Cine sunt gălăţenii din Top 100 Fermieri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cine sunt gălăţenii din Top 100 Fermieri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţenii cu afaceri în industrie şi comerţ ajung mai uşor în topurile celor mai bogaţi români decât fermierii. O avea agricultura potenţial de dezvoltare, dar cele mai multe averi consistente din Galaţi s-au făcut, cel puţin până acum, în alte domenii. Dovadă stau topurile de profil, publicate în acest an de revistele Capital şi Agrointeligenţa. Mai exact, în cel mai recent Top 300, Gruia Stoica şi Vasile Didilă, ambii din comuna Toflea, oameni de afaceri cu investiţii în industrie şi transport, ocupau locul nouă, cu o avere estimată la 400 de milioane de euro. Între primii 100 de bogaţi ai ţării mai erau, potrivit celui mai recent top, încă doi gălăţeni: Cezar Rapotan pe poziţia 51 şi Cornel Istrate pe 73. 

În Topul 100 al manageri din agricultură, Galaţiul are reprezentanţi, dar numai în a doua jumătate a clasamentelor. Cel mai bine clasat de analişti a fost Marian Andreev, omul de afaceri care controlează Prutul SA, dar care ocupă abia locul 67. Firma sa a obţinut, în cursul anului trecut, o cifră de afaceri de 751.789.817 lei, iar numărul mediu de angajaţi a fost de 512. Următorul om de afaceri cu exploataţii agricole de amploare în Galaţi este Giovani Glandi, managerul SC Agrogal SA, cu o cifră de afaceri de  35.306.181 lei şi un număr mediu de angajaţi de 106. În acelaşi top, pe locul 88, se află inginerul Gavrilă Tuchiluş, managerul SC Agrimat SA (foto), sigura fermă gălăţeană care practică agricultura totală. Cele mai recente raportări ale Agrimat indică o cifră de afaceri de 21.116.061 lei şi un număr mediu de 130 de angajaţi.

Omul de afaceri Ion Bujor este situat pe locul 94 în top. Alături de un alt om de afaceri gălăţean, Andrei Banaga, acesta administrează Agrocov, una dintre cele mai mari societăţi de profil din judeţ.

Primele poziţii din top sunt ocupate de Ion Niculae, patronul InterAgro, Adrian Porumboiu, managerul grupului de firme Racova şi Jihad El-Khalil, managerul de origine libaneză care conduce Maria Group.

Managerii premiaţi de minister

La balul fermierilor din acest an, eveniment la care s-a lansat topul primilor 100 de fermieri, mai multe societăţi din agricultura gălăţeană au fost premiate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Este vorba despre Agrimat Matca SA (administrată de ing. Gavrilă Tuchiluş), Prodgrain SRL (administrată de ing. Gheorghe Boldea) şi Simongrig SRL (administrată de ing.Petre Grigore - foto). Premiul „Fermierul de mijloc” a fost acordat societăţii Prodconfort SRL (administrată de Bogdan Iulian Dediu), iar premiul „Tânărul fermier” i-a revenit societăţii Suintest SRL (administrată de ing. Marius Gabriel Prună).

 

Citit 9244 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.