FOCAR DE RABIE într-o gospodărie din Piscu

FOCAR DE RABIE într-o gospodărie din Piscu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a confirmat existenţa unui focar de rabie în comuna gălăţeană Piscu. Suspiciunea a survenit pe data de 11 noiembrie. Un animal sălbatic purtător de rabie muşcase un viţel dintr-o gospodărie, iar acesta a decedat. La câteva zile distanţă, laboratorul Autorităţii Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSSA) din Capitală a confirmat prezenţa virusului. Cele şase persoane care intraseră în contact cu animalul infectat s-au prezentat la medicul de familie, au fost vaccinate antirabic, iar starea lor de sănătate este monitorizată de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

Procedura standard, în cazul confirmării diagnosticului de rabie, prevede eutanasierea şi incinerarea animalului infectat, precum şi despăgubirea proprietarului. Animalele din gospodărie sunt izolate şi ţinute sub supraveghere de medicul veterinar vreme de 14 zile, perioada de incubaţie a virusului turbării. Cel mai adesea, purtătoarele virusului sunt vulpile, care fac aşa numita formă „melancolică” a bolii. Sălbăticiunea, de obicei agresivă, se îmblânzeşte temporar, până ajunge în gospodărie sau fermă, unde muşcă.

Directorul-executiv al DSVSA Galaţi, Maricica Chiriac, a precizat că, de la începutul anului, au fost confirmate opt focare de rabie în judeţ. Cinci dintre acestea s-au semnalat până la finele lunii februarie.

Citit 1543 ori Ultima modificare Joi, 20 Noiembrie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.