FERMIERII de peste 65 de ani, LA PENSIE, CU MAI MULŢI BANI

FERMIERII de peste 65 de ani, LA PENSIE, CU MAI MULŢI BANI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul ar vrea să crească nivelul de trai al ţăranului, iar una dintre modalităţi ar putea fi plăţile suplimentare, făcute în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Mai exact, banii alocaţi pe Pilonul I, destinat subvenţiilor, ar urma să meargă la Pilonul II, special creat pentru a susţine dezvoltarea rurală. Sistemul presupune ca fiecare dintre vârstnicii de 65 de ani care nu-şi mai pot lucra pământul să primească 120 la sută din cât primeau ca plăţi directe pentru culturi, prin intermediul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

„Transferul între piloni înseamnă că poţi muta din zona de subvenţii, din alocarea pe subvenţii în alocarea pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, o anumită sumă. România a optat pentru mutarea unei sume de aproximativ 112 milioane de euro, acest lucru urmând să se întâmple din 2016. De ce mutăm banii ăştia? În PNDR s-a activat o altă măsură de finanţare, măsura de restructurare denumită „Micul fermier”.

Măsura de restructurare ce înseamnă că, dacă ai beneficiat de subvenţie, pe schema de ferme mici de pe Pilonul I, poţi opta să cedezi exploataţia agricolă, nu neapărat s-o vinzi, ci chiar s-o arendezi până la finalul vieţii, să cedezi suprafaţa agricolă către un alt fermier şi primeşti din măsura asta de finanţare, din PNDR, 120 la sută din subvenţia pe care o primeai în schema de mici fermieri de pe subvenţii, din Pilonul I”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi.

Citit 2050 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.