O comună gălăţeană bogată cultural: Cavadineştiul are propriul MUZEU
Foto: Foto Bogdan Codrescu

O comună gălăţeană bogată cultural: Cavadineştiul are propriul MUZEU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna Cavadineşti nu se poate mândri prea mult la partea de utilităţi publice, dar se poate mândri pe partea culturală, întrucât, chiar în incinta Căminului Cultural din Cavadineşti, există de câţiva ani buni un Muzeu al Satului.

Muzeul deţine aproape 300 de obiecte, iar numărul lor creşte cu fiecare donaţie, potrivit directorului Căminului Cultural, Aurel Florea, cel care a pus bazele sălaşului de aducere aminte a tradiţiilor. Amenajat în balconul închis al Căminului Cultural, încă de la intrare, lângă scări, te întâmpină un car vechi.

Găseşti aici de la bani din 1948, de la reforma monetară, icoane vechi pe lemn, datate chiar de la 1870 şi unităţi de măsură până la impunătorul război de ţesut. Nu lipsesc lada de zestre sau crivatul, cu cearşaf cusut la mână şi împletit la acuşor, pânza ţesută în război sau feţele de perne, cum făceau fetele de măritat ca să-şi facă zestre, pe timpuri. Doi dintre pereţii muzeului sunt acoperiţi de covoare datate cu anii 1926 şi 1927.

Opaiţul, cel care mergea pe seu de oaie, şade şi el undeva într-un colţ pentru a aduce aminte de modul în care îşi luminau oamenii casele pe timpuri, înainte de a apărea lampa cu gaz.


 

Citit 2181 ori Ultima modificare Marți, 24 Februarie 2015 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.