Condiţii decente de trai şi iluminat ecologic, într-o COMUNĂ gălăţeană cu potenţial de ORAŞ (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Condiţii decente de trai şi iluminat ecologic, într-o COMUNĂ gălăţeană cu potenţial de ORAŞ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Finanţările prin proiecte au adus apă curentă în comună, panouri foto-voltaice, şosele asfaltate şi camere de luat vederi


Când te gândeşti că pleci într-una dintre comunele judeţului Galaţi, te aştepţi să întâlneşti în drumu-ţi  doar căruţaşi, mânându-şi caii pe uliţe pline de praf, oameni gârboviţi de munca la câmp, supăraţi pe primar că nu le-a tras şi lor apă în comună. Când am plecat spre comuna Movileni, aflată în apropierea Tecuciului, nu m-am gândit nicio secundă că voi circula pe străzi asfaltate, că voi vedea panouri foto-voltaice şi că se pot instala camere de supraveghere la intrările şi ieşirile din localitate. Ei bine, în urma discuţiei purtate cu edilul Maricel Tudose, imaginea mi s-a schimbat radical. Se poate trăi mai mult decât civilizat la sat, cu condiţia să ai viziune.

Parc iluminat ecologic

În Movileni am avut ocazia să văd un parc demn de un oraş şi nu de o comună cu doar 3.000 de locuitori. Ideea a apărut în anul 2009, când comunitatea avea să primească, în urma unei decizii luate la Guvern, 989.000 de lei. Banii erau alocaţi de la Administraţia Fondului de Mediu pentru construirea unui parc de 8.000 de metri pătraţi.

Patru ani mai târziu, parcul era dat în folosinţa locuitorilor din Movileni. Spaţiul pe care a fost construit se află la mică distanţă de primărie şi de grădiniţă, în intravilanul comunei, şi a funcţionat ani la rând ca groapă de gunoi. Destinaţia i-a fost schimbată însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi implementarea măsurilor specifice de mediu. Primarul comunei nu se laudă însă doar cu faptul că a reuşit amenajarea parcului cu o sumă mai mică decât cea alocată de Fondul de Mediu, ci şi cu faptul că a instalat aici panouri foto-voltaice pentru iluminat.

„În urma licitaţiei, parcul s-a făcut cu 390.000 de lei fără TVA, deşi iniţial proiectul era de aproape 989.000 de lei”, ne-a precizat Maricel Tudose, edilul comunei Movileni.

Camere de supraveghere pe bani europeni

Amenajarea parcului i-a dat idei primarului comunei. Acesta vrea să implementeze şi în alte zone din comună panourile foto-voltaice pentru iluminat. Pentru a realiza acest proiect, primarul Maricel Tudose a accesat fonduri europene.

„Suntem singura comună din judeţul Galaţi care este inclusă în Grupul de Acţiune Locală Siretul Verde. Restul comunelor sunt din judeţul Vrancea. În cadrul acestui grup ni s-au repartizat 100.000 de euro, bani pentru proiecte pe mediu. Vrem să montăm alte panouri foto-voltaice şi în alte părţi din comună şi nu doar în parc. În a doua aparte a proiectului ni s-au dat 17.000 de euro, iar aceşti bani vreau să îi folosesc pentru a monta camere de supraveghere în comună. Vreau să fac acest lucru pentru a termina cu hoţii şi cu gunoaiele împrăştiate peste tot. Camerele, care vor avea şi sistem cu infraroşu pentru a putea filma şi noaptea, vor fi montate la intrările şi ieşirile din comună şi la şcoli. Datele de pe camere vor fi centralizate la primărie, iar atunci când vom avea un incident vom şti exact cine şi ce a făcut”, ne-a explicat primarul Tudose.

Chiar dacă îşi face griji pentru siguranţa localnicilor, primarul spune că infracţionalitatea din comună se limitează la mici găinării şi la furturi de cereale de pe câmp.

Tot cu banii primiţi prin proiectul GAL Siretul Verde, edilul comunei Movileni doreşte să achiziţioneze un buldo-excavator cu lamă pentru zăpadă, astfel încât deszăpezirea să fie făcută ca la carte. Totul a fost pus la punct, iar pe data de 15 aprilie va fi organizată şi o licitaţie pentru achiziţionarea utilajului.

Apă curentă pentru toată lumea

Chiar dacă este primarul unei localităţi mici, în care sunt aproximativ 900 de gospodării, Maricel Tudose şi-a dorit să conducă o localitate cât mai modernă. Astfel, după ce s-au reabilitat şcolile, a fost pus la punct proiectul pentru alimentarea cu apă a întregii localităţi. În urma licitaţiei organizate, Movileniul a fost traversat de 34 de kilometri de conducte pentru ca toată suflarea să aibă apă potabilă. „S-au tras conducte pe ambele părţi ale şoselei, astfel încât să nu distrugem străzile. Toată comuna are apă curentă, lucrările s-au făcut într-o vară. Iniţial lucrările au fost estimate la vreo 390.000 de lei vechi, dar licitaţia a fost câştigată cu vreo 340.000 de lei. Am tras apă şi în partea de teren intravilan, acolo unde încă nu sunt case”, ne-a explicat primarul.

Următorul pas, canalizarea

Modernizarea comunei nu se opreşte aici. Primarul Maricel Tudose îşi doreşte şi un sistem de canalizare în comună, motiv pentru care a continuat seria proiectelor pentru a obţine finanţare. „Intrăm pe pilonul doi al finanţării şi vom începe consultanţa pentru canalizare. Programul este pentru perioada 2014 – 2020. Noi vom avea sistemul de canalizare mult mai repede, pentru că suntem doar două Unităţi Administrativ Teritoriale, Movileniul şi Cosmeştiul. Sperăm ca în această primăvară să ne apucăm de treabă”, a conchis edilul.

Grupul folcloric "Movilenii", fala comunei

Mândria localităţii este grupul folcloric „Movilenii”. Înfiinţat în anul 2009, la iniţiativa învăţătorului Ion Marin, mare iubitor al cântecului şi dansului popular, grupul folcloric poartă numele localităţii peste tot în ţară. Deşi componenţa grupului s-a schimbat, oameni cu suflet mare au avut grijă ca ansamblul să nu se desfiinţeze. Acum ansamblul are două grupe, una de elevi cu vârste cuprinse între şapte şi 11 ani, iar cealaltă cu elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani.

Oana Georgiana Coman şi Georgiana Roxana Răduc sunt vocile de excepţie care interpretează melodii populare spre încântarea publicului. Membrii grupului folcloric au fost invitaţi la mai multe festivaluri de profil din ţară, iar premiile nu au întârziat să apară. Printre distincţiile primite se numără premiul I la Concursul naţional “Flori pentru mama” desfăşurat la Focşani, în anul 2013, Concursul naţional “Pe-o gură de rai” desfăşurat la Focşani în anul 2014, dar şi la Festivalul „Datini din străbuni” de la Tecuci.

În prezent, cea care se ocupă de Grupul „Movilenii” este Mioara Sandu, bibliotecară în comună, iar coregrafia este realizată de Mariana Enache, instructor la Tecuci.

După apariţiile de la Etno Tv şi Favorit, copii din ansamblu sunt invitaţi să participe la foarte multe festivaluri, dar situaţia financiară nu le permite. Ei sunt nevoiţi să renunţe sau să meargă selectiv la festivaluri şi asta pentru că părinţii lor nu îşi permit cheltuielile cu deplasările din ţară.

Primăria comunei face tot ce poate pentru a susţine grupul. Astfel, costumele de la grupa mare au fost făcute pe cheltuiala primăriei. Cu toate acestea, copii au nevoie de susţinere şi speră ca un iubitor de folclor să îi sprijine în activitatea lor.

 


CITEŞTE ŞI: MILIOANE de euro ÎNGROPATE printre dealuri: Barajul de la Suhurlui

Citit 5131 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2015 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.