Vin DESPĂGUBIRILE pentru calamităţile din vară

Vin DESPĂGUBIRILE pentru calamităţile din vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care au raportat pierderi din cauza vremii, în primăvară şi vară, la culturi vegetale au acum ocazia să primească despăgubiri pentru daunele suferite. Prin intermediul HG 865/2014, statul a alocat la nivel naţional 53.866.842 lei pentru a plăti ajutor de minimis către fermierii care au raportat calamităţi. Strict la nivelul judeţului Galaţi, 4.359 de hectare de culturi au fost afectate în proporţii variabile în cursul acestui an, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

Câţi bani primesc fermierii

Indiferent de proporţia în care a fost afectată cultura, plata la hectar e aceeaşi, informează directorul DADR, Marius Mihăilă. La grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia şi orzoaică se vor plăti 335 lei la hectar, iar la legume în câmp şi pepeni se vor acorda 610 lei la hectar. La cartof, minimisul e de 700 de lei la hectar, iar la plantaţiile pomicole se vor da 1.200 de lei la hectar. În cazul hectarului de plantaţii pomicole se vor da 500 de lei, iar pentru cel de sfeclă de zahăr se vor acorda 400 de lei. La lucernă, muştar şi tutun se vor plăti 250 de lei la hectar, iar la căpşuni se vor da 300 de lei la hectar.

Ce trebuie să conţină dosarul

Fermierii care au raportat calamităţile, la momentul producerii lor, către DADR şi au primit adeverinţă, pot cere bani acum. Dosarul trebuie să conţină, înainte de toate, copie a buletinului sau cărţii de identitate a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire sau procură notarială şi o copie a actului de identitate al/a reprezentantului legal.

Apoi, e nevoie de copie a certificatului de producător vizat la zi, în cazul persoanelor fizice şi copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului/registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi o copie a actului de identitate al/a împuternicitului persoană fizică. Se mai anexează: dovadă cont activ bancă/trezorerie, adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul 2014 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză şi o copie a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de comisiile locale.

CITEŞTE ŞI: SECETA AMENINŢĂ semănatul la grâu

Citit 4570 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.