Comuna Corod, fără bani de INVESTIŢII: "Guvernul nu ne mai ajută, iar oamenii nu au bani de impozite" (FOTO)

Comuna Corod, fără bani de INVESTIŢII: "Guvernul nu ne mai ajută, iar oamenii nu au bani de impozite" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Situată în partea de nord-est a judeţului Galaţi, comuna Corod este una dintre cele mai populate din zona noastră, cu 7.865 de locuitori. Formată din patru sate, Blânzi, Cărăpceşti, Brătuleşti şi satul reşedinţă, Corodul se află şi în topul comunelor cu cele mai multe societăţi comerciale, chiar dacă majoritatea au doar unul sau doi angajaţi.

Primarul Vasile Cârjeu, aflat în funcţie din 2004, este lăudat de cam toţi cei din comună şi se pare că are şanse mari să obţină şi un al patrulea mandat. De la dumnealui am aflat că, deşi Corodul este una dintre cele mai mari comune din judeţ, banii de investiţii sunt foarte puţini, iar folosirea lor se face diferenţiat. „În 2014, am început un proiect de asfaltare a comunei şi am reuşit să investim, din bani publici, aproximativ 1,6 milioane de lei, iar anul acesta nu am mai reuşit să alocăm nici măcar cinci bani. E o problemă cunoscută la majoritatea primăriilor, pentru că anul acesta a trebuit să ne descurcăm doar din resurse proprii, cu banii adunaţi de la populaţie. Ei bine, oamenilor le vine greu să îşi plătească dările către stat la timp sau în totalitate, aşa că nu am avut prea mulţi bani din care să luăm. Spre exemplu, în satul Cărăpceşti, unde sunt cam 500 de locuitori, majoritatea sunt beneficiari de ajutor social, aşa că e clar că nu îşi permit taxele şi impozitele locale. Sperăm să încasăm mai mult de 1,5 milioane de lei din taxe, anul acesta, ca să mai primim bani şi de la guvern", ne-a spus primarul Vasile Cârjeu.

S-au asfaltat două treimi din suprafaţa propusă

Proiectul de asfaltare a comunei Corod, început în 2014, presupunea acoperirea cu bitum a 7.200 de metri (7,2 km) din drumurile localităţii. Momentan, însă, cu banii alocaţi s-a reuşit doar asfaltarea a aproximativ 70 la sută din uliţe. „Am asfaltat puţin peste cinci kilometri şi vom vedea dacă vom duce proiectul la final, cu finanţare de la guvern. Noi sperăm să se întâmple asta, pentru că banii de la bugetul comunei sunt puţini şi ne ajung doar pentru a acoperi o parte din nevoile celor din Corod”, ne mai spune primarul.

Banii de investiţii se duc în alte părţi

Deşi spune că măsurile luate de guvern sunt foarte bune, în speţă mărirea pensiilor şi a alocaţiilor, primarul Vasile Cârjeu ridică un semn de întrebare asupra banilor pentru investiţii. „Este clar că oamenii aveau nevoie de mai mulţi bani, de venituri mai mari, însă nici investiţiile nu trebuie neglijate. Noi vrem să investim în comună, să facem drumuri, canalizări şi alte facilităţi pentru locuitori, însă nu ne putem descurca doar cu banii de la bugetul local, pentru că aceştia sunt insuficienţi. În cei 12 ani de mandat, am reuşit să asfaltez 12,5 kilometri de drumuri din comună, cu ajutorul guvernului, şi îmi doresc să măresc această cifră. Sper ca banii de investiţii să se întoarcă, pentru că, fără sprijinul celor de la Bucureşti, cu greu se poate face ceva”, ne-a mai declarat primarul din Corod.

Asfaltările continuă, dar cu fonduri mai puţine

„Mai avem un proiect mic, tot de turnare asfalt, de această dată în satul Cărăpceşti. Lungimea drumului pe care dorim să îl asfaltăm este de un kilometru, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 525.000 de lei. Anul ăsta vom reuşi să terminăm acest proiect", spune Vasile Cârjeu.

Citit 8293 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2015 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.