. Or, eu nu-mi permit să fac aşa ceva în Galaţi, cu clienţii mei, că mă ştie toată lumea şi n-aş mai avea cuvânt după aceea”, ne spune Alexandru Popa.

Cine sunt investitorii?

Gheorghe Popa are 45 de ani şi mai multe investiţii în zona Pieţei Centrale. Nu este de formaţie agricultor, dar aceasta este o mare pasiune de-a sa, pe care a ales să şi-o cultive. Alexandru Popa are 40 de ani şi ne spune că a făcut comerţ cu legume-fructe de la începutul anilor '90.

CITEŞTE ŞI: Fermierii gălăţeni, pregătiri pentru noul sezon la pepeni

Citit 7352 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.