Bătălia pentru APĂ a întors pe dos STRĂZILE oraşului Târgu Bujor (FOTO)

Bătălia pentru APĂ a întors pe dos STRĂZILE oraşului Târgu Bujor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Până la sfârşitul anului, aproape toate colţurile oraşului Târgu Bujor, laolaltă cu satul Umbrăreşti, vor avea o nouă reţea de apă * Între timp, cetăţenii primesc apă potabilă cu porţia şi sunt îngropaţi în praf şi utilaje


Şanţuri adânci mărginesc şoseaua de intrare în oraşul Târgu Bujor. Pe o parte şi pe cealaltă a străzii te întâmpină utilaje grele şi zeci de muncitori. Intrarea în oraş nu este una liniştită, lină, denivelarea asfaltului zguduie măruntaiele oricărui şofer sau călător cu automobilul. Este praf, asfaltul este ciuruit din toate părţile, însă chinurile acestea vor da roade la începutul toamnei, când, odată ce lucrările vor fi terminate, Târgu Bujor şi Umbrăreşti vor avea o reţea extinsă de alimentare cu apă şi staţie de epurare nouă. Astfel, canalizarea va ajunge şi în cartierele Jiru, Chisc, Golăşei şi în satul Umbrăreşti. Aşadar, porţile micii cetăţi nu te întâmpină cu asfalt lin ca în palmă şi nimic nu este strălucitor, dar aglomeraţia va fi urmată de dezvoltare.

Chinurile reabilitării reţelelor de apă

Reţelele de apă din Târgu Bujor nu au mai fost reabilitate sau schimbate serios de la momentul construcţiei, respectiv de prin anii ’60. Erau vechi, aveau pierderi şi mereu existau avarii. Au mai fost cârpite de-a lungul anilor, dar schimbarea lor era necesară. În faţa Primăriei, o doamnă ne spune că nemulţumirea cea mai mare pe care ar avea-o în oraş este calitatea furnizării apei potabile. S-a săturat ca apa să curgă la robinet numai cu program, cu întreruperi sau chiar deloc.

Întreruperile frecvente de furnizare a apei sunt confirmate şi de primarul oraşului, Laurenţiu Viorel Gîdei, care spune că situaţia este destul de jenantă, iar disconfortul major nu este tocmai demn de Uniunea Europeană. „De când am preluat mandatul sunt puţine zilele când avem apă fără întreruperi. Sunt convins că prin reabilitarea puţurilor de apă, a bazinelor de apă şi a reţelei vom avea apă fără întreruperi la nivelul oraşului Târgu Bujor şi la Umbrăreşti. E drept că sunt zile când apa nu curge deloc în anumite cartiere, pentru că se face trecerea de la reţeaua veche la reţeaua nouă, mai apar fisuri pe aia veche. Suntem într-un proces de normalizare a tot ceea ce înseamnă apa rece în Târgu Bujor şi satele componente. Am probleme zilnic din cauza deranjului provocat de aceste şantiere, a drumurilor care sunt găurite, dar constructorul a început să repare pe unde a intervenit cu săpături, praful, utilajele mereu în mijlocul străzii”, ne-a explicat primarul, care aşteaptă cu sufletul la gură, laolaltă cu cetăţenii, ca societatea Apă Canal să îşi finalizeze proiectul.

Potrivit acestuia, au fost întârzieri de peste un an şi jumătate la demararea lucrărilor, pentru că, după ce Apă Canal a organizat licitaţia, au fost contestaţii.

Canalizare, doar până la Moscu

Totodată, potrivit primarului, fără şantiere nu se poate realiza canalizare în proporţie de 98 la sută în Târgu Bujor şi Umbrăreşti, aşa cum urmează să se întâmple după finalizarea lucrărilor Apă Canal. În ceea ce priveşte realizarea sistemului de canalizare în satul Moscu, edilul nu are multe speranţe, întrucât, din discuţiile purtate cu Apă Canal, din cauza geografiei satului şi a gospodăriilor împrăştiate, nu pot fi începute lucrări de acest gen prea curând. „Cei de la Apă Canal mi-au explicat că, potrivit normativelor europene, nu trebuie depăşită suma de 2.000 de euro pe gospodărie într-un astfel de proiect. Alternativă ar fi, dacă cei de la Apă Canal nu pot, să aşteptăm noile axe de finanţare prin fondul de mediu sau fondurile europene, pentru că din buget propriu nu prea avem şanse să facem canalizare acolo”, ne-a mai spus primarul.

Străzile, o provocare

Aflat la primul său mandat de primar, Viorel Gîdei spune că străzile sunt marea lui provocare, mai ales pentru că a preluat funcţia la finalul axelor de finanţare europeană, astfel încât nu prea a avut de ce să se agaţe. Chiar şi aşa, Consiliul Local a pregătit câteva proiecte pe infrastructură - asfalt.

"Un oraş fără asfalt practic nu-şi mai merită numele de oraş. Avem un proiect până într-un milion de euro, care prevede asfaltarea a cinci kilometri de drumuri repartizate în Târgu Bujor, Moscu şi Umbrăreşti. Mai avem un proiect care prevede asfaltarea a 11,3 kilometri de drum. Noi speram să intrăm în programul guvernamental, pe OG 28, dar pentru că nu se mai acordă finanţări pentru lucrările noi, vrem să îl fragmentăm, să avem altul pentru axa 7, să putem depune imediat ce se deschid axele, iar restul să încercăm, totuşi, să mişcăm prin fonduri proprii sau prin fonduri guvernamentale. Mizez ca, anul acesta, să puteam asfalta cel puţin doi kilometri în Târgu Bujor, chiar şi numai din bugetul propriu”, ne-a mai spus edilul, care consideră că ar trebui cam 16 kilometri de asfalt în oraş şi în satele Moscu şi Umbrăreşti, pentru a satisface cât de cât populaţia.

„Noi ţinem cont şi de densitatea străzii, de fluidizarea traficului, dacă are trafic. Nu ne permitem să punem asfalt pe un drum care pleacă în câmp sau pleacă spre o singură casă. E foarte scump asfaltul, parcă ar fi cu pilitură cu aur”, conchide reprezentantul oraşului.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 4547 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.