Mierea s-ar putea scumpi! E un an greu pentru apicultorii gălăţeni

Mierea s-ar putea scumpi! E un an greu pentru apicultorii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producătorii gălăţeni de miere au ce vinde în acest an, chiar dacă producţia a fost, pe anumite sortimente, catastrofală. La Târgul de Toamnă, printre apicultorii care umpluseră tarabele cu bunătăţi,  am găsit-o pe Simona Fătu, apicultoare din Tuluceşti. „Sunt sortimente de miere la care cantitatea recoltată a fost satisfăcătoare, cum ar fi rapiţa, dat fiind faptul că şi cultura a fost una bogată. În general, poţi spune că e un an bun pentru apicultură în momentul în care recoltezi zece kilograme de miere sau mai mult, per stup. Au fost astfel de ani, dar din păcate 2014 nu este unul dintre ei. La mierea de tei, spre exemplu, s-a produs puţin. Am avut stupi de unde n-am recoltat nici măcar două kilograme de miere. Din nefericire pentru cumpărător, faptul că s-a produs atât de puţin pe anumite sortimente se va resimţi în preţul de vânzare”, ne-a declarat apicultoarea.

Preţurile pieţei: 18 lei pentru borcanul de 800 de mililitri de miere polifloră, 20 de lei pentru litrul de miere de cătină şi nouă lei borcanul de 400 de mililitri cu miere de rapiţă. Evident, sortimente sunt multe, fiecare cu preţul său.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa că, de la bugetul de stat, s-au acordat patru milioane de lei care urmează să fie folosiţi pentru plata unui ajutor de minimis către apicultorii care au înregistrat pierderi însemnate. Anul greu nu-i descurajează, însă, pe cei care vor să facă apicultură.

Per total, pe Programul Naţional Apicol 2014-2016 - prin intermediul căruia se obţin banii pentru investiţii în agricultură din fonduri comunitare - s-au cerut peste 33 de milioane de lei, în condiţiile în care alocarea aferentă lui 2014, la nivel naţional, este de numai 29 de milioane de lei.

Citit 1777 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.