(FOTO) Păşunea de la Vameş ar putea scăpa de INUNDAŢII
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

(FOTO) Păşunea de la Vameş ar putea scăpa de INUNDAŢII
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă autorităţile îşi termină treaba, păşunea de la Vameş ar putea scăpa de inundaţii în primăvara viitoare. An de an v-am informat că păşunea cu pricina, întinsă pe vreo 500 de hectare şi aparţinând în parte comunei Piscu, în parte comunei Tudor Vladimirescu, rămânea sub apă cel puţin vreo lună. Motivul: apa rezultată din topirea zăpezilor nu avea unde să se scurgă, iar pompele Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) nu aveau cum să rezolve problema într-un timp scurt. Din cauza acestor băltiri, salinitatea solului a crescut, aşa că, dacă nu s-ar fi luat măsuri, în scurt timp păşunea nu ar mai fi folosit la nimic. În plus, nu de puţine ori, apa atât de greu de evacuat intra pe DN 25 şi se impunea chiar restricţionarea traficului în zonă. Din fericire, Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad, primăria Piscu, primăria Tudor Vladimirescu şi ANIF s-au angrenat, în primăvară, într-un proiect cu valoare de aproape 100.000 de lei care să rezolve definitiv această problemă.

Ce s-a făcut

În martie, Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad ne informa că se pregăteşte „realizarea subtraversării digului cu tuburi cu diametrul de un metru, aşezate pe un strat de beton şi diafragme din beton”. Urma să se monteze o clapetă metalică cu garnitură din cauciuc amplasată spre cursul de apă şi o stavilă plană spre incintă prevăzută cu mecanism de acţionare manuală. De asemenea, se planificase realizarea a două canale, unul de acces subtraversare, prevăzut cu protecţie din dale din beton şi un altul de evacuare, tot cu dale din beton.

CITEŞTE ŞI: GALERIE FOTO/ Începe refacerea digului de la Vameş. Află cât vor costa lucrările

De asemenea, se viza refacerea secţiunii iniţiale a digului din pământ, prin realizarea de trepte de înfrăţire şi terasamente în straturi succesive şi compactarea corespunzătoare. Abia apoi urma să se facă reînsămânţarea taluzelor şi a coronamentului digului.

Ce mai e de făcut

Lucrările planificate s-au realizat în mare parte. Am găsit, la faţa locului, o ţeavă dotată cu stavilă la un capăt şi clapetă la celălalt, care să asigure drenarea. Mai trebuie, însă, amenajat canalul care să asigure preluarea de către râul Geru a apei drenate de pe păşune. Fără finalizarea acestor lucrări, apa ar crea probleme şi mai mari în zonă.

Oricum ar fi, e greu de crezut că, după ce au realizat sistemul, autorităţile se vor împiedica în săparea unui şanţ. Oricum ar fi, ritmul în care se mişcă lucrările i-au dat serioase motive de îngrijorare lui Anton T., ciobanului care îşi vede, an de an, inundată păşunea pe care o are în concesiune şi care se teme să nu-l ia din nou apa de pe câmp.

Dacă sistemul funcţionează, vom vedea la primele ploi mai consistente.

 

Citit 2392 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.