PREMIERĂ ŞTIINŢIFICĂ/ "Bujorul" - primul SOI DE VIŢĂ creat de cercetătorii gălăţeni iese pe piaţă în toamnă
Foto: Foto arhivă: "Viaţa liberă"

PREMIERĂ ŞTIINŢIFICĂ/ "Bujorul" - primul SOI DE VIŢĂ creat de cercetătorii gălăţeni iese pe piaţă în toamnă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Munca a două generaţii de cercetători a dat roade


Puteţi cumpăra primul soi de viţă-de-vie creat de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Târgu Bujor din toamna acestui an. Cercetătorii Silvia Julei, Alina Donici, Cristina Simion şi Aurel Ciubucă sunt creatorii acestui noului soi, numit "Bujorul" şi obţinut prin încrucişarea Băbeştii gri şi a Perlei de Csaba. Structura celulară a Bujorului este, potrivit specialiştilor, net superioară soiurilor parentale. Soiul nou poate produce mai mult decât Băbeasca Gri, se coace mai repede şi rezistă mai bine la intemperii.

Din punct de vedere al însuşirilor tehnologice „maturarea strugurilor are loc în epoca II–a, ceea ce face din el un soi timpuriu. Durata conservabilităţii pe butuc este mijlocie, ajungând până la 30 de zile. La maturarea deplină, strugurii acumulează 180 -190 de grame de zahăr per litru, iar la supramaturare, strugurii acumulează între 250 de grame şi 278 de grame per litru. Aciditatea totală variază între 3,8-4,4 g/l H2SO4” se arată în fişa tehnică a soiului Bujorul.

Ajunsă la capacitate maximă de producţie, viţa poate da între 17 tone şi 20 de tone la hectar, ceea ce e mult, potrivit estimărilor specialiştilor de la Staţiune. Rezistenţa la ger este una pe care specialiştii o consideră bună, viţa îndurând până la –18 grade Celsius sau chiar –20 de grade Celsius. Soiul Bujorul are rezistenţă mijlocie la secetă, dar e vânjos în lupta cu dăunătorii. Prezintă, însă, o slăbiciune la atacul viespilor, după supramaturarea strugurelui.

Rodul viţei noi poate fi mâncat ca strugure de masă sau vinificat. „În urma micro-vinificării rezultă că vinurile obţinute din soiul Bujoru se încadrează în categoria celor cu denumire de origine controlata şi trepte de calitate (DOCC). Vinul obţinut este un vin sec limpede cristalin de culoare galben verzui, cu o aroma discretă imprimată de genitorul Perlă de Csaba, cu un gust armonios. Strugurii au fost recoltaţi la supramaturare”, se mai arată în fişa tehnică a primului soi de viţă-de-vie creată la Staţiune, de la înfiinţarea acestei, în 1977.

Dacă vă hotărâţi să vă ridicaţi o vie cu noul soi, cercetătorii de la Bujoru vă pot acorda, pe lângă materialul necesar, consilierea de care aveţi nevoie ca lucrurile să vă meargă din plin.

Citit 4763 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.