Şcoala unde nu sunt probleme nici cu absenteismul, nici cu violenţa (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Şcoala unde nu sunt probleme nici cu absenteismul, nici cu violenţa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Şcoala din Vlădeşti este locul în care 189 de elevi din comună fac, zi de zi, primii paşi în viaţă. „Avem elevi în ciclul primar, ciclul gimnazial, plus 40 de preşcolari, la grădiniţă. Avem şi trei copii neşcolarizaţi. Noi am încercat să îi aducem la şcoală, dar nu vor şi nu îi putem obliga. În rest, avem copii cuminţi. Nu lipsesc şi nici nu se bat. Notele la purtare se mai scad, dar numai din cauza situaţiei şcolare”, ne-a declarat directoarea şcolii, profesor Valeria Calapod.

Elevii au uniformă obligatorie, iar pe chipul lor se citeşte că sunt curioşi să descoperire secretele literaturii, ale matematicilor, istoriei sau geografiei. Chiar în timpul vizitei noastre, cei de clasa a VIII-a erau implicaţi într-o activitate despre ziua Europei, un seminar de discuţie pe baza unei prezentări audio-video. În ceea ce priveşte dotările, instituţia de învăţământ beneficiază de un laborator de informatică şi de mobilier modular, dar şi de o bibliotecă, în care elevii pot găsi cărţile din programa şcolară. 

„Singurul lucru pe care ni-l mai dorim este să betonăm curtea şcolii, pentru că se ridică praful. Toamna, iarna şi la fiecare ploaie e mai greu, că atunci se face noroi, iar femeile de serviciu trebuie să meargă cu mopul din urma fiecărui copil. Dar, avem mai multe cereri făcute, ne ajută şi primăria, şi sperăm ca până la finalul anului să înfăptuim şi acest lucru”, ne-a mai spus directoarea. 

Micuţii sunt implicaţi şi în acţiuni de voluntariat, în cadrul proiectului SNAC (Strategia Naţională de Acţiune Comunitară). Mai exact, ei au mers la adăposturi de bătrâni, au donat cărţi, sunt implicaţi în ateliere de pictură, lucru evident şi pe holurile şcolilor, dar şi în alte acţiuni în folosul comunităţii. 

În ceea ce priveşte transportul, copiii din celălalt sat al comunei, Brăneşti, sunt aduşi la şcoală şi întorşi acasă cu microbuzul şcolar. Singurele probleme apar în cazul cornului şi laptelui pe care elevii le primesc zilnic. „Nu prea le consumă elevii, ăsta e adevărul. Părerea mea este că ar trebui să se intervină la nivel calitativ şi să încerce altceva, altfel e doar o risipă de bani”, explică Valeria Calapod, cea care este directoare de opt ani la şcoala din Vlădeşti. 

Dacă toţi profesorii sunt navetişti, cu toate taxele de transport decontate de către şcoală, există şi un consătean care predă acolo. Numele domnului învăţător este Cepraga Tănase, iar meseria şi-o face cu drag de mai bine de 25 de ani la şcoala din comună, prin mâinile sale trecând nenumărate generaţii de copii.


CITEŞTE ŞI: Cămin cultural şi biserică nouă cu bani de la buget

Citit 4116 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2015 13:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.