INVESTIŢII pe rând, după posibilităţi: După reţeaua de apă, piaţă modernizată
Foto: Foto Bogdan Codrescu

INVESTIŢII pe rând, după posibilităţi: După reţeaua de apă, piaţă modernizată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă drumurile sunt foarte proaste, în schimb, datorită demersurilor începute în 2007 de către Primăria Cavadineşti, de anul trecut comuna are reţea de apă, concesionată societăţii Apă Canal. La ora actuală, din cele 1.400 de gospodării, aproape 680 au încheiate contracte pentru furnizarea apei reci. Chiar dacă iniţial proiectul cuprindea satele Cavadineşti, Găneşti, Comăneşti, ulterior s-a făcut extindere şi pentru Grăpeni şi Găneşti peste Horincea.

„Mai urmează să racordeze. O parte locuiesc la oraş, vine primăvara la ţară şi atunci ori preferă să nu se racordeze, ori urmează să se racordeze”, ne-a spus primarul comunei, Dănuţa Bourceanu.

Locuitorii care nu sunt racordaţi vor să se racordeze, pentru că altfel sunt nevoiţi să care apă pentru mâncare şi spălat de la fântânile din jur. Doamna Anisia a trăit până anii trecuţi la oraş, la Galaţi, iar după ce şi-au făcut copiii familia lor, s-a retras la ţară, la Cavadineşti. Este singură şi face câte două-trei drumuri într-o zi până la o fântână, până umple un butoi de 60 de litri. Butoiul o ţine o săptămână, având în vedere că este singură, dar la vară tot vrea să-şi racordeze mica gospodărie la reţeaua de apă a comunei. Alţii, chiar dacă sunt racordaţi, preferă să continue să ia apă pentru bucătărie şi treburi gospodăreşti tot de la fântâni, pentru că, spun ei, apa de la canal e scumpă, 4,60 lei metrul cub de apă.

Pe de altă parte, apa de la fântâni nu o folosesc decât la spălat, făcut mâncare şi pentru udat grădina, pentru că de băut nu prea ar merge. „Apa de la fântână o fi bună, dar nu avem gură la casele de apă din deal, de unde vine apa, şi intră gunoaie. Dacă laşi apa să se odihnească mai mult în găleată se decantează pământ. De băut nu ştiu cât o fi de bună”, ne-a spus Gabriela.

Piaţă pe fonduri europene

Una dintre ţintele actualului primar, Dănuţa Bourceanu, aflată la al doilea mandat (primul a fost în 2004-2008), este să facă o piaţă agroalimentară la Găneşti, să nu mai stea vânzătorii cu mărfurile direct pe jos. Nu a mai stat pe gânduri şi a făcut un proiect pentru a fi finanţat din fonduri europene. Au câştigat finanţarea, iar acum aşteaptă să fie semnat contractul de finanţare, pentru a putea începe lucrările cât mai repede „Proiectul este în valoare de 73.500 de euro. Aşteptăm să ne cheme la Constanţa să semnăm contractul. Anul acesta vom da drumul la lucrare. Este vorba de tarabe acoperite cu alei alei betonate. Eu mi-am dorit cu hală, dar nu s-a putut. Luna asta cred că vom semna contractul”, a încheiat primarul.


 

Citit 2177 ori Ultima modificare Marți, 24 Februarie 2015 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.