Ciobanii din Scânteieşti au ieşit din nou la PRĂDAT
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ciobanii din Scânteieşti au ieşit din nou la PRĂDAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* An de an, turme de oi şi capre pun la pământ culturile oamenilor * Făptaşii cercetaţi penal au ajuns „stat în stat” în... satul gălăţean * Zeci de gospodari muncesc la câmp doar ca animalele altora să aibă ce strica


Deşi n-a plouat cu piatră, n-au fost nici inundaţii şi nici secetă pârjolitoare, mai mulţi gospodari din comuna gălăţeană Scânteieşti s-au trezit, peste noapte, cu recoltele compromise. „Ne-a lovit năpasta asta din nou, aşa cum se întâmplă an de an, vara. Nu mai ştim nici unde să mergem, nici ce să facem, pentru că nimeni nu ne ajută. Am rămas în voia sorţii şi a răilor care ne jefuiesc”, ne spun cei circa zece oameni, care s-au adunat ca să ne povestească, cu lux de amănunte, coşmarul pe care-l trăiesc.

Păgubiţi cu zeci de mii de lei, gospodarii îi acuză pe doi dintre ciobanii din zonă că le intră, ilegal, cu turmele de oi şi capre prin lanuri. Unul dintre aceşti ciobani, Gheorghe Izvoranu, era acasă şi a stat de vorbă cu noi. Celălalt, Marian Ianuc, poreclit de localnici „Porcul”, n-a fost de găsit.

Primarul spune că nu poate lua măsuri împotriva lui Ianuc, din cauza faptului că nu are nimic pe numele său, în afara unor amenzi de circulaţie.

„Ne-am săturat! De ani de zile muncim degeaba!”

Rând pe rând, oamenii ne-au arătat pagubele pe care turmele de oi şi capre le-au cauzat pe tarlale.

„Noi avem 11 hectare cu floarea-soarelui de pe care nu vom recolta nimic acum. Interesează pe cineva? Suntem asociaţie agricolă, iar oamenii care ne-au dat teren în arendă îşi aşteaptă banii şi produsele cuvenite. Dacă ăştia au băgat oile aici, ce recoltă mai fac? Ce bani şi ce produse să le mai dau? Am mai păzit şi noi lanurile noaptea, cu tractorul şi cu maşina. Dar noi suntem puţini, nu putem sta noapte de noapte în câmp…”, ne spune Vasile Jâtca, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Agricole Scânteia, care lucrează circa 700 de hectare de teren.

„Mie mi-au distrus, an de an, culturile. Cineva mi-a spus să-mi pun pază. Sunt om în vârstă, nu mai am cum să stau noaptea în câmp de unul singur, iar paza costă prea mult. Ce să fac, să pun gard în câmp? Unde s-a mai văzut?”, ne spune Constantin Maravela, un localnic în vârstă de 70 de ani.

„La sfatul oamenilor de pe aici, am pus într-un an şi boabe tratate. Am pus şi placarde pe care am scris „Atenţie, boabe tratate!”, numai ca să nu bage animalele în lanul meu. Ce credeţi că s-a întâmplat? Cineva m-a reclamat la Mediu şi cu greu am scăpat de amendă. Chiar nu se mai găseşte nicio soluţie?”, se întreabă, revoltată, Maria Negraia, o localnică păgubită.

Oamenii spun că ciobanii îşi instruiesc mocanii aduşi de la Timişoara să bage turmele prin lanurile lor, culcând, mai înainte, plantele cu piciorul. În acest fel, chiar şi ce nu mănâncă oile şi caprele oricum nu mai poate fi recoltat şi se consideră tot pierdere.

"E jale pe câmpurile voastre. Dar nu-i vina mea!”

Pe Gheorghe Izvoranu l-am găsit acasă, la Fântânele. Înconjurat de gospodarii păgubiţi şi nervos, proprietarul de stână a declarat: „Nu ale mele sunt animalele care intră în culturile voastre. Nu ştiţi cu toţii ale cui sunt? Ştiţi! Ce aşteptaţi de la mine? E adevărat, aşa distrugere cum am văzut la voi n-am văzut în 30 de ani de zootehnie nicăieri, dar ce să vă fac? Eu să mă duc să îi dau în cap cui vi le-a distrus? Ştiţi şi voi cine e, dar eu nu vreau scandal cu el! Eu vreau să stau liniştit la masă cu familia mea, nu să mă duc la puşcărie. Păziţi-vă lanurile! Puneţi-vă boabe otrăvite şi o să vedeţi ale cui animale o să le găsiţi moarte! Eu am oameni plătiţi la oi, voi de ce nu aveţi oameni plătiţi la câmp?”.

Acasă la Marian Ianuc nu era decât mama acestuia, care ne-a declarat că fiul ei nu e la domiciliu, că nu are telefon mobil şi că nici ea nu-l contactează când e plecat cu treabă. Din păcate, nici la stână nu l-am găsit pe Ianuc.

„El e stat în stat! Ce să-i facem?”

L-am întrebat pe primarul comunei Scânteieşti, Ghiorghe Bute, cum se face că Ianuc nu e tras la răspundere pentru ceea ce spun oamenii că ar face. „El e un fel de stat în stat aici, în ciuda eforturilor noastre de a rezolva situaţia. Nu are nimic pe numele lui, totul e pe numele tatălui său, care e bătrân şi bolnav. Pe numele bătrânului sunt animalele şi subvenţiile. Cum să te iei de un bătrân care nici nu mai merge bine în picioare că a distrus culturile oamenilor? Pe numele fiului, Marian Ianuc, avem doar multe amenzi de circulaţie neplătite. Aşteaptă ani de zile, până când se prescriu. Ce-i poate face primăria? Oamenii ar trebui să-şi pună pază la culturi. Vorbim despre două asociaţii mari, care lucrează peste o mie de hectare. Chiar ar trebui să îşi păzească culturile. Iar atunci când prind oameni cu animale în lan, să sune la poliţie. Dacă ei vin a doua zi, când observă pagubele, noi facem comisie la nivel de primărie şi inventariem pierderile. Dar poliţiştii pe cine să mai amendeze?”, întreabă primarul Bute.

Edilul spune că adesea a încercat să medieze conflictul dintre Ianuc şi oameni, dar că bărbatul poreclit „Porcul” nu a dat curs invitaţiilor sau a pretins, simplu, că nu ştie despre ce distrugeri şi despre ce animale e vorba.

Dosare penale

De la oamenii legii am înţeles că vreo doi mocani care păzesc oile au fost amendaţi cu câte 50 de lei, dar că aceştia n-au de unde plăti. Oricum ar fi, nu intră ei, de capul lor, cu turmele în lanurile oamenilor.

„Pe numele persoanei în cauză s-au întocmit două dosare penale pentru distrugere. Cercetările sunt în curs”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, comisar Cristina Tatulici.

Cel puţin deocamdată, însă, gospodarii rămân cu spaima şi cu paguba.

Citit 3984 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2014 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.