(FOTO) De ce sunt SCUMPE LEGUMELE în pieţele gălăţene/ Cumpărătorii, învinşii războiului dintre negustori şi fermieri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(FOTO) De ce sunt SCUMPE LEGUMELE în pieţele gălăţene/ Cumpărătorii, învinşii războiului dintre negustori şi fermieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Indiferent de unde cumpără, gălăţeanul plăteşte tot cam atât pe legume * Atât producătorii, cât şi intermediarii găsesc tot felul de explicaţii pentru preţul ridicat al mărfii


Fie că îţi cumperi legume şi fructe de la intermediari, fie că te aprovizionezi direct de la taraba unui producător, cam tot atât plăteşti. Marii producători de profil din judeţ spun că intermediarii îneacă puterea de cumpărare a gălăţeanului din cauză că măresc preţul mărfii şi de patru sau cinci ori, doar ca să facă profit.

Micii producători de legume şi fructe îi contrazic, însă, spunând că dacă vând cu kilogramul, la tarabă, nici ei nu-şi permit să dea mai ieftin decât intermediarul, din pricina cheltuielilor de producţie şi transport.

Cumpărând de la producător susţinem dezvoltarea sănătoasă a economiei locale. Din păcate, soluţii să cumpărăm şi ceva mai ieftin nu avem, deocamdată.

"Tăiem din preţ, dar la cantităţi mari!" 

Georgel Căruceru are 35 de ani şi lucrează două hectare de teren în comuna Tudor Vladimirescu. Produce ardei, roşii, castraveţi şi alte câteva feluri de legume. După recoltat, le aduce în Piaţa Centrală, la vânzare, în sectorul de producători. Spune că nu poate scădea cine ştie ce sub preţul pieţei pe care îl fac, dimineaţa, intermediarii, din cauză că, dacă ar da mai ieftin, nu i-ar mai rămâne aproape nimic. „E şi un an destul de slab, din păcate. 2013 a fost, totuşi, mai bun. Cât despre preţ… nu prea ai cum să dai mai ieftin decât intermediarul. Producătorul mic are destule cheltuieli pe care abia şi le acoperă”, este de părere legumicultorul.

CITEŞTE ŞI: Toamnă SĂRACĂ pentru ţăranii gălăţeni. Producţii bune, dar degeaba

La cei 25 de ani ai săi, Andrei Lalu cultivă, împreună cu familia, legume pe o suprafaţă de patru hectare, în Bădălan. „Sigur că poţi vinde mai ieftin decât o societate care trăieşte din intermediere, dar nu poţi face asta la tarabă. De exemplu, roşiile mele sunt 2,5 lei kilogramul. Am avut o clientă care m-a întrebat dacă i le dau la 2 lei, în condiţiile în care îmi cumpără vreo 80 de kilograme. Sigur că i-am dat. Dar dacă vinzi cu kilogramul, la tarabă, nu poţi să scazi preţul. Costă transportul, costă 12 lei pe zi taraba… Plus că pierd câteva zeci de grame la cântar per client. Nu tai roşia în două ca să fie fix cantitatea cerută de cumpărător. Dar nu te descurci dacă ieftineşti mai mult. Şi mai e un aspect, chiar când vinzi cantităţi mai mari. Ca să dai ieftin, trebuie să investeşti mult în cultură. Dai fără probleme ceapa cu 30 de bani kilogramul, dacă ai scos 30-40 de tone la hectar. Dar o astfel de producţie înseamnă cheltuială. Dacă ai doar 15 tone la hectar, vinzi la preţ, ca să te poţi descurca”, spune tânărul fermier.

Ce spun legumicultorii din judeţele vecine

În piaţa din Micro 19 vin şi producători agricoli care au teren în Brăila sau Tulcea. Marian Pamfile, spre exemplu, are 43 de ani şi cultivă un hectar cu fasole la Văcăreni. Dă kilogramul cu 9 şi 10 lei. „Pe mine mă costă 1.500 de lei să produc fasolea asta. Sau, mai bine zis, m-a costat. În acest an, cheltuielile vor fi ceva mai mari. 250 de lei dau ca să transport marfa până aici şi încă 10 lei taraba, pe zi, în sectorul de producători. Pot să las mai ieftin? Nu pot, din cauză că asta ar însemna să ies pe minus şi să nu mai produc” spune bărbatul.

Doamna Condrache vinde, tot în Micro 19 şi tot în sectorul de producători, marfa pe care fiul ei o produce la Comăneasa, în Brăila. Are gogoşari la trei lei kilogramul şi ardei iuţi la 5 lei. „Merg după preţul pieţei, nu prea am cum să mă duc mai jos de atât. Mult timp am fost singurii din sectorul de producători al pieţei. Totul e destul de scump, aşa că nu prea putem ieftini. Asta nu înseamnă că nu scad preţul cu zece sau douăzeci de bani faţă de ceilalţi”, spune doamna Condrache.

Citit 3078 ori Ultima modificare Marți, 09 Septembrie 2014 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.