"Festivalul Dulciurilor" din Moscu, la a doua ediţie (FOTO)

"Festivalul Dulciurilor" din Moscu, la a doua ediţie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Iniţiativa organizării manifestării de măiestrie culinară îi aparţine preotului din sat


În fiecare an, în satul Moscu de la Târgu Bujor se organizează un eveniment inedit pentru zona noastră: "Festivalul Dulciurilor". Nu e ceva improvizat, ci o manifestare care aminteşte de pitorescul satelor de prin vest, unde gospodinele se întâlnesc din timp în timp ca să se întreacă în măiestrie.

„Iniţiativa i-a aparţinut părintelui Ionuţ Iordache. În acest an, am ajuns la cea de-a doua ediţie a festivalului. Ideea de bază este să ne concentrăm pe prăjiturile făcute în casă, pe dulciurile copilăriei noastre, cum ar fi cornuleţele şi alte şi alte dulciuri. Sigur, nu au lipsit prăjiturile sofisticate, dat fiind faptul că a fost, totuşi, un concurs jurizat”, ne-a declarat primarul oraşului Târgu Bujor, Viorel Laurenţiu Gîdei.

La ediţia din acest an au participat în jur de 50 de gospodine din sat, alături de tradiţionalele plăcinte moldoveneşti fiind aduse la scenă deschisă prăjituri cu reţete de familie, torturi şi multe, multe alte bunătăţi. Şi chiar dacă tradiţia a jucat un rol important în conceperea reţetelor, nu au lipsit nici prăjiturile ale căror "secrete" au fost depistate pe internet, semn că la Moscu gospodinele ţin cont de moştenirea culinară a familiei, dar ţin pasul şi cu reţetele... IT. Dintre toate acestea, juriul a trebuit să desemneze cea mai bună prăjitură, iar misiunea nu a fost deloc uşoară. În cele din urmă, câştigătoarea acestui an a fost desemnată Gina Iftode, care a dat lovitura cu un tort absolut delicios.

Măiestria gospodinelor a fost pusă la încercare şi printr-o serie de concursuri "live", ce au făcut, de asemenea, deliciul unui public extrem de numeros. De asemenea, nu au lipsit cântecul şi dansul, puse în scenă chiar de copiii din comună. Una peste alta, a fost o sărbătoare a întregii comunităţi, un frumos exemplu, ce ar merita urmat şi de alţii.

Mai precizăm că "Festivalul Dulciurilor" de la Moscu este plasat "strategic" la finele verii, în prima zi de duminică în care nu este post, astfel încât juriul, dar şi ceilalţi participanţi la festival să poată aprecia, fără reţinere, calitatea deserturilor înscrise în concurs.

Evenimentul este unul deosebit, dar cu costuri de organizare foarte reduse, graţie  entuziasmului de care dau dovadă participanţii. Festivalul se desfăşoară în curtea bisericii din Moscu, cu organizarea părintelui paroh, iar premiile sunt aduse, din sponsorizări, de Primărie.

 

Citit 3850 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.